Ειδήσεις

Το στοιχειωμένο… χιονοδρομικό των Ανωγείων

Το θέατρο του παραλόγου που ζει και βασιλεύει δυστυχώς διαχρονικά, χωρίς κανένα σημάδι ελπίδας πως θα μας εγκαταλείψει στο άμεσο μέλλον, αποκαλύπτεται στη σκιά ενός εγκαταλελειμμένου κτηριακού συγκροτήματος που διακρίνεται στο άγριο και τις τελευταίες ήμερες κατάλευκο τοπίο της Νίδας.

Η σκουριασμένη πινακίδα που εξακολουθεί παρά ταύτα να μένει στη θέση της είναι εκείνη που προδίδει πως πρόκειται για το "στοιχειωμένο" χιονοδρομικό κέντρο. Πολλοί το άκουσαν, λίγοι όμως το έχουν δει και πολλοί λιγότεροι είναι εκείνοι που μπορούν να αντιληφθούν πως οι διαλυμένες εγκαταστάσεις, που συχνά μετατρέπονται σε ποιμνιοστάσιο, αποτελούν μέρος του κάποτε φιλόδοξου σχεδίου για την κατασκευή ενός κέντρου χειμερινών σπορ.

Οι αποκαλυπτικές εικόνες από το στοιχειωμένο χιονοδρομικό κέντρο των Ανωγείων, που φέρνουν στο προσκήνιο το μέγεθος του κρατικού παραλογισμού και της κατασπατάλησης κονδυλίων για ένα έργο που ουσιαστικά φτιάχτηκε για να μη λειτουργήσει ποτέ, κάνουν το γύρο του διαδικτύου, μέσα από το βίντεο που κοινοποίησε ένας συμπολίτης μας με ζωηρό ενδιαφέρον για τα χειμερινά σπορ και την κρητική ύπαιθρο. Ο ίδιος είχε απαθανατίσει τα προηγούμενα χρόνια την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το κτηριακό συγκρότημα εδώ και δεκαετίες, διατυπώνοντας την εύλογη απορία γιατί ουδέποτε αξιοποιήθηκε.

Σκαλίζοντας κανείς τις αναμνήσεις και τους φακέλους των προηγούμενων δεκαετιών, αντιλαμβάνεται πως πρόκειται για τις βασικές υποδομές ενός χιονοδρομικού κέντρου που κατασκευάστηκαν το 1983, σε... λανθασμένο όμως υψόμετρο. Χωρίς τελεφερίκ, είτε άλλο μέσο για να φτάνουν οι λάτρεις των χειμερινών σπορ στη κορυφή της υποτυπώδους πίστας. Πάνω απ όλα όμως χωρίς ουσιαστική οδική πρόσβαση τους χειμερινούς μήνες. Και αυτό γιατί, όσο παράλογο και αν ακούγεται, όταν χιονίζει ο χωματόδρομος που οδηγεί στο ερειπωμένο και διαλυμένο κτηριακό συγκρότημα είναι απροσπέλαστος. Χρειάστηκαν δεκαετίες ώστε οι αρμόδιες Αρχές να μπορέσουν να παραδεχτούν πως απλά «υπήρχαν τα χρήματα και για να μη χαθούν έγινε το έργο».

Ουσιαστικά κατασκευάστηκε ένα κτήριο- "φάντασμα" χωρίς καμία δυνατότητα εξέλιξής του σε κάτι παραπάνω από έναν απλό ξενώνα, που σήμερα φιλοξένει ανά διαστήματα κοπάδια αιγοπροβάτων.

Νέο "ναυάγιο"

Η προσπάθεια που έγινε τα προηγούμενα χρόνια ώστε ο χώρος να ανακατασκευαστεί και να λειτουργήσει ως ορεινό καταφύγιο ναυάγησε και αυτή, καθώς η μελέτη που έγινε από την Περιφέρεια Κρήτης απεντάχθηκε. Και αυτή η κίνηση έγινε πάντως με την προοπτική να κατασκευαστεί σε υψηλότερο σημείο - εκεί που θα «πιάνει» αρκετό χιόνι για τη λειτουργία πίστας - νέο σύγχρονο χιονοδρομικό κέντρο.

Σήμερα, μετά το ρεκόρ επισκεψιμότητας που κατέγραψαν τις τελευταίες εβδομάδες τα Ανώγεια, η δημοτική Αρχή δηλώνει έτοιμη να επανεκκινήσει το σχεδιασμό ώστε η Κρήτη να αποκτήσει το πρώτο οργανωμένο και λειτουργικό, αυτήν τη φορά, κέντρο χειμερινών σπορ.

Έλλη Κοκάλη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια