default-image

Και το Ηράκλειο "είναι Σαρλί"

Κρήτη
Και το Ηράκλειο "είναι Σαρλί"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θλίψη, προβληματισμό αλλά και ανησυχία έχει προκαλέσει στους πολίτες και του Ηρακλείου η είδηση που ανατρίχιασε όλο τον κόσμο, για τις τραγικές επιθέσεις στο Παρίσι, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή συνολικά 20 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και των συντακτών του σατιρικού περιοδικού "Charlie Hebdo".

Χαρακτηρίζοντας ακραίες τις συμπεριφορές αυτές, που, όπως λένε, δεν είναι τίποτε άλλο παρά αποτελέσματα φανατισμού στις αποκλίνουσες μορφές θρησκείας και παρεμπόδισης της ελευθερίας του λόγου, οι Ηρακλειώτες καταδικάζουν το γεγονός, όπως θα έκαναν άλλωστε σε κάθε περίπτωση που οδηγεί στο θάνατο αθώων ανθρώπων.

Ωστόσο, την ίδια ώρα εκφράζουν τη συγκίνησή τους για το ότι, με αφορμή το συνταρακτικό αυτό γεγονός, η Ευρώπη ενώθηκε δίνοντας τόπο σε έννοιες που ίσως να είχαν ξεχαστεί, όπως είναι η αλληλεγγύη, η αδελφοποίηση, η δημοκρατία και η ενότητα των λαών. Και ταυτόχρονα, αν και δεν κρύβουν την αγωνία και το φόβο τους για τις επιθέσεις από πλευράς φανατισμένων ομάδων, που οδηγούν σε τρομερά αιματοκυλίσματα, αναστατώνοντας, ξεσηκώνοντας και παράλληλα βυθίζοντας στο πένθος όλο τον κόσμο, ως Έλληνες αισθάνονται όπως λένε ασφαλείς. Και δε θέλουν ποτέ να πιστεύουν ότι η χώρα μας θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο επίθεσης, αφού δεν έχουμε βλάψει ποτέ κανέναν ούτε τώρα, αλλά ούτε και κατά το παρελθόν.

Πάντως, αν και δεν έχει καλά-καλά συμπληρωθεί μια εβδομάδα από την εισβολή των φανατικών ισλαμιστών, με τη Γαλλία να μην μπορεί να συνέλθει από τον εφιάλτη που ξεκίνησε τα γραφεία του σατιρικού περιοδικού στη Βαστίλη και ολοκληρώθηκε με το μακελειό το εβραϊκό παντοπωλείο στο Πορτ ντε Βενσέν, οι Ηρακλειώτες, μετά από το αιματηρό αυτό περιστατικό, αισθάνονται, όπως λένε, πιο Ευρωπαίοι από ποτέ, επισημαίνοντας πως πράξεις βίας όπως αυτές είναι συνέπεια μιας κουλτούρας που σκοπό έχει μόνο τη γέννηση βίας και θανάτου. Ελπίζουν κάποια μέρα να επικρατήσει ειρήνη σε όλο τον κόσμο και εύχονται τέτοιου είδους δολοφονικές επιθέσεις να λάβουν επιτέλους τέλος, ώστε να πάψει πλέον να χύνεται κι άλλο αίμα.

Τι λένε πολίτες

«Η βία στη Συρία και το Ιράκ είναι συνέπεια μιας κουλτούρας που γεννά τέτοιο φανατισμό που μπορεί να οδηγήσει σε ακραίες συμπεριφορές σκορπώντας παντού το θάνατο».

Γιώργος Αλμπαντάκης

«Σαν δημοκρατικοί πολίτες που είμαστε καταδικάζουμε κάθε περιστατικά βίας και θανάτου που συνέπεια έχουν μόνο στην καταστρατήγηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και τη διάλυση της κοινωνίας».

Νίκος Στεφανάκης

«Ενημερωθήκαμε για τραγικές δολοφονίες που σημειώθηκαν στο Παρίσι πριν μερικές ημέρες και, όπως όλος ο κόσμος, είμαστε κι εμείς συγκλονισμένοι και φυσικά τις κατακρίνουμε».

Μάνος Πιτσικάκης

«Κανείς δεν μπορεί να δικαιολογήσει τέτοιες πράξεις βίας. Είναι πράγματα που πάντα αναστατώνουν και προβληματίζουν. Ωστόσο, σαν Έλληνες, δε φοβόμαστε. Ζούμε σε μια ειρηνική και ασφαλή χώρα».

Τάσος Καρουζάκης

«Ακραίες συμπεριφορές που σκοπό έχουν την κατάλυση της δημοκρατίας και της ελευθερίας του λόγου είναι πάντα καταδικαστέες. Ωστόσο, ήταν ένα περιστατικό που ένωσε όλη την Ευρώπη».

Δημήτρης Παπαδάκης

Της Μαρίας Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News