default-image

Διαμάχη Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ και νέα παρέμβαση ΥΠΟΙΚ για τα έντοκα γραμμάτια

Οικονομία
Διαμάχη Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ και νέα παρέμβαση ΥΠΟΙΚ για τα έντοκα γραμμάτια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαμάχη ξέσπασε ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το ζήτημα της έκδοσης εντόκων γραμματίων με το υπουργείο Οικονομικών να παρεμβαίνει για να υπενθυμίσει στον Αλέξη Τσίπρα τους περιορισμούς που ισχύουν και τον ΣΥΡΙΖΑ να το εγκαλεί για πολιτική απρέπεια, κάτι που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφανου Αναγνώστου.

Ο κ. Αναγνώστου δήλωσε ότι η ενόχληση σχετικά με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών οφείλεται στο ότι «γκρέμισε άλλον ένα ψέμα», στοχοποιώντας τον κ. Τσίπρα.

«Το θράσος του ΣΥΡΙΖΑ είναι τέτοιο που ενώ γνωρίζει ότι όσα ισχυρίζεται απλά δεν γίνονται, επιμένει να τα εξαγγέλλει» σχολιάζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στο ζήτημα επανήλθε και το υπουργείο Οικονομικών με δεύτερη ανακοίνωσή του στην οποία επισημαίνει ότι ο υπουργός Οικονομικών  Γκίκας Χαρδούβελης «λαμβάνοντας υπόψη το θεσμικό βάρος των δηλώσεων του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα έκρινε σκόπιμο να επισημάνει κρίσιμα τεχνικά στοιχεία που αφορούν το μείζον ζήτημα της έκδοσης εντόκων γραμματίων για την εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας».

Παράλληλα, σύμφωνα με το naftemporiki.gr, ξεκαθαρίζεται ότι ο κ.  Χαρδούβελης «λειτουργεί από την πρώτη ημέρα της θητείας του με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και αυτό ισχύει και κατά τη προεκλογική περίοδο.  Δεν επέλεξε ούτε να εξωραϊσει καταστάσεις, ούτε να χαϊδέψει αυτιά.  Δεν  εμπλέκεται, ούτε επιθυμεί να εμπλακεί  στον προεκλογικό σχεδιασμό των κομμάτων που διεκδικούν την εξουσία στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015».

«Ο κ. Χαρδούβελης σταθερά διατυπώνει και τεκμηριώνει τις θέσεις του. Τούτο ίσχυσε όταν υπερασπίστηκε τη σταθερότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και όταν εξέφρασε δημοσίως την άποψη ότι οι μεγάλες πολιτικές δυνάμεις της χώρας επιθυμούν την Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης (συνέντευξη στο Βήμα 28/12/2014, συνέντευξη Wall Street Journal  9/1/2015)» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Είχε προηγηθεί πρωινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή συνέντευξή του στη Real News στην οποία ανέφερε ότι η επόμενη κυβέρνηση θα πληρώσει κανονικά τα ομόλογα που λήγουν τον Μάρτιο.

Το ΥΠΟΙΚ υπενθύμιζε δύο περιορισμούς αναφορικά με την έκδοση εντόκων γραμματίων,, πρώτον πως το ελληνικό Δημόσιο σε συνεννόηση με τους δανειστές του έχει τη δυνατότητα έκδοσης εντόκων γραμματίων συνολικού ποσού το πολύ έως 15 δισ. ευρώ και πως το ποσό αυτό «έχει ήδη καλυφθεί πλήρως από το Δεκέμβριο».

Δεύτερον, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονονομικών, θα πρέπει να υπάρξουν ενδιαφερόμενοι δανειστές του ελληνικού Δημοσίου που θα επιθυμούν να αγοράσουν τα νέα έντοκα γραμμάτια.

Ακολούθως, ο ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτυρήθηκε καθώς η συγκεκριμένη παρέμβαση αποτελούσε «πολιτική απρέπεια», σχολιάζοντας ότι «το Υπουργείο δεν έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει στις εκλογές».

Ο ΣΥΡΙΖΑ διερωτάται «ποιοι υπηρεσιακοί παράγοντες δέχθηκαν εντολές, και από ποιον, για να συντάξουν τη σχετική ανακοίνωση; Θα εκδοθεί και ανακοίνωση που απαντά και σχολιάζει τις δηλώσεις Προέδρων άλλων κομμάτων και συγκεκριμένα του κ. Σαμαρά; Προφανώς όχι γιατί το Υπουργείο Οικονομικών λειτουργεί ως παράρτημα του Γραφείου του κ. Σαμαρά».

Στην κριτική που ασκεί αναφέρει ότι οι συντάκτες της ανακοίνωσης «είναι οι ίδιοι που συνέταξαν και το e-mail Χαρδούβελη. Γι' αυτό και δεν μπορούν να αντιληφθούν τη δυναμική της πραγματικής διαπραγμάτευσης μέσα από την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσει τις δανειακές ανάγκες της χώρας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News