default-image

"Θα μας κάψουν τα σπίτια", καταγγέλλουν κάτοικοι του κέντρου

Ηράκλειο
"Θα μας κάψουν τα σπίτια", καταγγέλλουν κάτοικοι του κέντρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μας λένε ότι θα μας κάψουν τα σπίτια μας»! Αυτήν την απίστευτη καταγγελία έκαναν κάτοικοι του κέντρου του Ηρακλείου, που υποστηρίζουν ότι κάποιοι καταστηματάρχες απάντησαν με αυτόν τον τρόπο στις διαμαρτυρίες των περιοίκων για ηχορύπανση από τα νυχτερινά κέντρα τους!

Το θέμα της ηχορύπανσης στο κέντρο του Ηρακλείου, αλλά και σε άλλες περιοχές, τέθηκε επί τάπητος σε σύσκεψη που έγινε σήμερα στη Λότζια υπό την προεδρία του δημάρχου Ηρακλείου, κ. Βασίλη Λαμπρινού, κατά τη διάρκεια της οποίας εκπρόσωποι των κατοίκων των εν λόγω περιοχών έκαναν τις καταγγελίες αυτές.

Αποφασίστηκε, όπως είπε ο κ. Λαμπρινός, οριζόντια εφαρμογή του νόμου για όλους, όσον αφορά στην τήρηση των ωρών κοινής ησυχίας. Για το λόγο αυτό μικτά κλιμάκια τα οποία θα αποτελούνται από υπαλλήλους του Δήμου, της Διεύθυνσης Υγιεινής, και αστυνομικούς θα βγαίνουν για ελέγχους το βράδυ καταγράφοντας τους επιχειρηματίες που έχουν παραβατική συμπεριφορά και θα ακολουθούν οι επιπτώσεις που προβλέπονται από το νόμο.  

Στη σύσκεψη πήραν μέρος οι αντιδήμαρχοι, Οικονομικών κ. Γιώργος Καραντινός, Πολεοδομίας κ. Γιάννης Αναστασάκης, Καθαριότητας κ. Γιάννης Ρασούλης και Τεχνικών Έργων κ. Χάρης Μαμουλάκης, ο υποδιευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης, αστυνομικός διευθυντής κ. Γιώργος Κονσολάκης, οι διοικητές του Α' και του Β' Αστυνομικών Τμημάτων, κ. Νίκος Μυρωδιάς και κ. Γιώργος Πικράκης, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Υγιεινής κ. Σπύρος Χαρτοφύλακας, η πρόεδρος του Α' Δημοτικού Διαμερίσματος κ. Μαρία Ανδρονά, η πρόεδρος του Συλλόγου καταστηματαρχών κ. Μαρία Αντωνακάκη, η εκπρόσωπος του Συλλόγου Κατά της Ηχορύπανσης κ. Μαρία Χατζάκη και αρκετοί κάτοικοι του κέντρου που πλήττονται από το φαινόμενο της ηχορύπανσης.

Στην εισηγητική του τοποθέτηση ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Λαμπρινός στάθηκε στο μεγάλο πρόβλημα της ηχορύπανσης στο κέντρο της πόλης, αλλά και σε άλλες περιοχές, επισημαίνοντας ότι ο Δήμος έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες σύνταξης, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες, κανονισμού αστικής λειτουργίας των καταστημάτων που θα περιλαμβάνει μορφολογικά πρότυπα και αναμένεται να είναι έτοιμος το Μάρτιο. Επίσης τόνισε την πρόθεση της δημοτικής Αρχής να μπει τάξη στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα, με διάλογο αλλά χωρίς εκπτώσεις για το δημόσιο συμφέρον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας κ. Αναστασάκης αναφέρθηκε στο έργο που έχει γίνει από το Σεπτέμβριο, που ανέλαβε καθήκοντα η νέα δημοτική Αρχή, λέγοντας ότι δόθηκε βάρος στην αδειοδότηση των καταστημάτων και πως, παρότι η υπηρεσία έχει αποψιλωθεί λόγω της έλλειψης προσωπικού, η σχετική διαδικασία προχωρεί ικανοποιητικά. Όσον αφορά στον κανονισμό αστικής λειτουργίας των καταστημάτων, αυτός προχωρεί σε συνεργασία με τις αρχαιολογικές υπηρεσίες, τους καταστηματάρχες και πολίτες και θα περιλαμβάνει το θέμα των τραπεζοκαθισμάτων, τη μορφολογική εικόνα των καταστημάτων, ενώ θα τεθούν και όρια απόστασης λειτουργίας από σχολεία και μνημεία.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Μαμουλάκης στάθηκε στους κοινόχρηστους χώρους, παρουσιάζοντας τα προβλήματα που υπάρχουν ακόμη και τις νυχτερινές ώρες από την παράνομη στάθμευση σε πεζόδρομους, σε ράμπες και πεζοδρόμια ζητώντας την συνδρομή της Αστυνομίας. Ακόμη χαρακτήρισε πλήγμα την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας που είχε βοηθήσει σημαντικά στην πάταξη του φαινομένου της παράνομης στάθμευσης.

Η πρόεδρος των καταστηματαρχών κ. Αντωνακάκη αποδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα σημειώνοντας πως θίγονται από εκείνους που παραβιάζουν τους κανονισμούς και οι νόμιμοι καταστηματάρχες, είπε ότι πρέπει να ξεκινήσει η πάταξη της ηχορύπανσης από εκείνους που υπερβάλλουν, και τόνισε πως υπάρχει καλή συνεργασία με το Δήμο για να μπει τάξη στο χώρο.

Η εκπρόσωπος της ομάδας των πολιτών κατά της ηχορύπανσης, κ. Χατζάκη, περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο τις νυχτερινές ώρες χαρακτηρίζοντάς την δραματική, κάνοντας λόγο για μουσική σε υψηλούς τόνους, φασαρίες από τους θαμώνες και πυροβολισμούς, ενώ τόνισε πως με την παράνομη στάθμευση η εικόνα είναι απαράδεκτη. Ανέφερε ότι τα περισσότερα καταστήματα λειτουργούν χωρίς άδεια μουσικής, ενώ όσα έχουν παραβιάζουν τους κανόνες αναφορικά με την ένταση.

Ο αστυνομικός διευθυντής κ. Κονσολάκης είπε πως η Αστυνομία κάνει ό,τι μπορεί και ζήτησε τη συνεργασία όλων των φορέων για να μπει τάξη.

Για το θέμα της καθαριότητας ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Ρασούλης επισήμανε ότι πρέπει να γίνεται ο διαχωρισμός των απορριμμάτων σε ανακυκλώσιμα και μη, να μεταφέρονται στους χώρους συγκέντρωσης με καρότσια για να μη ρυπαίνουν το οδόστρωμα και παρουσίασε τις ώρες που περνάνε τα απορριμματοφόρα από το κέντρο της πόλης ζητώντας να βγαίνουν τα σκουπίδια το πολύ μισή ώρα νωρίτερα. Οι ώρες είναι στις 4 τα ξημερώματα, στις 2:30 το μεσημέρι και στις 9:30 το βράδυ.       

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News