default-image

Το σκεπτικό υποψηφιότητας του Αντώνη Βγόντζα

Κρήτη
Το σκεπτικό υποψηφιότητας του Αντώνη Βγόντζα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τον έγκριτο νομικό Αντώνη Βγόντζα λάβαμε προς δημοσίευση μια ανοικτή επιστολή, η οποία αναφέρεται στο σκεπτικό με το οποίο κατέρχεται στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Το κείμενο της επιστολής του υποψήφιου βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ έχει ως εξής:

«Η προσωπική μου επιλογή να συμμετάσχω στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 δεν αποδείχθηκε εύκολη απόφαση. Βίωσα ανάμικτα συναισθήματα. Και θυμό. Και πίκρα. Και ελπίδα. Μέτρησαν μέσα μου πολλές σκέψεις. Συχνά συγκρουσιακές. Τι να προτάξω; Το συλλογικό ή το προσωπικό; Το εμείς ή το εγώ; Ο πολιτικός μου χώρος, αυτός που υπερασπίζομαι από τότε που απέκτησα πολιτική συνείδηση, έχει υποστεί πολλά πλήγματα. Ακόμα και πισώπλατα. Ένας μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας βρίσκεται σε σύγχυση. Οι πολιτικές, που ακολουθήθηκαν, τον συμπιέζουν. Και τα πρόσωπα, που υπερτίμησε, πρόδωσαν την εμπιστοσύνη του.

Συμμετέχω για να συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις στην επίλυση των δραματικών διλημμάτων, που αντιμετωπίζει σήμερα η πατρίδα μας. Συμμετέχω με πλήρη γνώση των κινδύνων, που παραμονεύουν σε μία τέτοια επιλογή και απόφαση.

Συμμετέχω στις εκλογές για να υπερασπιστώ, μαζί με πολλούς άλλους, τον πολιτικό μου χώρο. Ανεξάρτητα από τα πρόσωπα και τις προσωπικές στρατηγικές τους.

Συμμετέχω μαζί με εκατομμύρια άλλους συμπολίτες μας στη στήριξη της ιστορικής μας επιλογής να είμαστε μέσα στην οργανωμένη Ευρώπη. Και, μάλιστα, στον πιο σκληρό πυρήνα, που είναι η "ζώνη του ευρώ". Εκείνοι που προτείνουν επιστροφή στη δραχμή, καθώς και εκείνοι που υιοθετούν διαδικασίες που αναπόφευκτα οδηγούν στη δραχμή, αγνοούν πολλές κρίσιμες οικονομικές αλήθειες. Σε έναν κόσμο που διασπάται συνεχώς και ανασυντίθεται προσωρινά και διαρκώς με σημαίες ευκαιρίας και κοντάρια ματαιοδοξίας, η Ενωμένη Ευρώπη παραμένει καταφύγιο για τα έθνη που βρίσκονται ιστορικά κοντά στα σύνορά της και στις πύλες εισόδου της. Είναι καταφύγιο πολιτικό, οικονομικό, αναπτυξιακό και πολιτισμικό.

Η σημερινή Ευρώπη δε μας αρέσει. Προτάσσει τη σωτηρία του ευρώ και τη λιτότητα αντί της διασφάλισης και δημιουργίας θέσεων εργασίας και της καταπολέμησης της φτώχιας. Προτάσσει τα "πρωτογενή πλεονάσματα" αντί της ανάπτυξης και της προόδου. Προτάσσει τη σταθερότητα αντί της υπεράσπισης του κοινωνικού κράτους.

Με ποιους είμαστε; Εύκολα είναι τα συνθήματα. Κάποτε "σκίζαμε" τα μνημόνια! Και τα καταγγέλλαμε μονομερώς. Σήμερα τα διαπραγματευόμαστε. Θα είμαστε, λένε, οι καλύτεροι "διαπραγματευτές". Η ιστορία γνώρισε πολλούς τέτοιους "διαπραγματευτές" και "πραματευτάδες» πλαστών ελπίδων. Οδήγησαν, όμως, τη χώρα σε ανεπανάληπτες εθνικές τραγωδίες. Με μαγκιές, με τσαμπουκάδες και με "πεντοζάλη" από άμαθους χορευτές δεν κερδίζονται οι μάχες στην Ευρώπη.

Ναι! Πρέπει να διαπραγματευτούμε τα περισσότερα! Με κανόνες και αξίες. Ποτέ δεν μπορείς να αλλάξεις, από τη μια μέρα στην άλλη, ένα τεράστιο θεσμικό, πολιτικό και οικονομικό οικοδόμημα για το οποίο χρειάστηκαν πολλά χρόνια και δεκαετίες. Απαιτούνται συμμαχίες σ' όλη την Ευρώπη. Ακόμα και μέσα στα κράτη, που ακολουθούν ή προτείνουν αρνητικές και σε βάρος μας πολιτικές. Διεκδικούμε αποζημίωση για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο.

Η Ευρώπη δεν είναι το μοναδικό μέλημά μας. Η μεγάλη στρατιά του ενάμισι εκατομμυρίου ανέργων και η φτωχοποίηση πολλών εκατομμυρίων συμπατριωτών μας συνθέτουν μια οδυνηρή πραγματικότητα. Οι πληγές δεν επουλώνονται με πελατειακής μορφής θεραπείες. Ούτε με τρύπιες εξαγγελίες. Η αντιμετώπιση του καυτού αυτού προβλήματος προϋποθέτει σχέδιο στο πλαίσιο μιας συνολικής πολιτικής. Και χάραξη στρατηγικής με χειροπιαστές πρωτοβουλίες. Δεν είναι εύκολη η νέα πορεία. Δεν μπορεί, όμως, να οικοδομηθεί στις γλιστερές πλάκες του παρελθόντος. Ούτε με ξεχαρβαλωμένη δημόσια διοίκηση. Η θεσμικά οργανωμένη εξουσία έχει ανάγκη από αυθεντική έμπνευση, ουσιαστική ευελιξία και οξεία διορατικότητα. Και πάνω από όλα από ακούραστη δράση και λειτουργία.

Η ανάπτυξη στην αφετηρία της προϋποθέτει μια μεγάλη "Αλλαγή" στο χώρο της παιδείας. Με ενθουσιώδη και φιλότιμο δάσκαλο. Καλά αμειβόμενο. Κανένας μαθητής χωρίς το δάσκαλό του. Ούτε ένα κενό. Με ανώτατη παιδεία που να ελκύει με τον πλούτο των γνώσεων που προσφέρει. Και αποθαρρύνει φαινόμενα διάχυτης βίας και ανομίας. Που δημιουργεί και προσφέρει ευκαιρίες απασχόλησης. Που υποστηρίζει γενναιόδωρα την απρόσκοπτη έρευνα. Και συμβάλλει στην εδραίωση μιας ανοικτής κοινωνίας.

Βιώνουμε μια σταδιακή απαξίωση του ΕΣΥ. Προηγουμένως το είχε υπονομεύσει μια απίστευτη σπατάλη. Σήμερα οι ιατρικές, νοσηλευτικές και φαρμακευτικές υπηρεσίες περιορίζονται δραματικά. Αυτό δεν είναι η απάντηση στο πρόβλημα. Δεν επιτρέπεται να στερείς στο νεφροπαθή τη σωστή αιμοκάθαρσή του.

Δεσμεύομαι και συμμετέχω σε κάθε προσπάθεια ανάπτυξης της Κρήτης. Και φυσικά του μητροπολιτικού κέντρου που είναι το Ηράκλειο. Στη στήριξη του νέου αγρότη. Στη διαρκή και πολυμέτωπη προστασία της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής. Στην οικοδόμηση δικτύων διανομής των εξαιρετικών και πιστοποιημένων αγροτικών προϊόντων μας. Στη διάχυση των οφελών του τουρισμού σε ολόκληρη την οικονομία του νησιού μας. Στην προστασία και ανάδειξη των μνημείων μας. Στην προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού. Στην κατασκευή έργων υποδομής. Στο νέο αεροδρόμιο στο Ηράκλειο. Επιτέλους να ολοκληρωθεί η κατασκευή του καθέτου άξονα Ηρακλείου-Μεσαράς.

Δεσμεύομαι για την ανανέωση και ανασυγκρότηση του πολιτικού χώρου. Η ευθύνη είναι κοινή. Όλων μας.

Τα διλήμματα είναι υπαρκτά. Δεν είναι εκβιαστικά. Απαιτούν γνώσεις. Απαιτούν εμπειρία. Και την εγγύηση μιας συνεπούς και διαχρονικής πορείας».

Ο Αντώνης Βγόντζας και τα 3 βασικά σημεία

Ο Αντώνης Βγόντζας παρευρέθηκε προχθές στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ και η τοποθέτησή του επικεντρώθηκε σε τρία βασικά σημεία:

1ον: Σχολίασε τις "μεταγραφές" των υποψηφίων. «Είναι πρωτίστως θέμα Δημοκρατίας», τόνισε, «Δεν είναι θέμα αισθητικής. Η πολιτική δεν είναι επάγγελμα αλλά προσφορά. Δεν είμαστε οι γυρολόγοι της πολιτικής».

2ον: «Δε θα πρέπει να φοβηθούμε την αξιολόγηση των προγραμμάτων των πολιτικών αντιπάλων», σημείωσε και πρόσθεσε ότι αντιθέτως «πρέπει να διεκδικήσουμε τη σύγκριση και την αξιολόγηση των γνήσιων προγραμματικών δεσμεύσεών τους».

3ον: Κάλεσε όσους από τους συνυποψήφιούς του τρέξουν για το σταυρό να τρέξουν και για την παράταξη!

Ποιος είναι...

Ο Αντώνης Βγόντζας δικηγορεί από το 1971.

Υπήρξε συνήγορος σε δίκες που σημάδεψαν την πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου.

Ορισμένες χαρακτηρίστηκαν ιστορικές. Συμμετείχε στην Ομάδα υπεράσπισης του Ανδρέα Παπανδρέου. Και υπερασπίστηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου στα αγγλικά δικαστήρια κατά του περιοδικού "Time".

Έχει υπερασπιστεί και "ισχυρούς" και "ταπεινούς". Ήταν και είναι ενεργά παρών σε όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και ιδεολογικούς αγώνες της γενιάς του.

Χρεώθηκε με θέσεις ξεχωριστής ευθύνης και αποστολής, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Αρθρογραφεί σε εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας και στον ημερήσιο Τύπο της Κρήτης.

Έχει γράψει έξι βιβλία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News