default-image

Χαλάει πάλι ο καιρός

Κρήτη
Χαλάει πάλι ο καιρός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά την εκτόνωση των τελευταίων ημερών έρχεται και πάλι νέα, ακόμα πιο ισχυρή και επικίνδυνη επιδείνωση του καιρού από σήμερα Δευτέρα.

Η αλλαγή στο σκηνικό του καιρού θα είναι γρήγορη, με βασικά χαρακτηριστικά της, όπως τόνισε ο μετεωρολόγος, MSc Μανόλης Λέκκας, τους πολύ ισχυρούς έως και θυελλώδεις κατά τόπους βόρειους ανέμους (ιδιαίτερα στη δυτική, την κεντρική Κρήτη και σε περιοχές στα νότια του νησιού), τον ιδιαίτερα υψηλό κυματισμό στις βόρειες ακτές της δυτικής Κρήτης, με βροχές κατά τόπους πολύ ισχυρές ή και καταιγίδες, και χιόνια στα κεντρικά και βόρεια ορεινά και ημιορεινά.

Αναλυτικά, η πρόγνωση του καιρού έχει ως εξής:

Σήμερα Δευτέρα, αρχικά ο καιρός θα είναι καλός με λίγες αραιές νεφώσεις και πιθανά αρκετή ηλιοφάνεια. Στα νότια οι νεφώσεις θα είναι πιο αυξημένες και αναμένεται να εκδηλωθούν ασθενείς παροδικές βροχές. Από τις απογευματινές ώρες σήμερα αναμένεται γρήγορη αύξηση των νεφώσεων και στα βόρεια της Κρήτης, ενώ στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι βροχές, οι οποίες κατά τόπους αναμένεται να είναι έντονες ή να εκδηλωθούν και τοπικές καταιγίδες (χιονοπτώσεις αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους στα ορεινά σε υψόμετρα άνω των 1.000-1.200 μέτρων).

Οι άνεμοι το ξημέρωμα της Δευτέρας θα είναι από νότιες και αργότερα νοτιοδυτικές διευθύνσεις στα 4-5 μποφόρ (τοπικά έως και 6 μποφόρ), ενώ στη νοτιοανατολική Κρήτη η έντασή τους θα είναι στα 6 και τοπικά έως και 7 μποφόρ. Από τις απογευματινές προς βραδινές ώρες της Δευτέρας αναμένεται γρήγορη αλλαγή στη διεύθυνση των ανέμων, καθώς και ενίσχυσή τους. Οι άνεμοι πλέον θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις που ιδιαίτερα στη δυτική και την κεντρική Κρήτη και σε κάποιες περιοχές της νότιας Κρήτης θα είναι από 6 έως και 8 με 9 μποφόρ.

Στα πελάγη η ένταση των ανέμων ενδεχομένως θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, με αποτέλεσμα να προκαλείται υψηλός κυματισμός, που θα πλήττει τις βόρειες ακτές της δυτικής και κεντρικής Κρήτης (με τα μέχρι τώρα στοιχεία των προγνωστικών μοντέλων, οι άνεμοι στην ανατολική Κρήτη αναμένεται να σημειώσουν χαμηλότερες εντάσεις λόγω της θέσης του κέντρου του βαρομετρικού χαμηλού). Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από τους 8?C η ελάχιστη (στις παράκτιες ζώνες) και η μέγιστη στους 17?C.

Τρίτη

Αύριο Τρίτη 13 Ιανουαρίου, σε ολόκληρη την Κρήτη θα σημειωθούν νεφώσεις με βροχές, κατά τόπους ισχυρές ή και τοπικές καταιγίδες (τα φαινόμενα θα είναι πιο έντονα στα βόρεια προσήνεμα του νησιού).

Οι άνεμοι στη δυτική Κρήτη διατηρούνται από βόρειες-βορειοανατολικές διευθύνσεις πολύ ισχυροί έως και θυελλώδεις (αντίστοιχα διατηρείται και ο υψηλός κυματισμός στις βόρειες ακτές). Στην ανατολική Κρήτη (με τα μέχρι τώρα προγνωστικά στοιχεία) οι άνεμοι θα είναι από βορειοανατολικές έως και ανατολικές διευθύνσεις στα 4-5 μποφόρ, τοπικά έως και 6 μποφόρ. Από τις βραδινές ώρες της Τρίτης αναμένεται σταδιακή εξασθένηση των ανέμων και στη δυτική Κρήτη, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6?C η ελάχιστη (στις παράκτιες ζώνες) έως στους 9?C η μέγιστη.

Τετάρτη

Την Τετάρτη 14 Ιανουαρίου, αρχικά θα επικρατούν λίγες νεφώσεις, με πιθανότητα για τοπικές ασθενείς παροδικές βροχές. Ωστόσο, την ίδια μέρα αναμένεται σταδιακή βελτίωση του καιρού σε ολόκληρη την Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα 3-4 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα αρχίσει να σημειώνει σταδιακή άνοδο.

Έκτακτα μέτρα

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου συμβουλεύει τους ιδιοκτήτες ελλιμενιζόμενων μικρών σκαφών στην περιοχή μας να αποφύγουν τη δραστηριοποίησή τους κατά το χρόνο ισχύος του δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων και να λάβουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλείας των σκαφών τους.

Τέλος, ενημερώνει ότι έχει θέσει σε ετοιμότητα όλο το προσωπικό και τα διατιθέμενα πλωτά και χερσαία μέσα προς αντιμετώπιση περιστατικών παροχής βοήθειας σε τυχόν κινδυνεύοντα πλοία, μικρά σκάφη και πρόσωπα.

Δήμος Γόρτυνας: Κλειστά σήμερα τα σχολεία

Προς ενημέρωση των γονέων, θα πρέπει επίσης να πούμε πως την αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκειο Αγίας Βαρβάρας) στις δημοτικές ενότητες Αγίας Βαρβάρας και Ρούβα αποφάσισε ο δήμαρχος Γόρτυνας για σήμερα Δευτέρα. Και αυτό επειδή στα προαύλια των σχολείων υπάρχουν μεγάλες ποσότητες χιονιού, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα των μαθητών.

Ωστόσο, στις δημοτικές ενότητες Γόρτυνας και Κόφινα τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά.

"Βούλιαξαν" από επισκέπτες τα χιονισμένα ορεινά της Κρήτης

Εντωμεταξύ, η ηλιοφάνεια και η άνοδος της θερμοκρασίας ώθησαν το σαββατοκύριακο όσους τις προηγούμενες ημέρες δεν κατάφεραν να χαρούν το χιόνι να σπεύσουν στα ορεινά και να απολαύσουν το χιονοπόλεμο δίχως τα προβλήματα που έφερε τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα ο χιονιάς.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_78hnww82/

Βιάννος: Άγιο είχε ηλικιωμένη - Έπεσε το σπίτι και παραλίγο να την πλακώσει

Από θαύμα σώθηκε ηλικιωμένη γυναίκα, όταν τμήμα της μεσαίας ταράτσας του σπιτιού στο οποίο έμενε μόνη της κατέρρευσε, πανικοβάλλοντας την ίδια και ταυτόχρονα κινητοποιώντας τις Αρχές.

Επιβαρυμμένο από το χιόνι και το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας, που έκανε την εμφάνισή του και στην περιοχή, και λόγω παλαιότητας, μιας και πρόκειται για ένα σπίτι που μετρά αρκετές δεκαετίες, δεν άντεξε και γκρεμίστηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, κάνοντας έτσι ακατάλληλη την από 'δω και στο εξής κατοίκησή του.

Άμεσα στο σημείο έσπευσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία με δύο οχήματα και 5 άνδρες, που έστησαν επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό της ηλικιωμένης γυναίκας, η οποία ευτυχώς είναι καλά στην υγεία της.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος Βιάννου κ. Παύλος Μπαριτάκης, μένει προς το παρόν στο σπίτι των παιδιών της, αφού το δικό της είναι ακατάλληλο για κατοίκηση, σημειώνοντας ωστόσο πως πρέπει να ληφθεί μέριμνα κατεδάφισής του καθότι είναι επικίνδυνο.

Μαρία Αντωνογιαννάκη, Μαρία Μαυρομάτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News