Ειδήσεις

Κίνδυνος για τους κρητικούς υδρογονάνθρακες

Εδώ και μερικές βδομάδες το neakriti.gr είχε δημοσιεύσει απόψεις ανθρώπων που ασχολούνται με το αντικείμενο του πετρελαίου και οι οποίοι έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για τους διαγωνισμούς για τα "οικόπεδα" της Κρήτης και του Ιονίου, ενόψει της ραγδαίας πτώσης των τιμών του πετρελαίου.

Ο "ακήρυχτος πετρελαϊκός πόλεμος" συνεχίζεται και οι προβληματισμοί αυτοί αρχίζουν να επεκτείνονται και να τροφοδοτούν και νέα δημοσιεύματα.

Η κατακόρυφη πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι, έχει σοβαρές επιπτώσεις και για την Ελλάδα, καθώς δημιουργεί εμπόδια στις επενδύσεις για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και στα νότια της Κρήτης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι εάν οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου συνεχίσουν την κατηφόρα, τότε ο διαγωνισμός της Ελλάδας για την παραχώρηση των 20 οικοπέδων θα αντιμετωπίσει πρόβλημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός για τα οικόπεδα στο Ιόνιο και τη νότια Κρήτη είναι προγραμματισμένος για τον Μάιο.

Η χαμηλή τιμή του πετρελαίου λειτουργεί ανασταλτικά σε νέες επενδύσεις και κυρίως στην Ελλάδα. Κι αυτό γιατί το 68% των 20 ελληνικών οικοπέδων βρίσκεται σε πολύ μεγάλο βάθος τουλάχιστον 2.000 μέτρων, κάτι που σημαίνει ότι οι γεωτρήσεις μπορούν να ξεπεράσουν σε κόστος τα 100 εκατομμύρια δολάρια.

Φυσικά, σύμφωνα με τις αναλύσεις και με δεδομένη τη χαμηλή τιμή του πετρελαίου, είναι πιο συμφέρουσα η αγορά του πετρελαίου παρά την εξόρυξή του.

Έρευνα της Wood Mackenzie αναφέρει ότι οι διεθνείς πετρελαϊκοί οίκοι θα προτιμήσουν τα χαμηλού ρίσκου επενδυτικά προγράμματα και σε περιοχές που υπάρχουν σίγουροι πόροι, παρά οι επενδύσεις σε περιοχές όπως η Ελλάδα, όπου οι πόροι δεν είναι βεβαιωμένοι.

Η ίδια έρευνα αναφέρει ποιες εταιρείες ενδιαφέρονται για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στη Noble Energy που για να διατηρήσει τον δανεισμό της στα τρέχοντα επίπεδα, χρειάζεται η τιμή του πετρελαίου να βρίσκεται στα 120 δολάρια το βαρέλι. Με την τιμή λοιπόν κάτω από 50 δολάρια, το κόστος δανεισμού για τη συγκεκριμένη εταιρεία θα εκτοξευτεί.

Αντίστοιχα η εταιρία Total χρειάζεται μία τιμή πετρελαίου στα 119 δολάρια, η Chevron στα 115 δολάρια, η CococoPhillips στα 98 δολάρια, η BP στα 95 δολάρια, η Shell στα 79 δολάρια και η Exxon Mobil στα 96-97 δολάρια.

Πάντως, από τα 20 οικόπεδα τα 9 αφορούν στις θαλάσσιες περιοχές της νότιας Κρήτης, ένα οικόπεδο νότια της Πελοποννήσου και 10 στην περιοχή του Ιονίου, με συνολική έκταση πάνω από 225.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Βεβαίως να σημειώσουμε και ότι τα ελληνικά οικόπεδα θεωρείται ότι θα προσφέρουν τεράστια αποθέματα σε φυσικό αέριο, και δευτερευόντως σε πετρέλαιο, ωστόσο η παραπάνω έρευνα δείχνει ότι οι εταιρείες αναμένεται να "πατήσουν" πάνω στην ακριβή εξόρυξη του πετρελαίου, προκειμένου να πετύχουν συμφερότερους όρους, παρότι κυρίως στόχο έχουν να βγάλουν αέριο και όχι πετρέλαιο.

Σχόλια