Ειδήσεις

Βροχές και ισχυροί άνεμοι "σπάνε" την προσωρινή καλοκαιρία

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού από το βράδυ της Κυριακής, μετά την προσωρινή καλοκαιρία, με κύριο χαρακτηριστικό της την άνοδο της θερμοκρασίας. Βροχές προβλέπεται να εκδηλωθούν από το βράδυ της Κυριακής και από τα δυτικά, ενώ σταδιακά θα επικρατήσουν ισχυροί νοτιάδες στα πελάγη, όπου σταδιακά θα ενισχυθούν σε θυελλώδεις. Ωστόσο από τη Δευτέρα ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση με ισχυρές βροχές, καταιγίδες, αλλά και χιόνια ακόμα και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπειρωτικής χώρας, όπου θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του, καθώς και οι θυελλώδεις βοριάδες, οι οποίοι θα κυμαίνονται από 8 έως 9 Μποφόρ. Η επιδείνωση θα γίνει αισθητή από τις πρώτες πρωινές ώρες και από τα βορειοδυτικά.

Ειδικότερα, στην Κρήτη προβλέπονται βροχές κατά τόπους πολύ ισχυρές ή και καταιγίδες. Στη δυτική, την κεντρική Κρήτη και σε περιοχές στα νότια του νησιού, σύμφωνα με την πρόβλεψη του μετεωρολόγου κ. Μ. Λέκκα, οι άνεμοι θα πνέουν κατά τόπους βόρειοι θυελλώδεις, ενώ στις βόρειες ακτές της δυτικής Κρήτης ο κυματισμός θα είναι ιδιαίτερα υψηλός. Τα φαινόμενα αυτά θα είναι αποτέλεσμα της γρήγορης κίνησης ενός βαρομετρικού χαμηλού από τα βορειοδυτικά της χώρας στην περιοχή του ανατολικού - νοτιοανατολικού Αιγαίου, το οποίο στη συνέχεια σε συνδυασμό με τις υψηλές πιέσεις της κεντρικής Μεσογείου θα τροφοδοτεί με βόρειο ρεύμα τις περιοχές της Κρήτης. Όσο πιο έντονος θα είναι ο συνδυασμός αυτός τόση, μεγαλύτερη θα είναι και ή ένταση των φαινομένων (ιδιαίτερα των ανεμολογικών).  

Πιο αναλυτικά, για τη Δευτέρα αρχικά καλός προβλέπεται ο καιρός με λίγες αραιές νεφώσεις και πιθανά αρκετή ηλιοφάνεια. Στα νότια οι νεφώσεις θα είναι πιο αυξημένες και αναμένεται να εκδηλωθούν ασθενείς παροδικές βροχές. Από τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας αναμένεται γρήγορη αύξηση των νεφώσεων και στα βόρεια της Κρήτης, ενώ στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι βροχές, οι οποίες κατά τόπους αναμένεται να είναι έντονες ή να εκδηλωθούν και τοπικές καταιγίδες (χιονοπτώσεις αναμένεται να κάνουν την εμφάνιση τους στα ορεινά σε υψόμετρα άνω των 1000-1200 μέτρων).

Οι άνεμοι το ξημέρωμα της Δευτέρας θα είναι από νότιες και αργότερα νοτιοδυτικές διευθύνσεις στα 4-5 Μποφώρ (τοπικά έως και 6 Μποφώρ), ενώ στη νοτιοανατολική Κρήτη, η έντασή τους θα είναι στα 6 και τοπικά έως και 7 Μποφώρ. Από τις απογευματινές προς βραδινές ώρες της Δευτέρας αναμένεται γρήγορη αλλαγή στη διεύθυνση των ανέμων καθώς και ενίσχυσή τους. Οι άνεμοι πλέον θα πνέουν από Βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις που ιδιαίτερα στη Δυτική και την Κεντρική Κρήτη και σε κάποιες περιοχές την νότιας Κρήτης η ένταση τους θα είναι από 6 έως και τα 8 Μποφώρ.

Στα πελάγη η ένταση των ανέμων ενδεχομένως θα έχει ακόμη μεγαλύτερη με αποτέλεσμα να προκαλείται υψηλός κυματισμός που θα πλήττει τις βόρειες ακτές της δυτικής και κεντρικής Κρήτης. Με τα μέχρι τώρα στοιχεία των προγνωστικών μοντέλων οι άνεμοι στην ανατολική Κρήτη αναμένεται να σημειώσουν χαμηλότερες εντάσεις λόγω της θέσης τους κέντρου του Βαρομετρικού χαμηλού.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από τους 8 βαθμούς Κελσίου, ενώ η ελάχιστη - στις παράκτιες ζώνες - και η μέγιστη στους 17 βαθμούς Κελσίου.

Την Τρίτη τώρα, σε ολόκληρη την Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές, κατά τόπους ισχυρές ή και τοπικές καταιγίδες (τα φαινόμενα θα είναι πιο έντονα στα βόρεια προσήνεμα του νησιού). Οι άνεμοι στη δυτική Κρήτη διατηρούνται από βόρειες, βορειοανατολικές διευθύνσεις πολύ Ισχυροί έως και Θυελλώδεις (αντίστοιχα διατηρείται και ο υψηλός κυματισμός στις βόρειες ακτές). Στην ανατολική Κρήτη - με τα μέχρι τώρα προγνωστικά στοιχεία - οι άνεμοι θα προβλέπεται να πνέουν από βορειοανατολικές έως ανατολικές διευθύνσεις στα 4 έως 5 Μποφώρ, τοπικά έως και 6. Από τις βραδινές ώρες της Τρίτης αναμένεται σταδιακή εξασθένηση των ανέμων και στη δυτική Κρήτη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 βαθμούς Κεσλίου η ελάχιστη - στις παράκτιες ζώνες - και η μέγιστη στους 9 βαθμούς Κελσίου.

Την Τετάρτη 14 Ιανουαρίου, αρχικά προβλέπονται λίγες νεφώσεις με πιθανότητα για τοπικές ασθενείς παροδικές βροχές, ενώ αναμένεται σταδιακή βελτίωση του καιρού σε ολόκληρη την Κρήτη. Οι άνεμοι από Βόρειες διευθύνσεις στα 3 έως 4 Μποφώρ και η θερμοκρασία θα αρχίσει να σημειώνει σταδιακή άνοδο.

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου, συμβουλεύει τους ιδιοκτήτες ελλιμενιζόμενων μικρών σκαφών στην περιοχή μας να αποφύγουν τη δραστηριοποίησή τους κατά το χρόνο ισχύος του δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων και να λάβουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλείας των σκαφών τους.  Τέλος ενημερώνει ότι έχει θέσει σε ετοιμότητα όλο το προσωπικό και τα διατιθέμενα πλωτά και χερσαία μέσα προς αντιμετώπιση περιστατικών παροχής βοήθειας σε τυχόν κινδυνεύοντα πλοία, μικρά σκάφη και πρόσωπα.

Σχόλια