default-image

Κάηκε ζωντανή 89χρονη - Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Κρήτη
Κάηκε ζωντανή 89χρονη - Συγκλονιστικές μαρτυρίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραγικό θάνατο βρήκε σήμερα το πρωί στο Σταυροχώρι η 89χρονη Δέσποινα Βασαρμίδη, τα ρούχα της οποίας άρπαξαν από τα ξύλα που είχε μόλις βάλει στο τζάκι της για να ζεσταθεί, αλλά και για να βράσει τα γάλα της.

Πρώτη αντιλήφθηκε τον καπνό που έβγαινε από το σπίτι της η γειτόνισσά της κ. Δέσποινα Λιανάκη, η οποία έτρεξε να δει τι συμβαίνει, αντικρίζοντας την ηλικιωμένη πεσμένη ανάσκελα λίγο πιο πέρα από το τζάκι, παραμορφωμένη από τη φωτιά που την είχε κάνει κάρβουνο, με τα υπολείμματα από τα ρούχα της να σιγοκαίνε, χωρίς να έχει επεκταθεί η φωτιά στο υπόλοιπο σπίτι.

«Φώναξα αμέσως τον παντοπώλη του χωριού, που εκείνη την ώρα, λίγο μετά τις 8 π.μ., πήγαινε να ανοίξει το μαγαζί του και σβήσαμε τη φωτιά μόνοι μας, ειδοποιώντας την Πυροσβεστική Υπηρεσία έπειτα και τις αρμόδιες Αρχές. Η φρικτή εικόνα της ηλικιωμένης δεν μπορεί να φύγει από το μυαλό μου. Τα έχω χαμένα. Είμαι πάρα πολύ συγχυσμένη», μας είπε η κ. Δέσποινα Λιανάκη, που ήταν συναισθηματικά φορτισμένη και δεν ήθελε να δείξει το πρόσωπό της.

«Η άτυχη Δέσποινα είχε τρεμούλα (Πάρκινσον) και έχανε συχνά τις αισθήσεις της. Πολλές φορές έπεφτε στο πάτωμα και πηγαίναμε οι γειτόνισσες να τη βοηθήσουμε. Μπορεί να έπεσε μπροστά στο τζάκι αναίσθητη και να πήραν φωτιά τα ρούχα της, αλλά μπορεί την ώρα που πήγαινε να βάλει πρωί-πρωί ξύλα για να δυναμώσει τη φωτιά να άρπαξε το νάιλον φουστάνι της. Ζούσε μόνη της και, παρά τα προβλήματα υγείας της, μαγείρευε και έκανε τα πάντα ολομόναχη. Ήταν χήρα, δεν είχε παιδιά παρά μόνο ανίψια», μας είπε η φίλη της κ. Θεοδοσία Βρυγιωνάκη.

«Της είχαν πει τα ανίψια της να την πάρουν μαζί τους αλλά δεν ήθελε να αφήσει το σπίτι της. Ζεσταινόταν με το τζάκι. Έκαιγε ξύλα και μαγείρευε στο τζάκι της. Δεν περιμέναμε ότι αυτή η απίστευτη κακοκαιρία και το τσουχτερό κρύο θα υποχρέωνε τους ηλικιωμένους να αναζητήσουν περισσότερη ζεστασιά στα τζάκια, και ότι από αυτά θα είχαμε ανθρώπινες απώλειες στο χωριό μας», πρόσθεσε ο κ. Γιώργος Καπνιάς, γείτονας της ηλικιωμένης.

Το τραγικό συμβάν άργησαν να το αντιληφθούν οι 90 περίπου μόνιμοι κάτοικοι του Σταυροχωρίου που λόγω του χιονιού και του πρωινού ψύχους δεν είχαν βγει ακόμα από τα σπίτια τους.

«Κατάλαβα ότι κάτι κακό είχε συμβεί όταν είδα την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο χωριό μας. Όλοι εμείς οι ηλικιωμένοι που μένουμε μόνοι στο χωριό περάσαμε δύσκολα τις τελευταίες μέρες. Το κρύο ήταν τσουχτερό, μας τρυπούσε τα κόκκαλα. Δε μας κάλυπτε ούτε το καλοριφέρ. Η γειτόνισσα βρήκε αυτόν τον τραγικό θάνατο γιατί ίσως προσπάθησε να δώσει περισσότερη φλόγα φορτώνοντας με περισσότερα ξύλα το τζάκι της. Είναι και εκείνη ένα από τα θύματα της χιονιάς», μας είπε η κ. Μαρία Χριστοδουλάκη.

Στο Σταυροχώρι μένουν μόνιμα και αρκετοί ξένοι που έχουν επιλέξει το λασιθιώτικο Νότο για το ήπιο κλίμα του, όπως για παράδειγμα η Ιταλίδα κ. Τζέμα Παλούμπο. «Στενοχωρήθηκα πάρα πολύ όταν έμαθα τι συνέβη στην 89χρονη. Την ήξερα. Είχαμε γίνει φίλες. Ήταν πολύ καλός άνθρωπος. Κάθε πρωί αγόραζε το ψωμάκι της και όταν με έβλεπε έτρεχε να μου το προσφέρει. Ήταν ζωντανός άνθρωπος παρά την ηλικία της. Έκανε τα πάντα. Λυπάμαι που έφυγε τόσο ξαφνικά», μας είπε η κ. Τζέμα Παλούμπο.

Από την οικογένεια της 89χρονης μίλησε συντετριμμένος στο neakriti.gr ο γαμπρός της, σύζυγος της αδερφής της.

«Η Δέσποινα έφυγε με φρικτό τρόπο. Δεν της άξιζε αυτός ο θάνατος γιατί ήταν πολύ καλός άνθρωπος. Την αγαπούσα πάρα πολύ. Δεν ξέρω τις συνθήκες κάτω από τις οποίες λαμπάδιασε το φουστάνι της. Κάνουμε διάφορες εικασίες. Κανείς δεν είναι σε θέση να πει με σιγουριά τι της συνέβη εκείνη την κακή στιγμή», μας είπε μεταξύ άλλων ο γαμπρός της κ. Γιώργος Παπαδάκης.

Ο περιφερειακός διοικητής του Πυροσβεστικού Σώματος Δημήτρης Ραπανάκης μίλησε το πρωί της Παρασκευής στο Ράδιο 9,84 και τον Γιώργο Σαχίνη για το περιστατικό με την άτυχη γυναίκα:

Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News