default-image

Βαρύς ο πέλεκυς για κακοποίηση κουταβιού

Κρήτη
Βαρύς ο πέλεκυς για κακοποίηση κουταβιού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποινή φυλάκισης ενός έτους με αναστολή και χρηματική εγγύηση 5.000 ευρώ επέβαλε χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου σε 40χρονο, που στην περιοχή του Γαζίου κακοποίησε ένα κουτάβι. Ο άνδρας κατηγορείται ότι πέταξε το σκυλάκι σε μια ελιά, το κλοτσούσε, το έβαλε και σε ένα βαρέλι και επιπροσθέτως το χτύπησε με μια τσουγκράνα. Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες, εν συνεχεία το έδεσε από το λαιμό με ένα συρματόσκοινο.

Τότε ένας περαστικός από το σημείο είδε τις πράξεις του αυτές και ενημέρωσε την Αστυνομία, που έσπευσε στο σημείο και τον συνέλαβε για κακοποίηση ζώου, ενώ έλυσαν και το συρματόσκοινο από το λαιμό του ζώου.

Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, το σκυλί το χτύπησε για να το συνετίσει, καθώς πήγε στο δρόμο για να μην το πατήσει αυτοκίνητο, ενώ για το δέσιμο με το συρματόσκοινο φέρεται να ανέφερε πως το έκανε γιατί δεν είχε λουρί να το δέσει. Στην Αστυνομία φέρεται, ωστόσο, να είπε ότι το κουτάβι τον δάγκωσε.

Κατά την ακροαματική διαδικασία, η μαρτυρία του αστυνομικού που πήγε στο σημείο ήταν καταπέλτης. Τότε το χτυπημένο σκυλάκι περιέθαλψε η Φιλοζωική Δράση και ένας κτηνίατρος της περιοχής.

Ο κατηγορούμενος θα πληρώσει πολύ ακριβά τις πράξεις του αυτές, καθώς η χρηματική εγγύηση με τις προσαυξήσεις της εφορίας κατά 110% θα αγγίξει τις 10.500 ευρώ!

Οι καταγγελίες για κακοποίηση ζώων σε όλο το νησί είναι πάρα πολλές, ενώ αρκετές υποθέσεις έχουν πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης και αρκετές αναμένεται ακόμη να δικαστούν.

Σύμφωνα με την κ. Ελισάβετ Σακλαμπάνη, πρόεδρο του μη κερδοσκοπικού σωματείου Ζωόφιλη Δράση, τα μέλη του σωματείου θα είναι παρόντα σε οποιοδήποτε περιστατικό κακοποίησης ζώου, που παράλληλα αποτελεί πολύ αρνητική διαφήμιση για το Ηράκλειο, αλλά και όλη την Κρήτη σε όλο τον πλανήτη.

Όπως δήλωσε στη "Νέα Κρήτη" η δικηγόρος της Ζωόφιλης Δράσης κ. Καλλιόπη Μαραβελάκη, «ευχαριστούμε την Ελληνική Αστυνομία που συνδράμει με τις δικογραφίες για την αποφυγή θανάτωσης ζώων και την ελληνική Δικαιοσύνη που, επιβάλλοντας τα όσα προβλέπουν οι νόμοι με τις καταδικαστικές αποφάσεις, αποτρέπει τις κακοποιήσεις ζώων».

Αυστηροποίηση του νόμου: Ποινές φυλάκισης και πρόστιμα στην Κρήτη

Πριν λίγο καιρό, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λασιθίου επέβαλε σε 50χρονο, για το μόνιμο δέσιμο του σκύλου του, ποινή φυλάκισης 10 μηνών με αναστολή. Οι καταδικαστικές αποφάσεις για όσους κακομεταχειρίζονται και βασανίζουν τόσο αδέσποτα όσο και δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς συνεχώς αυξάνονται μετά και την αυστηροποίηση των ποινών γι' αυτά τα αδικήματα.

Πριν από ένα περίπου χρόνο, σε 72χρονο που τραυμάτισε με καραμπίνα αδέσποτο σκυλί, γεμίζοντας το σώμα του με σκάγια στην περιοχή της Φιλόθεης Ηρακλείου, το δικαστήριο επέβαλε 24 μήνες ποινή φυλάκισης με αναστολή.

Βαριά "καμπάνα" επιβλήθηκε πρόσφατα και σε ηλικιωμένο που είχε το πίτμπουλ του συνεχώς δεμένο στην περιοχή της Φοινικιάς, στο Ηράκλειο. Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου τού επέβαλε 14 μήνες ποινή φυλάκισης με αναστολή και χρηματική εγγύηση 5.000 ευρώ, που και σε αυτήν την περίπτωση με τις προσαυξήσεις της εφορίας ο κατηγορούμενος θα πρέπει συνολικά να πληρώσει 10.500 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως ποινές φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών και βαρύτατα πρόστιμα για όσους κακοποιούν ζώα ζήτησε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας, με επιστολή του στον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, στη σκιά των αλλεπάλληλων κρουσμάτων βάναυσης κακοποίησης και θανάτωσης ζώων. Με την επιστολή του, ο κ. Κικίλιας ζητεί να ληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία για την αυστηροποίηση των ποινών, τόσο για την κακοποίηση όσο και την έλλειψη της απαιτούμενης φροντίδας των ζώων.

Με αφορμή την αύξηση περιστατικών κακοποίησης ζώων, ο κ. Κικίλιας ζήτησε από τον κ. Αθανασίου οι παραβάτες να τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή από 10.000 έως 20.000 ευρώ.

Μαρία Μαυρομάτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News