Ειδήσεις

Υποχωρεί η κακοκαιρία, παραμένουν τα προβλήματα

Τις πληγές της προσπαθεί να επουλώσει η Κρήτη μετά την έντονη χιονόπτωση που απέκλεισε χωριά, πάγωσε το οδικό δίκτυο προκαλώντας προβλήματα στις συγκοινωνίες, προκάλεσε ζημιές στο δίκτυο της ΔΕΗ και άφησε χωρίς ρεύμα εκατοντάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέχρι και σήμερα.

Κλειστά παραμένουν τα σχολεία στις περιοχές των δήμων Ηρακλείου, Βιάννου, Αρχανών-Αστερουσίων, Μαλεβιζίου, Γόρτυνας, Ανωγείων, Μυλοποτάμου, Ρεθύμνου, Αγίου Νικολάου, Σητείας, Σφακίων και του Κανδάνου-Σελίνου.

Φωτογραφικό υλικό από το δήμο Αρχανών-Αστερουσίων

Τα προβλήματα παραμένουν σε διάφορες περιοχές:

Στο δήμο Γόρτυνας, στα Καπετανιανιά προς Κουδουμά δεν έχουν ανοίξει ακόμα οι δρόμοι και σε Νίβριτο, Γέργερη, Πρινιά, Πανασό οι κάτοικοι παραμένουν αποκλεισμένοι και σήμερα το πρωί προέκυψε και διακοπή ρεύματος σε αυτά τα χωριά.

Στο Δήμο Φαιστού υπάρχουν προβλήματα σε Βορίζια, Καμάρες και Γρηγοριά. Παρότι η κεντρική αρτηρία είναι ανοιχτή, τα χωριά παραμένουν αποκλεισμένα, ωστόσο σε αυτές τις περιοχές δεν υπάρχει πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν εκ νέου οι επιχειρήσεις στο Σελάκανο Ιεράπετρας και στο Λιβάδι στον Κρουσώνα.

Στην περιοχή του Κρουσώνα βρίσκονται αποκλεισμένα από το χιόνι δύο ζευγάρια, με τη μια γυναίκα να αντιμετωπίζει πρόβλημα με τη φαρμακευτική της αγωγή, η οποία επαρκεί μέχρι σήμερα το πρωί.

Χθες, παρά την προσπάθεια του κλιμακίου της ΕΜΑΚ με τη βοήθεια ερπυστριοφόρου που έχει μισθώσει ο Δήμος Μαλεβιζίου, η χιονοθύελλα δεν άφησε τα συνεργεία να πλησιάσουν.

Στο Σελάκανο πεζοπόρο τμήμα της 3ης ΕΜΑΚ, συνεπικουρούμενο από ειδικό διασωστικό ερπυστριοφόρο όχημα και πυροσβέστες του σταθμού της Ιεράπετρας, επιχειρούν εκ νέου να προσεγγίσουν είκοσι περίπου μόνιμους κατοίκους, που έχουν αποκλειστεί στις αγροικίες τους, χωρίς ρεύμα και τηλεφωνική επικοινωνία με τους οικείους τους.

Μεταξύ αυτών είναι εκεί ο 75χρονος Αγιορείτης μοναχός π. Γεράσιμος Σταυρακάκης, ο οποίος ζει ασκητικά, χωρίς ιδιαίτερα εφόδια και ξύλα για το τζάκι του.

Τα προβλήματα από τη σφοδρή κακοκαιρία στην Κρήτη επισημαίνει με επείγον έγγραφό του προς το υπουργείο Δημόσιας Τάξης-γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Σεραφείμ Τσόκα, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ζητώντας να κηρυχτούν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκες οι πληγείσες περιοχές.

Οροπέδιο

Στο Οροπέδιο, μεταξύ των πιο σοβαρών περιστατικών, δυσκολίες αντιμετώπισε μια τριμελής οικογένειας με ένα μωράκι μόλις 2 μηνών στο χωριό Άγιος Χαράλαμπος, όπου η πρόσβαση στο σπίτι τους ήταν αδύνατη λόγω του χιονιού που ξεπερνούσε σε ύψος τα δύο μέτρα. Το μωρό αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας και εμφάνιζε πυρετό και κρινόταν άμεση και επιβεβλημένη η μεταφορά του σε νοσοκομείο. Με τη βοήθεια των κατοίκων που αψήφησαν χιόνια και ψύχος, η οικογένεια έφυγε από το σπίτι της με ασφάλεια και το μωρό μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Οι φωτογραφίες πιο πάνω είναι από τον Άγιο Κωνσταντίνο Οροπεδίου Λασιθίου και τις έστειλε στο facebook του neakriti.gr αναγνώστης του portal

Στα Σελιά παραμένουν εγκλωβισμένες δύο οικογένειες, που όμως έχουν δώσει σημεία ζωής και όπως λένε είναι καλά στην υγεία τους.

Επιχείρηση απεγκλωβισμού μίας εγκύου στήθηκε στο χωριό Μαγουλά, με τη γυναίκα να μεταφέρεται στο νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου.  

Δύσκολη ιδιαιτέρως η κατάσταση με τους εγκλωβισμένους κτηνοτρόφους που προτίμησαν τις ημέρες του χιονιά να παραμείνουν στα ποιμνιοστάσιά τους και να προστατεύσουν τα ζώα τους. Όμως κάποιοι φαίνεται ότι δεν υπολόγισαν καλά, με τις προμήθειες να έχουν μειωθεί δραματικά.

Μεταξύ των δεκάδων κτηνοτρόφων που είναι αποκλεισμένοι στα βουνά του Οροπεδίου και στη Δίκτη, τρία άτομα δεν έχουν δώσει σημεία ζωής, ενώ ένας τέταρτος είχε τελευταία επαφή με οικείους του μέσω κινητού.

Προβλήματα και σε Τήνο, Άνδρο και Εύβοια

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Τήνος. Σταδιακά ξεκίνησε η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης του νησιού.  

Στο νησί το αρματαγωγό "Σάμος" προκειμένου να φιλοξενήσει όλους όσοι δε διαθέτουν ρεύμα και νερό.

Οκτώ τα αποκλεισμένα χωριά και στην Άνδρο. Μηχανήματα της Περιφέρειας Αττικής στο νησί για τη διάνοιξη των δρόμων.

Κρήτη, Τήνος, Άνδρος και Εύβοια ήταν οι περιοχές της χώρας που υπέστησαν το μεγαλύτερο πλήγμα από το χιονιά.

Σχόλια