default-image

Σταμάτησε λόγω σκότους η επιχείρηση της ΕΜΑΚ στο Σελάκανο

Κρήτη
Σταμάτησε λόγω σκότους η επιχείρηση της ΕΜΑΚ στο Σελάκανο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο χιονιάς και το σκοτάδι έριξαν απαγορευτικό απόψε στο  πεζοπόρο τμήμα της 3ης ΕΜΑΚ που έφθασε από το Ηράκλειο και το οποίο συνεπικουρούμενο από ειδικό διασωστικό ερπυστριοφόρο όχημα  υροσβέστες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας, επιχειρούσε να προσεγγίσει είκοσι περίπου μόνιμους κατοίκους του Σελάκανου, που είχαν αποκλειστεί στις αγροικίες τους, χωρίς ρεύμα και τηλεφωνική επικοινωνία με τους οικείους τους. Μεταξύ αυτών είναι εκεί ο 75χρονος Αγιορείτης μοναχός π. Γεράσιμος Σταυρακάκης, ο οποίος ζει ασκητικά, χωρίς ιδιαίτερα εφόδια και ξύλα για το τζάκι του.    

Πλέον οι έρευνες θα συνεχιστούν με το πρώτο φως της ημέρας ενώ το κέντρο βάρους δίδεται στον γέροντα που αν και δεν επιθυμεί να αποχωρήσει από το κατάλυμα του, οι διασώστες θα επιχειρήσουν για καλό δικό του, να του αλλάξουν γνώμη.

Ενώ αύριο στη μάχη για την διάνοιξη του δρόμου που οδηγεί στο σπίτι του γέροντας και των υπολοίπων κατοίκων θα ρίχτει χωματουργικό μηχάνημα με ερπύστριες που έχει φθάσει για το συγκεκριμένο λόγο από το χωριό Ανατολή  με φορτωτή.

«Επειδή για την Πυροσβεστική Υπηρεσία ήταν αδιανόητο να χαθεί κάποια ανθρώπινη ζωή μέσα στο χιόνι και το ψύχος αποφασίσαμε το μεσημέρι της Τετάρτης, να οργανώσουμε μια επιχείρηση προσέγγισης των αποκλεισμένων του Σελάκανου, καλώντας τους εκπαιδευμένους συναδέλφους μας της 3ης ΕΜΑΚ με το ειδικό ερπυστριοφόρο όχημα, το οποίο κατάφερε να φτάσει μέχρι ενός σημείου. Από εκεί και μετά αργά το βράδυ της Τετάρτης, μέσα στη νύχτα και το κρύο, συνεχίσαμε πεζοί με τον ειδικό εξοπλισμό που διαθέτουμε την ανάβαση, μέχρι τα πρώτα σπίτια. Βρήκαμε τον καλόγερο στο σπιτάκι του κατά τις 3.30 μετά τα μεσάνυκτα. Ήταν ευτυχώς καλά στην υγεία του, και αποφασίσαμε να συνεχίσουμε με το πρώτο φως της μέρας να βρούμε και τους υπόλοιπους, για να διαπιστώσουμε ότι είναι καλά και δε χρειάζονται κάποια βοήθεια», μας είπε ο επιχειρησιακός διοικητής των Πυροσβεστικών Δυνάμεων του Νομού Λασιθίου, αντιπύραρχος κ. Μιχάλης Βασιλάκης.

«Είχαμε φροντίσει να ζητήσουμε την άδεια των ιδιοκτητών των καταλυμάτων "Τα Πεζούλια", για να μείνουν οι άνδρες της ΕΜΑΚ, και για να προσφέρουν τα απαραίτητα εφόδια στον ηλικιωμένο ιερομόναχο, που δεν ήθελε να εγκαταλείψει το κατάλυμα του. Παράλληλα φροντίσαμε να εξασφαλίσουμε ερπυστριοφόρο εκχιονιστικό μηχάνημα για να συνεχίσουμε τη διάνοιξη των κλεισμένων δρόμων, καθώς υπήρχαν αποκλεισμένοι κτηνοτρόφοι που δεν είχαν τροφές για τα ζώα τους. Όλα πήγαν καλά και ευτυχώς δεν είχαμε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής. Απώλειες σίγουρα θα έχουμε στο φυτικό κεφάλαιο και στο αγροτικό εισόδημα, αλλά αυτό θα φανεί μετά την Κυριακή», μας είπε ο αντιδήμαρχος, υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας κ. Αργύρης Πανταζής.

Οι 5 εκπαιδευμένοι πεζοπόροι πυροσβέστες

Η ομάδα των τολμηρών πεζοπόρων της 3ης ΕΜΑΚ που αψήφησε το χιόνι το οποίο ξεπερνούσε το 1,5 μέτρο αλλά και το τσουχτερό κρύο, είχε επικεφαλής τον πυραγό Σταύρο Καλογιαννάκη, και οδηγό τον επίσης πυραγό Μανόλη Ροβιθάκη που κατάγεται από την Ιεράπετρα και γνωρίζει άριστα την περιοχή του Σελάκανου. Στην ομάδα των πέντε πεζοπόρων ήταν ακόμα οι αρχιπυροσβέστες Χάρης Λυρατζάκης και Γιώργος Δαγαλάκης καθώς και ο πυροσβέστης Μανόλης Τσικαλάκης.

Λίγο πριν σταματήσει η επιχείρηση προσέγγισης των μονίμων κατοίκων του Σελάκανου καταφέραμε να μιλήσουμε τηλεφωνικά με τον πυραγό Μανόλη Ροβιθάκη.

«Όλοι είναι καλά στην υγεία τους και έχουν επάρκεια εφοδίων», μας είπε. «Τους περισσότερους τους βρήκαμε και από αυτούς μάθαμε ότι και οι λιγοστοί που δεν καταφέραμε να φτάσουμε είναι καλά και είναι ασφαλείς. Βρήκαμε τον ιερομόναχο και τώρα περιμένουμε το ερπυστριοφόρο να ανέβει στο Σελάκανο, για να τον κατεβάσει στο χωριό του. Εάν δεν καταφέρει το ερπυστριοφόρο να μας προσεγγίσει, γιατί έχει πάρα πολύ χιόνι, θα του δώσουμε όσα εφόδια χρειάζεται να παραμείνει στην αγροικία του και αφού βεβαιωθούμε ότι όλα είναι υπό έλεγχο, θα είμαστε έτοιμοι να επιστρέψουμε πεζοί εκεί όπου έχουμε αφήσει τα αυτοκίνητα της Υπηρεσίας», μας είπε ο πυραγός Μανόλης Ροβυθάκης.

Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News