Ειδήσεις

Εκτάσεις εκτός επιδοτήσεων: Ένας κωδικός έκανε τη ζημιά

Παγίδα για το μέλλον των επιδοτήσεων στην Κρήτη αποτελεί ο περίφημος κωδικός που έβαλε φέτος ο ΟΠΕΚΕΠΕ και δεν αρκεί μόνο η αφαίρεσή του για φέτος για να δοθούν, τελικά, τα χρήματα στους δικαιούχους παραγωγούς. Όπως τονίζουν οι συνδικαλιστές των αγροτών, απαιτούνται ασφαλιστικές δικλίδες προκειμένου ποτέ ξανά να μην ξανατεθεί σε ισχύ ο συγκεκριμένος κωδικός, που αλλάζει ενότητες και πετάει έξω από το σύστημα των επιδοτήσεων πάρα πολλές εκτάσεις με την αναγραφή "μη επιλέξιμες" χωρίς να είναι, με συνέπεια φέτος να αδικηθούν χιλιάδες δικαιούχοι σε ολόκληρη τη χώρα και ιδιαίτερα στην Κρήτη λόγω της ιδιομορφίας των εδαφών του νησιού!

Κυριολεκτικά μαύρες γιορτές εξαιτίας της φετινής τακτικής κυβέρνησης και ΟΠΕΚΕΠΕ πέρασαν χιλιάδες αγροτοκτηνοτρόφοι σε ολόκληρη τη χώρα, που τώρα στο διάστημα από 15 μέχρι 18 Ιανουαρίου, σύμφωνα με άνωθεν διαβεβαιώσεις, θα πάρουν στους λογαριασμούς τους τα χρήματα που τους έκοψαν, εξαιτίας του κωδικού που μπήκε. Ένας κωδικός που, με βάση την ενημέρωση που έχουν οι εκπρόσωποι των αγροτών, μπήκε για πρώτη φορά φέτος και προκάλεσε όλη αυτή την αναστάτωση.

Ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης καλεί μάλιστα όσους παραγωγούς πήραν κανονικά τα χρήματά τους να μη χαίρονται και να μη νιώθουν πως δεν τους ακουμπά το ζήτημα.

«Αν φέτος πλήρωσαν τη νύφη 4.500 παραγωγοί στο νομό Ηρακλείου, που μπήκαν στο μεγάλο δείγμα ελέγχου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αυτό δε σημαίνει πως όλοι οι άλλοι δε θα έχουν πρόβλημα του χρόνου. Γιατί του χρόνου θα μπουν οι άλλοι μισοί παραγωγοί στο δείγμα του ελέγχου».

Σύμφωνα με το συνδικαλιστή, που έχει ενημέρωση από έγκυρες πηγές των Αθηνών για το τι έχει συμβεί φέτος, τονίζει ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ με την εντολή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν αρκεί μόνο να ανακοινώσει ότι αφαίρεσε τον κωδικό αυτό και πλήρωσε τον κόσμο. Αλλά θα πρέπει να τον αφαιρέσει και στην πράξη και να μην τον ξαναβάλει μέσα στο σύστημα των ελέγχων για την επόμενη χρονιά.

Πώς συνέβη

«Υπάρχει για παράδειγμα ένα κτήμα 10 στρέμματα, το οποίο είναι δηλωμένο σε μια ενότητα. Σήμερα με τον κωδικό που μπήκε είχαμε την αλλαγή των ενοτήτων. Έτσι, σε κάποιες περιοχές, από ένα τέτοιο κτήμα, τι δημιουργήθηκε; Τα 5 στρέμματα να είναι σε μια ενότητα. Τα 4,1 στρέμματα σε μια άλλη ενότητα. Και τα 800 μέτρα να είναι σε μια άλλη, μη επιλέξιμα, και να βγαίνει έξω το κομμάτι των 4,1 στρεμμάτων στο σύνολό του, είτε είναι καλλιεργήσιμο είτε όχι. Δηλαδή υπάρχουν κομμάτια τα οποία διαιρούνται, ή μίκρυναν οι ενότητες σε κάποιες περιπτώσεις, ή αλλοιώθηκαν τελείως, με αποτέλεσμα να σπάνε ολόκληρα τεμάχια. Δηλαδή να γίνεται ένα αλαλούμ», λέει ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

Εξάλλου, ένα άλλο θέμα που υπάρχει πάλι λόγω του κωδικού είναι ότι περιοχές με βοσκότοπους παρασύρουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις είτε είναι ελιές, είτε αμπέλια, είτε σιτηρά που σπέρνουν οι κτηνοτρόφοι για τα ζώα τους. Με τον κωδικό αυτό λοιπόν κλειδώνει όλη η περιοχή ως βοσκότοπος, πετώντας έξω τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Χιλιάδες εκτός

«Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, μιλάμε για χιλιάδες ανθρώπους που έμειναν εκτός πληρωμών του δεύτερου μέρους των επιδοτήσεων χωρίς λόγο. Και μπορεί να πληρωθούν τώρα στη συνέχεια, αλλά το σίγουρο είναι ότι οι άνθρωποι έχασαν πάρα πολλά. Πολλοί δεν πλήρωσαν τα τέλη κυκλοφορίας γιατί δεν είχαν τα χρήματα. Πέρασαν μέρες γιορτινές τελείως χάλια αυτοί και οι οικογένειές τους. Υπάρχουν πολλοί που δανείστηκαν χρήματα για να βάλουν πετρέλαιο και πυρήνα και να ζεστάνουν τα σπίτια τους και τα παιδιά τους», επισημαίνει ο πρόεδρος των αμπελουργών Κρήτης.

Καταλήγοντας, θεωρεί ότι, αν δεν αφαιρεθεί τελείως ο κωδικός, η ίδια κατάσταση θα επικρατεί για όλα τα χρόνια μέχρι και το 2020. «Και μη μας λέει ο κ. Σαμαράς ότι διασφαλίζει τις επιδοτήσεις. Οι επιδοτήσεις ήταν μια κατάκτηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που μας έβαλε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1981. Τότε που ακόμα υπήρχαν στην Ευρώπη ηγέτες όπως ο Κολ και ο Μιτεράν. Ενώ σήμερα διοικούν την Ευρώπη λογιστές και όχι ηγέτες», καταλήγει ο κ. Ιερωνυμάκης.

«Ας ξεκαθαρίσει ποιες εκτάσεις θεωρεί επιλέξιμες και ποιες όχι»

Ο γενικός γραμματέας της ΟΑΣΝΗ Μιχάλης Καμπιτάκης διευκρινίζει ότι «σε έναν λογαριασμό, όταν αναγράφεται ο κωδικός "μη επιλέξιμες εκτάσεις", μπορεί να είναι μέσα σε ένα αγροτεμάχια, μία βραχώδης έκταση που ο παραγωγός να την έχει βάλει σαν καλλιεργήσιμη. Επομένως, δε γίνεται να μην υπάρχει ο κωδικός "μη επιλέξιμες εκτάσεις". Πάντα υπήρχαν. Γιατί γίνονται και αυτά. Αλλά ο παραγωγός που έχει πληρωθεί κανονικά, σημαίνει ότι με τις υπόλοιπες εκτάσεις καλύπτεται για να πάρει τα δικαιώματά του. Αλλά από 'κει και πέρα, θα πρέπει να μας πει ο ΟΠΕΚΕΠΕ ποιες εκτάσεις θεωρεί επιλέξιμες και ποιες όχι. Δε γίνεται την τελευταία στιγμή, μια μέρα πριν την πληρωμή, να περνάει κωδικούς και να πετάει πραγματικά καλλιεργήσιμες εκτάσεις έξω από τα επιλέξιμα. Διότι πάντα υπάρχουν και οι αγρότες που δηλώνουν κάτι που δεν πρέπει να δηλώσουν σαν επιλέξιμη έκταση. Όμως δε γίνεται να τους βάζει όλους σε ένα καζάνι».

Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια