Ειδήσεις

Βουνό... κίνδυνος-θάνατος στον Άγιο Βλάση

Μία ακόμη κατολίσθηση, που μάλιστα έγινε η αιτία πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος σε βάρος οδηγού με συνεπιβάτες του τρία μικρά παιδιά το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, ήρθε να "ξαναπροειδοποιήσει" τους αρμόδιους φορείς και την τοπική κοινωνία ότι το ιστορικό βουνό που βρίσκεται κυριολεκτικά πάνω από τα κεφάλια των κατοίκων του Αγίου Βλάση στο δήμο Ηρακλείου εγκυμονεί πολύ σοβαρούς κινδύνους, για την ασφάλεια των διερχόμενων οχημάτων και πεζών.

Η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βασιλειών Χρυσούλα Κωστάκη έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου από τη στιγμή που πληροφορήθηκε το συμβάν, καλώντας προς πάσα κατεύθυνση κάθε αρμόδιο παράγοντα να μεριμνήσει άμεσα, για να δοθεί ένα τέλος στην επικινδυνότητα του βουνού!

«Τη μέρα της Πρωτοχρονιάς, καθώς κόβαμε την πίτα μας στο Δήμο Ηρακλείου έμαθα εντελώς κατά τύχη ότι το βράδυ της παραμονής είχε συμβεί αυτό το ατύχημα στον Άγιο Βλάση και αμέσως ξεκίνησα ενέργειες όσο γινόταν πιο γρήγορα για να προλάβω ένα νέο ενδεχόμενο ατύχημα», λέει με αγανάκτηση στη "Νέα Κρήτη" η Χρυσούλα Κωστάκη, που ως η νέα πρόεδρος των Βασιλειών έχει δώσει πολύ μεγάλο βάρος κατά προτεραιότητα στα ζητήματα ασφάλειας των κατοίκων.

Συγκεκριμένα, όπως πληροφορήθηκε η κ. Κωστάκη, γύρω στις 10 το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο που στο πίσω μέρος του υπήρχαν τρία μικρά παιδιά κι ενώ κατευθυνόταν από τον Άγιο Βλάση προς τις Βασιλειές, στο ύψος της πλατείας του Αγίου Βλάση, εκεί όπου βρίσκεται η στάση του αστικού λεωφορείου, συνάντησε κατολίσθηση. Και είτε ένας βράχος είτε ένας σωρός από λάσπη - κάτι που δεν έχει ξεκαθαριστεί - εξανάγκασε τον οδηγό να κάνει ελιγμό για να αποφύγει όχι μόνο το εμπόδιο, αλλά και άλλο όχημα που ανέβαινε προς τον Άγιο Βλάση και με το οποίο παραλίγο να έχει μετωπική σύγκρουση. Για να αποφύγει, λοιπόν και τα δύο εμπόδια, ο οδηγός έριξε το αυτοκίνητο στη βάγκα δεξιά του δρόμου, χωρίς ευτυχώς να υποστεί τραυματισμό ο ίδιος ή τα παιδιά.

Η κ. Χρυσούλα Κωστάκη

Η κ. Κωστάκη μας μετέφερε επίσης ότι το αυτοκίνητο υπέστη υλικές ζημιές και μάλιστα ο οδηγός εκφράζει το αίτημα να διεκδικήσει αποζημίωση από το Δήμο Ηρακλείου.

«Να προλάβουμε»

«Εγώ ενημέρωσα αμέσως τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη, το γενικό γραμματέα του Δήμου Ηρακλείου Μανόλη Περαντωνάκη και την Πολιτική Προστασία. Το κλιμάκιο ήρθε αμέσως με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο. Αλλά, όπως καταλαβαίνετε, δε γίνεται να βρεθεί αμέσως λύση σε ένα πρόβλημα που ταλανίζει πολλά χρόνια την περιοχή», είπε στη "Ν. Κρήτη" η κ. Κωστάκη. Παράλληλα κλήθηκε και η Τροχαία Ηρακλείου, η οποία την ημέρα της Πρωτοχρονιάς πήγε στο σημείο εκείνο και έβαλε κόκκινες ταινίες, για να προσέχουν οδηγοί και πεζοί και να μη σιμώνουν κοντά στο βουνό. Μάλιστα, η κ. Κωστάκη με τον άνδρα της πήγαν την ίδια μέρα και έβγαζαν πέτρες που είχαν πέσει πάλι από το βουνό, για να μη σημειωθεί κάποιο νέο ατύχημα.

«Από 'κει και πέρα όμως, κάποιοι είναι οι αρμόδιοι για να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις. Έχουν ξαναγίνει κατολισθήσεις με υλικές ζημιές. Αλλά μέχρι τώρα δε βρέθηκαν λύσεις. Ας ασχοληθεί κάποιος γεωλόγος, ας μπει δίκτυ στο βουνό, ας γίνει ό,τι χρειάζεται. Ό,τι πουν οι μηχανικοί και οι ειδικοί. Εγώ δεν είμαι ειδικός», τονίζει η κ. Κωστάκη.

Το συγκεκριμένο βουνό είναι γεμάτο από σπηλιές. Στην περίοδο της κατοχής οι σπηλιές αυτές χρησιμοποιούνταν σαν κρησφύγετα των ανταρτών. Κάποιες από αυτές σήμερα χρησιμοποιούνται ως κοτέτσια, ενώ μία μεγάλη πάνω στο δρόμο φιλοξενεί τις ημέρες αυτές τη φάτνη με τα ζώα.

Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια