default-image

Αγώνας για να μη θρηνήσουμε θύματα στην Ιεράπετρα

Κρήτη
Αγώνας για να μη θρηνήσουμε θύματα στην Ιεράπετρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όλες οι υπηρεσίες που εμπλέκονται στο σχέδιο της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ιεράπετρας βρίσκονται επί ποδός προκειμένου να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος για πιθανή απώλεια ανθρώπινης ζωής, εξαιτίας του πολικού ψύχους που επικρατεί και θα συνεχίσει μέχρι το Σάββατο στις πιο ορεινές περιοχές.

«Από το πρωί της Τετάρτης βρίσκεται σε εξέλιξη μια νέα επιχείρηση προσέγγισης στον οικισμό του Σελάκανου, όπου βρίσκεται μόνος και χωρίς εφόδια ο 75χρονοςΑγιορείτης μοναχός Γεράσιμος Σταυρακάκης, που αρνήθηκε να επιστρέψει στο χωριό του όταν άνοιξε το γκρέιντερ το δρόμο το απόγευμα της Τρίτης προκειμένου να απεγκλωβιστούν οι 18 διαμένοντες στην αγροτουριστική μονάδα "Τα Πεζούλια". Η Πυροσβεστική Υπηρεσία και ένα εκχιονιστικό μηχάνημα επιχειρούσαν να φτάσουν, αλλά δεν τα κατάφεραν, μέχρι την αγροικία του μοναχού Γεράσιμου Σταυρακάκη. Εξετάζεται ακόμα και η λύση της επιχείρησης πεζοπόρου τμήματος πυροσβεστών για να φτάσουν το γέροντα, αν δεν ανοίξει ο δρόμος», μας είπε ο αντιδήμαρχος, υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας κ. Αργύρης Πανταζής.

«Επιχειρούμε επίσης να ανοίξουμε με άλλο μηχάνημα ιδιώτη το δρόμο μέχρι τον Πάνω Πλάτανο Μαλλών, όπου έχουν αποκλειστεί οικογένειες κτηνοτρόφων, κάτι που συμβαίνει και στην τοπική κοινότητα Αγίου Ιωάννου».

«Δυστυχώς ο καιρός δε βοηθά, καθώς το χιόνι πέφτει ακατάπαυστα και μόλις ανοίξουμε το δρόμο ξανακλείνει», προσθέτει ο κ Πανταζής.

Τα προβλήματα ωστόσο στο Σελάκανο, στο Χριστό, στις Μάλλες και στη Θρυπτή είναι ακόμα πιο σοβαρά λόγω των πολύωρων διακοπών του ρεύματος, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ηλικιωμένοι με αναπνευστικά προβλήματα που χρησιμοποιούν συσκευές οξυγόνου, ενώ όλοι βρίσκονται στο ψύχος και στο σκοτάδι. Στη 1 μετά το μεσημέρι συνεργείο της ΔΕΔΗΕΕ κατάφερε να ρευματοδοτήσει τις Μάλλες και το Χριστό, αλλά λίγο αργότερα το ρεύμα ξανακόπηκε και τα παράπονα των αποκλεισμένων κατοίκων ήταν πάρα πολλά και δικαιολογημένα.

Στο Σελάκανο το χιόνι έφτασε το 1,5 μέτρο, ενώ στο Χριστό και στις Μάλλες τους 80 πόντους.

Οι ηλικιωμένοι κάτοικοι των Μαλλών μάς έλεγαν ότι τέτοια χιονιά δεν έχουν ξαναζήσει ποτέ στη ζωή τους.

Το σκηνικό της κακοκαιρίας

Έντονες χιονοπτώσεις, χαμηλές θερμοκρασίες και αυξημένος κίνδυνος πρόκλησης ατυχημάτων είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που διαμορφώνουν το σκηνικό της κακοκαιρίας στο δήμο Ιεράπετρας. Μεγάλες ποσότητες χιονιού έχουν πέσει στις ορεινές περιοχές, ενώ χιόνια έχουν πέσει ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα σε παραθαλάσσιες ζώνες.

Σύμφωνα με στοιχεία από τη Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ιεράπετρας, αρκετές τοπικές κοινότητες του δήμου, όπως η Καλαμαύκα, οι Μάλλες, η Ανατολή, ο Χριστός, το Σελάκανο, η Θρυπτή, το Ορεινό,  το Σταυροχώρι και ο Άγιος Ιωάννης είναι αυτή τη στιγμή αποκλεισμένες, ενώ σε εξέλιξη είναι συντονισμένη επιχείρηση της Υπηρεσίας για τη διάνοιξη επαρχιακών οδικών αρτηριών και την αποκατάσταση όσο το δυνατόν περισσότερων προβλημάτων.

Από προχθές η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ιεράπετρας προέβη σε αρκετές παρεμβάσεις που αφορούσαν είτε τη διάνοιξη δρόμων σε αποκλεισμένα χωριά είτε των απεγκλωβισμό ανθρώπων.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Ιεράπετρας, κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης, «από την πρώτη στιγμή ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ιεράπετρας, προσπαθώντας να διαχειριστεί την ασυνήθιστη για τα δεδομένα  μας κατάσταση. Τόσο χθες όσο και σήμερα τα μηχανήματα και το προσωπικό του Δήμου επιχειρούν, προκειμένου να συμβάλουν στην αντιμετώπιση προβλημάτων κυρίως στην ορεινή ζώνη του δήμου μας».

Παράλληλα, όπως επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, κ. Αργύρης Πανταζής, «η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, απαιτείται όμως ιδιαίτερη προσοχή και από τον κόσμο. Ειδικότερα, λόγω των ασυνήθιστων πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, είναι ορατός ο κίνδυνος παγετού, ενώ λόγω του χιονιού είναι αυξημένος ο κίνδυνος κατολισθήσεων. Κατά συνέπεια για τα επόμενα εικοσιτετράωρα απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και περιορισμός των άσκοπων μετακινήσεων, καθώς είναι πολύ πιθανό να έχουμε ατυχήματα».

Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά

Σύμφωνα με όσα μας είπε ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο νομό Λασιθίου κ. Μανόλης Μπαρμπεράκης, σήμερα Πέμπτη παραμένουν κλειστά λόγω καιρού στο δήμο Σητείας το Νηπιαγωγείο Ζήρου, το Δημοτικό Αρμένων και το Γυμνάσιο Χανδρά.

Επίσης κλειστά παραμένουν όλα τα σχολεία του Οροπεδίου Λασιθίου.

Στο Δήμο Ιεράπετρας παραμένουν κλειστά τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία των Μαλλών και της Καλαμαύκας, ενώ στο Δήμο Αγίου Νικολάου τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία της Κριτσάς και του Κρούστα.

«Αν δε βελτιωθεί ο καιρός θα παραμείνουν κλειστά και την Παρασκευή», σημείωσε ο κ. Μπαρμπεράκης.

Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News