Ειδήσεις

Οι Κρητικοί "Αϊ Βασίληδες" που ξεσήκωσαν την πλ. Ελευθερίας

Για άλλη μια φορά στους φετινούς εορτασμούς Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς και Φώτων από το Δήμο Ηρακλείου και την Περιφέρεια Κρήτης, ο Όμιλος Παιδείας & Πολιτισμού "Αετογιάννης" (www.Aetogiannis.gr) ξάφνιασε ευχάριστα τους συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις του 12ημέρου.

Μια ομάδα από "Αϊ Βασίληδες", στην κρητική παραδοσιακή τους εκδοχή, εμφανίστηκε στην πλατεία Ελευθερίας και προκάλεσε την ευχάριστη έκπληξη και το θαυμασμό των παρευρισκόμενων. Οι Αϊ Βασίληδες έδειξαν σεβασμό προς την ενδυματολογική παράδοση της Μεγαλονήσου αφού - εκτός από την παγκοσμίως καθιερωμένη ενδυμασία του Βορειοευρωπαίου Αϊ Βασίλη - φορούσαν το παραδοσιακό κρητικό λευκό σφικτοπλεγμένο κρουσάτο κεφαλομάντηλο της χαράς, την παραδοσιακή "βούργια" της Κρήτης στην πλάτη και το κρητικό ζωνάρι στη μέση, ενώ για μπότες είχαν τα παραδοσιακά στιβάνια της Κρήτης.

Στα χέρια τους βαστούσαν εκτός από τους σάκους με τα δώρα των παιδιών την πατροπαράδοτη και ηρωική "κατσούνα" (ποιμενικό μπαστούνι) της Κρήτης. Μάλιστα δεσμεύτηκαν ότι την επόμενη χρονιά θα προσέλθουν στις πλατείες της πόλης όχι πάνω στο έλκηθρο με ελάφια και ταράνδους αλλά στην καρότσα του "κλασικού" 4x4 αγροτοκτηνοτροφικού ημιφορτηγού οχήματος, συμβόλου της ορεινής - και όχι μόνο - ενδοχώρας του νησιού.

Οι Κρητικοί Αϊ Βασίληδες του Ομίλου "Αετογιάννη", οι "Αετοβασίληδες" όπως τους αποκάλεσαν κάποιοι βλέποντάς τους, είχαν σαν ως "βάση" τους και έστηναν χοροστάσι στο "Στέκι του Αετογιάννη" μπροστά από το "Σπιτάκι του Αϊ Βασίλη", δίπλα στο "Ζαχαρόσπιτο" μέσα στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό της πλατείας. Υπό τους ήχους της παραδοσιακής μας μουσικής όλοι μαζί ευχήθηκαν καλές γιορτές, τραγούδησαν και χόρεψαν χορούς από ολόκληρη την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα. Παρουσίασαν για δεύτερη φορά τους 15 και πλέον χορούς που χορεύονται στο παμπάλαιο εύθυμο παραδοσιακό τραγούδι "Τίνος είναι η κούπα η μονεμπασιά" αφήνοντας άφωνους τους θεατές που γνωρίζουν από χορό. Παράλληλα μέσα στη διασκεδαστική ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε στην πλατεία, απέδωσαν χορευτικά με κρητικό παραδοσιακό τρόπο τα παγκοσμίως γνωστά κλασικά χριστουγεννιάτικα και πρωτοχρονιάτικα τραγούδια της περιόδου.

Με τον ιδιαίτερη προσέγγισή τους οι "διαφορετικοί" Αϊ Βασίληδες χάρισαν μια πρωτόγνωρη εμπειρία σε όσους τους συνάντησαν, ιδίως στα μικρά παιδιά, σκόρπισαν παντού χαμόγελα ευθυμίας και αισιοδοξίας, δίδαξαν χορό μικρούς και μεγάλους και κέρασαν απλόχερα τους παρευρισκόμενους με κρητικά παραδοσιακά ποτά, γλυκίσματα και εδέσματα της Κρήτης.

Καθ' όλη τη διάρκεια της παρουσίας τους στο κέντρο του Ηρακλείου οι Κρητικοί Αϊ Βασίληδες έκαναν παρουσίαση φωτογραφιών και ενημέρωση για τον "Ξενώνα Αγάπης" του Ομίλου, χωρητικότητας 15 ανθρώπων, στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, του οποίου οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει.

Εντωμεταξύ, και έπειτα από την ιδιαίτερη απήχηση που είχε η δράση των "ξεχωριστών" Αϊ Βασίληδων του Ομίλου "ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗΣ", όλοι περιμένουν την επόμενη εμφάνισή τους - με πολυπληθέστερη συμμετοχή - στη μεγάλη παρέλαση κατά το Καστρινό Καρναβάλι το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015.

"Κολλημένοι με τα Χριστούγεννα" όπως αναμένεται να είναι το θέμα της καρναβαλικής αποστολής του Ομίλου, θα δώσουν μια διαφορετική προσέγγιση των Χριστουγέννων στην Κρήτη ενταγμένων στο πνεύμα της παραδοσιακής Αποκριάς με όλα τα επιπλέον πατροπαράδοτα ποιμενικά σύμβολα του κοπαδιού, της "αιγίδας", των σκλαβεριών-κουδουνιών κ.λπ.

Όλες οι εκδηλώσεις του Ομίλου διοργανώθηκαν και φέτος αφιλοκερδώς για την πόλη και τους πολίτες του Ηρακλείου και στηρίχτηκαν στις δαπάνες της Συλλογικότητας και στην καθημερινή δράση των δεκάδων μελών της Εθελοντικής Ομάδας του Ομίλου "Αετογιάννης". Ήδη από την πρώτη μέρα λειτουργίας του "Χωριού του Αϊ Βασίλη" στην πλ. Ελευθερίας ο "Αετογιάννης" διοργάνωσε εργαστήρια Θεατρικού Παιχνιδιού, ανοικτά μαθήματα Χορού, Ομάδες Χορογυμναστικής και πολλά άλλα δρώμενα με θέμα "Παίζουμε και χορεύουμε για τα Χριστούγεννα".

Όλες οι εκδηλώσεις ήταν ανοικτές προς όλους και με ελεύθερη είσοδο.

Συγκέντρωση ρούχων, τροφίμων κ.λπ. για Συσσίτια και Κοινωνικά Παντοπωλεία

Οι εκδηλώσεις γίνονται με επιπλέον σκοπό να συγκεντρωθούν ρούχα, τρόφιμα μακράς διάρκειας, φάρμακα (ακόμα και από το σπίτι), σχολικά είδη και παιχνίδια (ακόμη και μεταχειρισμένα) και είδη πρώτης ανάγκης (σαπούνια, χαρτικά, καθαριστικά κ.λπ.) τα οποία δίνονται στη Διακονία της Αρχιεπισκοπής στα Κοινωνικά Παντοπωλεία Δήμων & Περιφέρειας και στα Παιδικά Χωριά "SOS".

Εθελοντές του Ομίλου τα συγκεντρώνουν στο Στέκι του Ομίλου στην πλ. Ελευθερίας και τα παραδίδουν στο Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο, στα Συσσίτια και στις άλλες δομές (Περιφέρειας - Δήμου - Εκκλησίας) για τους συνανθρώπους μας που τα έχουν πραγματικά ανάγκη!

Η επιλογή των κοινωνικών φορέων που ενισχύει ο Όμιλος προέκυψε μετά από κοπιαστική έρευνα και βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων όπως η παρουσία κοινωνικών λειτουργών αλλά και η αξιοπιστία διανομής, ώστε να είναι όλοι σίγουροι ότι η βοήθεια που θα παρασχεθεί θα καταλήξει σε ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη.

Όποιος επιθυμεί να συνεισφέρει στη συλλογική αυτή προσπάθεια είτε με υλικό είτε ως εθελοντής μπορεί να επικοινωνήσει με τον Όμιλο στα 2810.33.33.33, 6955.10.33.10 ή μέσω του Facebook στη σελίδα www.Aetogiannis.gr.

Σχόλια