default-image

Απελπισμένοι αγρότες και κτηνοτρόφοι λόγω χιονιά

Κρήτη
Απελπισμένοι αγρότες και κτηνοτρόφοι λόγω χιονιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεγάλη και ανυπολόγιστη είναι μέχρι στιγμής η μείωση της γαλακτοπαραγωγής, λόγω του στρες των ζώων αναπαραγωγής, ενώ άγνωστο παραμένει αν υπάρχουν σε αποκλεισμένες περιοχές της ορεινής Κρήτης νεκρά από το χιονιά ζώα. Την ίδια ώρα, έντονη είναι και η ανησυχία των αγροτών για τις καλλιέργειές τους, καθώς θεωρείται σχεδόν βέβαιη η καταστροφή της παραγωγής ελαιοκάρπου κυρίως στις ορεινές περιοχές, από το βάρος του χιονιού στα ήδη φορτωμένα από ελαιόκαρπο ελαιόδεντρα, που προκαλεί το σπάσιμο των κλαδιών.

Και στις δύο περιπτώσεις, η "Νέα Κρήτη" παρουσιάζει παρακάτω πληροφορίες και συμβουλές για την ενημέρωση τόσο των κτηνοτρόφων όσο και των αγροτών της Κρήτης.

Για τα ζώα

Ο ερευνητής κτηνίατρος και πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέκος Στεφανάκης λέει στην εφημερίδα μας: «Καταρχήν, ας ευχηθούμε να μην έχουμε συνέχιση αυτών των συνθηκών, για να μην έχουμε κι άλλη μείωση στην παραγωγή του γάλακτος γιατί ήδη έχουμε μεγάλη μείωση λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων. Επίσης θα πρέπει να προσέξουμε τα αρνιά, γιατί είναι η περίοδος που έχουμε τις όψιμες γεννήσεις. Και καλό θα είναι να δώσουμε στα νεογέννητα αντιβίωση για να μην έχουμε απώλειες. Θέλουν ιδιαίτερη προσοχή».

Όπως εξηγεί ο γνωστός επιστήμονας, «δε χρειάζεται λαιμαργία, δε χρειάζονται αλλαγές στη θερμοκρασία μέσα στο στάβλο. Θέλει σταθερή διατροφή, θέλει βελτίωση του εσταβλισμού, όσο καλύτερα μπορούμε».

Ο κ. Στεφανάκης θεωρεί ότι ο περισσότερος κτηνοτροφικός κόσμος είχε μέχρι να ξεσπάσει η χιονοθύελλα μεριμνήσει να κατεβάσει τα ζώα του στα χαμηλά για να ξεχειμωνιάσουν. Υπήρξαν όμως και κάποιοι που αιφνιδιάστηκαν, αφού η εναλλαγή των καιρικών φαινομένων ήταν πολύ γρήγορη και απότομη.

«Οι συνθήκες που απειλούν τα αιγοπρόβατα δεν είναι τόσο οι χαμηλές θερμοκρασίες όσο το ρεύμα του αέρα μέσα στο στάβλο και η βροχή. Πρέπει πάντοτε να ξέρουν οι κτηνοτρόφοι», όπως καταλήγει ο κ. Στεφανάκης, «ότι ο στάβλος θα πρέπει να έχει καλό αερισμό, αλλά να μην υπάρχουν ρεύματα και από την άλλη να κρατάμε όσο γίνεται καθαρό το χώρο των ζώων και όσο το δυνατόν τη μικρότερη δυνατή υγρασία».

Στις καλλιέργειες

Σίγουρο θεωρείται το σπάσιμο κλαδιών σε αράβδιστα ελαιόδεντρα ορεινών περιοχών. Όπως όλα δείχνουν, μόλις υποχωρήσει ο χιονιάς, οι ελαιοπαραγωγοί θα βρεθούν μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις, καθώς σε μια χρονιά με ικανοποιητική τιμή στο λάδι και με μεγάλη παραγωγή ελαιολάρπου, οι ίδιοι θα δουν τη σοδειά τους να έχει καταστραφεί από το σπάσιμο των χιονισμένων λιόκλαδων!

Είναι απολύτως σίγουρο ότι ο ΕΛΓΑ, στο επόμενο διάστημα, θα κληθεί να αποδείξει ότι είναι στο πλευρό των αγροτών, αφού πλέον οι συγκεκριμένες ζημιές θα είναι άμεσα αποζημιώσιμες από τα δικά του ταμεία και όχι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, δεδομένου ότι μιλάμε για ηρτημένη παραγωγή.

Σπάσιμο κλαδιών

Μιλώντας στη "Ν. Κρήτη" χθες, ο τεχνολόγος γεωπόνος Άρης Κοζής έκανε την ευχή να μην έχει πέσει τόσο πολύ χιόνι στις ορεινές περιοχές που να έχει προκαλέσει σπάσιμο των κλαδιών. Ενώ σημείωσε ότι από το χιόνι, αν συνεχίσει να πέφτει για αρκετές μέρες ακόμα, μπορεί να αλλοιωθεί η ποιότητα του καρπού, αν ο καρπός σουφρώσει από την παγωνιά. «Πάντως, αν ο καρπός μαζευτεί σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη λήξη της χιονόπτωσης, θεωρώ ότι δε θα έχουμε πρόβλημα», λέει ο κ. Κοζής.

Βέβαια, ο ίδιος αναφέρεται και στη θετική πλευρά της υπόθεσης. «Είναι θετικό το γεγονός ότι έχουμε πολύ καλά ποσοστά βροχόπτωσης. Και παράλληλα λόγω των βροχοπτώσεων έχουμε και την καλή ποιότητα του λαδιού».

Στο μεταξύ, στα αμπέλια κάνει πολύ καλό αυτός ο καιρός. Τα αμπέλια δεν έχουν ακόμα ανοίξει και συνεπώς το νερό μόνο καλό τους κάνει και όχι κακό, όπως τονίζουν οι αγρότες, ενώ την ίδια ώρα, θεωρείται σίγουρο ότι έχουν καταστραφεί κηπευτικές καλλιέργειες στην ύπαιθρο, από το χιόνι και την παγωνιά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News