default-image

"Αλπικό" τοπίο στα χωριά της Ιεράπετρας

Κρήτη
"Αλπικό" τοπίο στα χωριά της Ιεράπετρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πυκνό χιόνι που έπεφτε από το βράδυ της Δευτέρας στα Λασιθιώτικα Βουνά μετέτρεψε σε "αλπικό" τοπίο τις ημιορεινές και τις ορεινές περιοχές της Ιεράπετρας, με υψόμετρο πάνω από τα 400 μέτρα, όπου είχαμε χιονόστρωση τις πρώρες πρωινές ώρες της Τρίτης, ενώ αναμένεται και νέο δριμύτερο κύμα χιονοπτώσεων τις επόμενες ώρες.

Από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας το πυκνό χιόνι που έπεφτε στο Σελάκανο έφτασε νωρίς το πρωί της Τρίτης τα 70 εκατοστά, με αποτέλεσμα να κλείσει ο δρόμος και να αποκλειστούν στην αγροτουριστική μονάδα "Τα Πεζούλια" 18 παραθεριστές από το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο και την Ιεράπετρα.

«Έχουμε στείλει δυο μηχανήματα του Δήμου Ιεράπετρας που επιχειρούν από το πρωί να καθαρίσουν από το χιόνι τον επαρχιακό δρόμο Καλαμαύκα- Ανατολή-Μάλλες- Χριστός-Σελάκανο, προκειμένου να αποκατασταθεί η κυκλοφορία των οχημάτων, και να μπορέσουν οι 18 αποκλεισμένοι παραθεριστές και οι μόνιμοι κάτοικοι του Σελάκανου να πάρουν τα αυτοκίνητά τους και να κατέβουν στα πεδινά. Είναι θέμα λίγων ωρών να αποκατασταθεί η κυκλοφορία, αλλά θα πρέπει, όσοι σκέφτονται να ανέβουν τις επόμενες ώρες προς τις πιο ορεινές περιοχές, να ξέρουν ότι οι χιονοπτώσεις που έρχονται θα είναι πιο πυκνές», μας είπε ο αντιδήμαρχος Ιεράπετρας, υπεύθυνος πολιτικής προστασίας κ. Αργύρης Πανταζής.

Η επιχείρηση καθαρισμού του επαρχιακού οδικού δικτύου συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ.

Απεγκλωβίστηκαν οι παραθεριστές

«Μέχρι τις 4 το απόγευμα δίναμε τη μάχη με το γκρέιντερ του Δήμου Ιεράπετρας, να καθαρίσουμε τον επαρχιακό δρόμο από την Ανατολή, τις Μάλλες, το Χριστό, μέχρι το Σελάκανο, για να μπορέσουμε να απεγκλωβίσουμε τους 18 παραθεριστές από "Τα Πεζούλια", που ήθελαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, για να μην τους προλάβει το νέο κύμα της κακοκαιρίας που έρχεται.

Τελικά τα καταφέραμε πριν σουρουπώσει. Υπάρχει όμως σοβαρό πρόβλημα με τις διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος που έχουμε σε ορισμένα σημεία», μας είπε ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Χριστού κ. Αιμίλιος Πετσαγκουράκης.

Παιχνίδια με το χιόνι

Όμορφες στιγμές έζησαν πολλές οικογένειες με τα παιδιά τους στα χιονισμένα χωριά της Ιεράπετρας, παίζοντας χιονοπόλεμο εκμεταλλευόμενοι την αργία των Φώτων.

Στο Ορεινό, στα Σχοινοκάψαλα, στη Θρυπτή, στους Μεσσελέρους, στην Πρίνα, στην Καλαμαύκα, στην Ανατολή, στις Μάλλες, στο Χριστό και στο Μεταξοχώρι, οι εικόνες με τα χιονισμένα σπίτια και τις καμινάδες να καπνίζουν, καθώς και τα κατάλευκα πευκοδάση θύμιζαν τοπία των ελβετικών Άλπεων.

Το ευεργετικό χιονόνερο

Με ανακούφιση είδαν οι αγρότες της Ιεράπετρας το χιόνι να πέφτει στα ημιορεινά και ορεινά χωριά δυτικά της πόλης κυρίως, αλλά και το ευεργετικό χιονόνερο να φτάνει από τις προσαγωγούς διώρυγες του Μύρτου και της Καλαμαύκας στον ταμιευτήρα του φράγματος Μπραμιανών, όπου τις επόμενες μέρες, με το λιώσιμο του χιονιού, θα ανέβει η στάθμη του νερού σε πολύ καλά επίπεδα, και θα βελτιωθεί σημαντικά η ποιότητά του, διώχνοντας τους φόβους του ενδεχόμενου της λειψυδρίας λόγω της μεγάλης περιόδου ανομβρίας που προηγήθηκε.

Οι παραγωγοί κηπευτικών ωστόσο φοβούνται τις χαμηλές θερμοκρασίες που θα "στρεσάρουν" τις καλλιέργειές τους, αν φτάσουν να κατέβουν στους μηδέν βαθμούς Κελσίου, καθώς ο παγετός θα τους δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν, με αποτέλεσμα να υποστούν τεράστια οικονομική ζημιά.

Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News