Ειδήσεις

Υδροστρόβιλοι στο Ηράκλειο - Μικροζημιές στο λιμάνι

Το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας έφερε στην Κρήτη και ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο, που δε βλέπουμε συχνά στα μέρη μας.

Πρόκειται για "δίδυμους" υδροστρόβιλους, που εμφανίστηκαν στα ανοιχτά των ακτών του Ηρακλείου, μεταφέροντας υδάτινες μάζες που στροβιλίζονται με μεγάλη ταχύτητα.

Οι δίδυμοι υδροστρόβιλοι φωτογραφήθηκαν όπως μπορείτε να δείτε και υπάρχουν και βίντεο που μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε.

Μικροζημιές από τους δίδυμους υδροστρόβιλους

Μικροζημιές σημειώθηκαν στο λιμάνι στου Ηρακλείου, εκεί απ' όπου πέρασαν νωρίτερα οι δίδυμοι υδροστρόβιλοι.

Μοτοποδήλατα παρκαρισμένα στο πάρκινγκ του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου παρασύρθηκαν από την επέλαση των υδροστρόβιλων, ενώ κάποιες διαφημιστικές πινακίδες και ταμπέλες σήμανσης στην κυριολεξία ξηλώθηκαν.

"Καταφύγιο" στον κόλπο Λυγαριάς

Προβλήματα λόγω κακοκαιρίας, όπως είναι φυσικό, αντιμετωπίζουν και πλοιάρια που βρέθηκαν εν μέσω των δυνατών ανέμων στα ανοιχτά και όχι στη "σιγουριά" ενός λιμανιού. Δύο τέτοια πλοιάρια φαίνεται πως βρήκαν απάγκιο στον κόλπο της Λυγαριάς προφανώς περιμένοντας να κοπάσουν οι δυνατοί άνεμοι ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν στον προορισμό τους.

Τι είναι οι υδροστρόβιλοι ή υδροσίφωνες

Οι υδροστρόβιλοι είναι το... θαλάσσιο αντίστοιχο ενός ανεμοστρόβιλου. Και αν στη χώρα μας οι ανεμοστρόβιλοι δεν προσλαμβάνουν μεγάλα μεγέθη και είναι γενικά ακίνδυνοι, δε συμβαίνει το ίδιο και με τους υδροστρόβιλους ή αλλιώς (προς το επιστημονικότερο) "υδροσίφωνες". Πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο έχει προσλάβει διαστάσεις τα τελευταία χρόνια στις ελληνικές θάλασσες, ενώ παλιότερα ήταν σχετικά σπάνιο. Συνήθως εμφανίζονται στο πέλαγος, αλλά συχνά "σκάνε" στις ακτές, ευτυχώς δίχως σοβαρές συνέπειες τις περισσότερες φορές.

Το φαινόμενο όπως είπαμε προσλαμβάνει ανησυχητικές - σύμφωνα με τους επιστήμονες - διαστάσεις, αφού ανεβαίνει η ένταση και η συχνότητα των υδροστρόβιλων στο Ιόνιο Πέλαγος και στο νότιο Αιγαίο. Οι ειδικοί καλούν την Πολιτεία να λάβει προληπτικά μέτρα για την ένταση της εμφάνισής τους, καθώς απειλούν τη ναυσιπλοΐα αλλά και τις παράκτιες υποδομές. Παράλληλα, συνιστούν στους ναυτικούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις επίμαχες περιοχές, αφού η ταχύτητα του υδροστρόβιλου φτάνει τα 150 χιλιόμετρα την ώρα και μπορεί να δημιουργήσει ακόμη και τοπικό τσουνάμι σε ακτίνα 60 χιλιομέτρων.

Ένας ειδικευμένος στο φαινόμενο Καναδός μετεωρολόγος, ο Γουέιντ Ζιλάγκι από το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας των Υδροσιφώνων που εδρεύει στο Τορόντο, είχε δηλώσει προ ημερών στο real.gr ότι η χώρα μας βρίσκεται στη δίνη του… «υγρού Κυκλώνα» και ότι πλέον, πέρα από τους ανεμοστρόβιλους της ξηράς, οι υδροσίφωνες θα ενταθούν το επόμενο διάστημα: «Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μας, το γεωγραφικό τόξο, το οποίο περιλαμβάνει τα νησιά του Ιονίου και φτάνει έως και τις ακτές της βόρειας Κρήτης, αποτελεί το βασικό επίκεντρο εκδήλωσης του φαινομένου σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο. Δυστυχώς, πρέπει να μάθετε να ζείτε με τους υδροστρόβιλους, καθώς ήρθαν για να μείνουν». Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο, ενώ το 2012 είχαν καταγραφεί στις ελληνικές θάλασσες μόνο 25 υδροσίφωνες, την επόμενη χρονιά ο αριθμός τους υπερδιπλασιάστηκε και η αύξηση συνεχίστηκε και το 2014.

Οι Καναδοί επιστήμονες του Κέντρου αποδίδουν την έξαρση του φαινομένου στην κλιματική αλλαγή, σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη μορφολογία του Ιονίου, ειδικά στο σημείο που συναντά του Κρητικό Πέλαγος. Όπως εξηγούν, «η περιοχή στην οποία καταγράφονται οι περισσότεροι υδροστρόβιλοι είναι ανοιχτά της Σητείας. Μόνο για το 2013 έχουν καταγραφεί εκεί 18 υδροσίφωνες». Επιπλέον, τουλάχιστον 9 υδροστρόβιλοι έκαναν την εμφάνισή τους στη θαλάσσια περιοχή της νότιας Κέρκυρας, στα ανοιχτά της Ηλίας από την πλευρά της Κουρούτας, καθώς και στην περιοχή μεταξύ Κεφαλονιάς και Ζακύνθου. «Η εποχή εμφάνισης των υδροστρόβιλων είναι το φθινόπωρο. Οι συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη του φαινομένου είναι τα ασυνήθιστα για την εποχή θερμά νερά, ο ψυχρός αέρας στην ατμόσφαιρα, ο ασθενής άνεμος και η αυξημένη υγρασία», εξηγεί ο διδάκτωρ Μετεωρολογίας Μιχαήλ Σιούτας, και συνεχίζει: «Οι "τρόμπες", όπως συνηθίζουν να τις ονομάζουν οι ντόπιοι ψαράδες του Ιονίου, μπορούν να φτάσουν σε ύψος μέχρι και τα 500 μέτρα, ενώ πολλές από αυτές διαρκούν έως και 10 λεπτά».

Κίνδυνος για τα αλιευτικά

Οι επιστήμονες συνιστούν στους ναυτικούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις επίμαχες περιοχές που πλήττονται από το τροπικό φαινόμενο, το οποίο βρίσκεται σε έξαρση.

«Τα πληρώματα των επιβατηγών πλοίων και κυρίως των μικρών αλιευτικών σκαφών πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά όταν συναντούν στα ανοιχτά του πελάγους υδροσίφωνες», επισημαίνει ο Μ. Σιούτας, προσθέτοντας: «Οι καπετάνιοι οφείλουν να τα αποφεύγουν και να ειδοποιούν απευθείας τις λιμενικές Αρχές για την ακριβή τοποθεσία όπου εκδηλώνεται το φαινόμενο». Όπως τονίζουν οι ειδικοί, μέχρι στιγμής είναι εξαιρετικά δύσκολη η πρόβλεψη της εκδήλωσης των υδροστρόβιλων. Το Διεθνές Κέντρο Ερευνών των Υδροσιφώνων του δόκτορα Ζιλάγκι φιλοδοξεί να δημιουργήσει την πρώτη βάση δεδομένων, η οποία, με βάση τα μετεωρολογικά στοιχεία, θα επιτύχει να δίνει ασφαλή προγνωστικά, προειδοποιώντας έγκαιρα τα πλεούμενα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια