Ειδήσεις

Αποκλεισμένα Οροπέδιο-ενδοχώρα... Χιονίζει παντού, σφοδρή κακοκαιρία

Η απίστευτη κακοκαιρία που έχει θέσει σε "λευκό κλοιό" την Κρήτη μπορεί να έχει δημιουργήσει μια "ειδυλλιακή" εικόνα με τις χιονοπτώσεις, αλλά ταυτόχρονα έχει δημιουργήσει και πάμπολλα προβλήματα.

Πάρα πολλές περιοχές σε όλο το νησί είναι αποκλεισμένες από τα χιόνια, το ρεύμα έχει κοπεί σε πολλές χιλιάδες νοικοκυριά, και τα προβλήματα που δημιουργούνται δεν έχουν τελειωμό.

Χιόνια και στις Δαφνές

Χιονόνερο ακόμη και στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου...

Αποκλεισμένα χωριά των Χανίων

Η σφοδρή χιονόπτωση έθεσε σε λευκό κλοιό το νομό Χανίων. Προβλήματα σημειώνονται σε Ομαλό, Πέτρα Σελί, Κεραμειά και Θέρισο, ενώ τα Σφακιά βρίσκονται αποκλεισμένα. Χωρίς ρεύμα έμειναν στα Ασκύφου και στο Σέμπρωνα.

Προβλήματα έχει δημιουργήσει η κακοκαιρία σε περιοχές του δήμου Ηρακλείου. Λόγω των χιονοπτώσεων γίνεται με δυσκολία η κίνηση των οχημάτων στο δρόμο Ηρακλείου-Ασιτών, από τον Άγιο Μύρωνα και μετά.

Ήδη από νωρίς το πρωί της Τρίτης εκχιονιστικό μηχάνημα (γκρέιτερ) του Δήμου καθάριζε και δεύτερο μηχάνημα του δήμου βρέθηκε στα χωριά Ρουκάνι, Καρκαδιώτισσα και Καλού, όπου και εκεί υπάρχουν προβλήματα από τις χιονοπτώσεις, αλλά μικρότερης έντασης.

Ευκαιρία για χιονοπόλεμο!

Λευκή επέλαση

Φυσικά το χιόνι έχει αποκλείσει και τα Ανώγεια, τα οποία έχουν ντυθεί στα ...ολόλευκα ήδη εδώ και μερικές μέρες.

Αλλά και τα χωριά του Μυλοποτάμου γενικώς έχουν ντυθεί στα ολόλευκα.

Στο σκοτάδι η Βιάννος

Τεράστια είναι τα προβλήματα στη Βιάννο, όπου έχουν κλείσει δρόμοι, έχει κοπεί το ρεύμα σε πολλά χωριά και γίνονται προσπάθειες να αποκατασταθεί η πρόσβαση σε χωριά που έχουν αποκλειστεί.

Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ηρακλείου καλεί τους πολίτες που κινούνται με τα οχήματά τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω της ολισθηρότητας, αλλά και της πρόβλεψης της ΕΜΥ για συνέχιση και ίσως ένταση των καιρικών φαινομένων.

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο σημειώνονται σε:

Χανιά

Επαρχιακή οδός Χανίων-Ομαλού

Στο Φουρνέ προς Οροπέδιο Ομαλού

Στον οικισμό Σκινέ στα Χανιά

Ανατολικό Σέλινο (συνέχεια τα γκρέιντερ ανοίγουν το δρόμο και κλείνει)

Βρύσες προς Σφακιά

Κράπι

Ρέθυμνο

Σπήλι

Γερακάρι

Ο δρόμος προς Καλή Φυκιά έως Αλώνες

Αρκάδι Αμαρίου, περιοχή ΧΥΤΑ

Γαράζο

Ανώγεια

Ρέθυμνο προς Αρκάδι

Ηράκλειο

Αμιρά

Τα χωριά πάνω από το Καστέλι όπως Ασκοί, Κασταμονίτσα, Μαθιά, Γεράκι, Αρμάχα

Αγία Βαρβάρα (ανοίγει-κλείνει)

Πρινιάς, Βούτες, Ασίτες

Άγιος Θωμάς, Πανόραμα, Παναγιά

Έμπαρος, Βιάννος

Στο δρόμο προς Αλάγνι (πολύς παγετός)

Οροπέδιο Λασιθίου

Σε "λευκό κλοιό" βρίσκεται το Οροπέδιο Λασιθίου, στο οποίο χιονίζει ακατάπαυστα από χθες και το χιόνι σε πολλά σημεία έχει ξεπεράσει το μισό μέτρο και σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει και το ένα μέτρο.

Γίνονται συνεχείς προσπάθειες με τα γκρέιντερ της αυτοδιοίκησης για να μείνουν ανοιχτοί όσο το δυνατόν περισσότεροι δρόμοι, αλλά... με το που ανοίγει ο ένας δρόμος, ξανακλείνει ο άλλος λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης.

(Φωτογραφίες από το χιονοσκέπαστο Οροπέδιο Λασιθίου)

Και κατολισθήσεις

Στο μεταξύ λόγω των βροχοπτώσεων στην πόλη τα συνεργεία του Δήμου κλήθηκαν τη Δευτέρα το απόγευμα και το βράδυ να αντιμετωπίσουν προβλήματα από κατολισθήσεις.

Στην πρώτη περίπτωση η κατολίσθηση σημειώθηκε στο δρόμο προς Αρχάνες, μετά τις αρχαιότητες της Κνωσού, στην περιοχή Σπήλια. Η δεύτερη κατολίσθηση έγινε στην οδό Καζαντζίδη, στο τμήμα από τον κόμβο Αλικαρνασσού μέχρι την Καλλιθέα, όπου έπεσε μεγάλος βράχος στο οδόστρωμα, και η τρίτη κατολίσθηση έγινε στην οδό Εμμ. Ξάνθου στον Κατσαμπά, όπου χρειάστηκε να γίνει επέμβαση δύο φορές.

Σε όλες τις περιπτώσεις μηχανήματα του Δήμου αντιμετώπισαν τα προβλήματα και αποκατέστησαν τη βατότητα των δρόμων.

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο

Προβλήματα καταγράφονται ακόμα στο οδικό δίκτυο στις περιοχές των Αγίων Δέκα, Τεφέλι, Χουδέτσι, Αγία Βαρβάρα και χιόνι έχει πέσει στις Βασιλειές.

Εγκλωβίστηκαν επισκέπτες

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ιεράπετρας και αρμόδιο για την πολιτική προστασία Αργύρη Πανταζή, από νωρίς το πρωί έχουν αποκλειστεί λόγω της χιονόπτωσης οι οικισμοί Σελάκανος και Χριστός με τα μηχανήματα να βρίσκονται επιτόπου προκειμένου να καταφέρουν να ανοίξουν το συντομότερο δυνατό τους δρόμους. Σύμφωνα με τον κ. Πανταζή, οι μετεωρολογικές προγνώσεις για την περιοχή δείχνουν πως στις επόμενες ώρες η χιονόπτωση εντείνεται και υπό το φόβο να αποκλειστούν και οι Μάλλες ήδη οι υπηρεσίες είναι σε πλήρη ετοιμότητα για να δράσουν άμεσα.

Ωστόσο στην περιοχή δημιουργήθηκε και άλλο πρόβλημα, καθώς αποκλείστηκαν σε κέντρο αγροτουρισμού 18 άτομα. Έπειτα από ώρες και μετά από προσπάθειες σταδιακά απεγκλωβίστκαν προκειμένου να αναχωρήσουν από την Κρήτη, όπως είναι προγραμματισμένο.

Χιόνια στην Πυργού Μαλεβιζίου

Ειδυλλιακό τοπίο και στην Πυργού Μαλεβιζίου, όπου λευκές τούφες από χιόνι καλύπτουν τα πάντα, παραπέμποντας σε παραμυθένιο σκηνικό των Άλπεων.

Σχόλια