Ειδήσεις

"Δε θα κάνουμε το χατίρι όσων έχουν αντιπασοκικό μένος"

Με ιδιαίτερη θέρμη πραγματοποιήθηκε η πρώτη προεκλογική ομιλία του Βασίλη Κεγκέρογλου στο Ηράκλειο. Στην ομιλία του δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο που διαδραματίζει το ΠΑΣΟΚ στην πολιτική σκηνή επισημαίνοντας ότι είναι παράγοντας σταθερότητας.

"Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι,

Σας ευχαριστώ που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμα μας. Κάλεσμα συλλογικό, αγωνιστικό, ιστορικό, συντροφικό αλλά κυρίως Εθνικό και Κοινωνικό!

Είμαστε όλοι εδώ γιατί οι καιροί ου μενετοί.

Είμαστε όλοι εδώ,

Η ιστορία και το διαχρονικό έργο της Δημοκρατικής Παράταξης και του ΠΑΣΟΚ.

-Η μεγάλη συνεισφορά στην πορεία και σε όλες τις επιτυχίες της Χώρας.

-Η Κοινωνική Πρόοδος και η Ανάπτυξη που έφερε στην πατρίδα μας η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από το 1981 και μετά.

-Η επίτευξη των μεγάλων Ευρωπαϊκών στόχων και η ευημερούσα Οικονομία και Κοινωνία, που παραδώσαμε το 2004!

-Είμαστε εδώ για να τονίσουμε τις τεράστιες ευθύνες των πολιτικών του εκτροχιασμού και της αδράνειας της περιόδου 2004-2009.

-Θυμίζω την απόκρυψη της πραγματικής κατάστασης και του μεγάλου προβλήματος, ενόψει των εκλογών του 2009.

Την ώρα που η κρίση ήταν έτοιμη να εκραγεί, στο δημόσιο διάλογο και την προεκλογική αντιπαράθεση της περιόδου του 2009 σχεδόν ανυποψίαστοι περί άλλων τυρβάζαμε.

Φίλες και φίλοι,

Ναι, παραλάβαμε μια βόμβα το 2009, αλλά δεν αφήσαμε την Χώρα να καταστραφεί, δεν λακίσαμε αλλά ούτε λαϊκίσαμε!

Αντίθετα τηρήσαμε υπεύθυνη στάση, αναλάβαμε ευθύνες που δε μας αναλογούσαν και σηκώσαμε δυσανάλογα με τις ευθύνες μας τα βάρη, πολύ δύσκολων αποφάσεων που έπρεπε όμως να ληφθούν.

Η Ελλάδα κρατήθηκε όρθια αλλά η Παράταξη πλήρωσε μεγάλο τίμημα!

Όταν η ΝΔ μετέβαλε άποψη και ασπάστηκε την Ευρωπαϊκή γραμμή  και όσα είχε αποφασίσει, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, οι πολίτες, στις εκλογές του 2012, μας έδωσαν τον ρόλο του ρυθμιστή.

Καταθέσαμε την πρόταση για τη δημιουργία της Εθνικής Ομάδας διαπραγμάτευσης.

Μια πρόταση που και σήμερα είναι επίκαιρη και μπορεί να αποδειχθεί αναπόφευκτη.

Θυμίζω ότι μετά τις εκλογές του Μάιου του 2012 δεν υπήρξε ανταπόκριση για συγκρότηση Κυβέρνησης Εθνικής Συνεργασίας.

Η τότε ΔΗΜΑΡ με την άρνηση της οδήγησε σε δεύτερες εκλογές τον Ιούνιο, μετά από τις οποίες η Κυβέρνηση συνεργασίας συγκροτήθηκε αφού είχε καταστεί μονόδρομος, αλλά είχε χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Ένα χρόνο πήγε πίσω το πρόγραμμα. Δύο χρόνια ακόμη επιβάρυνση για τους πολίτες.

Τα θυμίζω (φίλες και φίλοι) γιατί και σήμερα, αυτό κινδυνεύει να το ξαναυποστεί η χώρα και μάλιστα σε πολύ χειρότερο βαθμό.

Που βρισκόμαστε όμως σήμερα

Μετά από θυσίες πέντε (5) ετών με σημαντικό έργο μεταρρυθμίσεων, μετά από την εξάλειψη των  ελλειμμάτων και το κλείσιμο του υφεσιακού κύκλου  των αρνητικών ρυθμών,

 σήμερα βρισκόμαστε πριν το μεγάλο και τελευταίο βήμα για την έξοδο από το μνημόνιο.

Τώρα μπορούμε να μπούμε σε μια άλλη περίοδο με εθνικό σχέδιο ανάπτυξης με πιστωτική και χρηματοδοτική ασφάλεια, για τη χώρα και την πραγματική οικονομία.

Η πιστωτή γραμμή δεν είναι μια απλή φράση, δεν είναι μια δόση.

Είναι το ασφαλές πιστωτικό και χρηματοδοτικό περιβάλλον που έχει ανάγκη η χώρα για την οικονομική ανάκαμψη με απασχόληση, για την ανάπτυξη, με ανακούφιση της κοινωνίας.

Όμως ποια είναι η συμπεριφορά των πολιτικών δυνάμεων

Όταν 27 Κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ε.Ε.,

27 αντιπολιτεύσεις,

27 Κοινοβούλια περιμένουν να ομονοήσουμε έστω σε αυτά που ζητούμε από αυτούς,

οι ανεύθυνες πολιτικές ηγεσίες σκέπτονται μόνο το προσωπικό τους μέλλον και το κομματικό τους συμφέρον.

Στοχεύουν στην εξυπηρέτηση του αυτοσκοπού της εξουσίας και βάζουν στην άκρη τη Χώρα και τους ίδιους τους πολίτες που συνεχίζουν να δοκιμάζονται από τις επιπτώσεις της κρίσης και ασφαλώς αντί αυτοί που θα επιβαρυνθούν περαιτέρω από τα προσωπικά και κομματικά παιχνίδια

Φίλες και φίλοι,

Το ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένο να κρατήσει ψηλά την Ευθύνη για την Πατρίδα και την Κοινωνία!

Το οφείλουμε στους πολίτες που απαιτούν συνεννόηση, αποφάσεις και γρήγορη ανάκαμψη Οικονομική και Κοινωνική!

Μια ανάκαμψη που θα έλθει μόνο μέσα από τον ευρωπαϊκό δρόμο, με βάση το νέο σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας που έχουμε προωθήσει και τη σταδιακή αποκλιμάκωση των φορολογικών βαρών που προβλέπεται.

Ένα σχέδιο που όταν οι άλλοι το ψάχνουν σε ιστοσελίδες και τα ερτζιανά,  αυτό παίρνει «σάρκα και οστά» με το ΕΣΠΑ που αυτές τις μέρες εγκρίθηκε από την Ε.Ε. και φυσικά το παράλληλο Εθνικό Πρόγραμμα που είναι απολύτως αναγκαίο.

Το οφείλουμε στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης, που πάντα είχε Εθνικά Υπεύθυνη στάση.

Το οφείλουμε στις ιστορικές ηγεσίες της Παράταξης που ποτέ δεν ενέδωσαν στον  λαϊκισμό.

Σήμερα που η Παράταξη είναι ένα βήμα πριν τη δικαίωση για τις αποφάσεις της και τη στάση της το 2009 και 2010, κάποιοι αποφάσισαν να ακολουθήσουν προσωπικό δρόμο!

Δεν συμφωνούμε, η διάσπαση τούτη την ώρα , την ώρα που συνεχίζεται η μάχη στο μέτωπο δεν έχει καμία πολιτική δικαιολογία και είναι απαράδεκτη!

Δεν θα προσχωρήσουμε όμως στη λογική της αντιπαράθεσης γιατί αυτό θέλουν όσοι ανήκουν στο ΑντιΠΑΣΟΚ καρτέλ που διακατέχονται από το ΑντιΠΑΣΟΚικό μένος!

Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι.

Φίλες και Φίλοι

Πολλοί με ρωτούν γιατί μετέχουμε στην κυβέρνηση.

Ας στηρίζουμε τις εθνικές επιλογές της χώρας αλλά να μη μετέχουμε στην κυβέρνηση.

Είναι μια σεβαστή άποψη και θυμάστε ότι το πρώτο διάστημα μέχρι τον Ιούνιο του 2013, είχαμε προτείνει και συμμετείχαν στην κυβέρνηση, μόνο λίγα εξωκοινοβουλευτικά στελέχη.

Μετά τον Ιούνιο του 2013 μετέχουμε στην κυβέρνηση με ενεργό τρόπο  αλλά και με σημαντικό έργο σ' όλους τους τομείς που έχουμε αναλάβει.

Εδώ και 18 μήνες, δώσαμε ουσιαστικό περιεχόμενο σε μια κυβέρνηση συνεργασίας που έπρεπε να επεξεργαστεί  το νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό σχέδιο καθώς και αυτό για την κοινωνική Προστασία και Πρόνοια.

Ήδη αναφέρθηκα στο νέο ΕΣΠΑ, που μαζί με τους εθνικούς πόρους, (κρατικούς και ιδιωτικούς), αποτελεί το βασικό πυλώνα του εθνικού αναπτυξιακού και παραγωγικού σχεδίου της χώρας.

Η υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ ασφαλώς και έχει σχέση με την ομαλή πορεία της χώρας. Είναι εγκεκριμένοι και διασφαλισμένοι οι πόροι των 20 περίπου δις, αρκεί βεβαίως να μην μπούμε στη λογική ή καλύτερα στη μη λογική της άγονης σύγκρουσης με τους εταίρους.

Ναι, και οι πόροι για την νέα ΚΑΠ για τους αγρότες είναι διασφαλισμένοι, αλλά πρέπει να κινούμαστε στο καθορισμένο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η διαπραγμάτευση προηγείται και όσο διαρκεί πριν τις τελικές αποφάσεις, η κάθε χώρα μπορεί να συμβάλλει στη διαμόρφωση των όρων και των κανόνων.

Φίλες και Φίλοι,

Έρχομαι τώρα στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας στην τοποθέτηση μου.

Τον Ιούνιο του 2013, τότε που είχα την τιμή να τοποθετηθώ Υφυπουργός, η ελληνική κοινωνία, μετά από 4 χρόνια σκληρών θυσιών, απαιτούσε πρωτοβουλίες για:

Την Κοινωνική Προστασία και Πρόνοια

Την διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής

Τη μείωση της ανεργίας,

Την προστασία των ευπαθών ομάδων και

Την αποκατάσταση αδικιών που έγιναν πάνω στη μάχη για να κρατηθεί η Πατρίδα μας όρθια.

Όλα αυτά όχι ως αποσπασματικές ενέργειες, αλλά ως ενιαίο εθνικό σχέδιο.

Στο πλαίσιο αυτό, από την πρώτη μέρα, ξεκινήσαμε την επεξεργασία και το σχεδιασμό για την Εθνική Στρατηγική και την Κοινωνική Ένταξη, η οποία ολοκληρώθηκε και αποτελεί πλέον τη συμφωνία της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον Κοινωνικό Τομέα.

Όταν οι άλλοι τάζουν λαγούς με πετραχήλια, εμείς εργαζόμαστε και οικοδομούμε σε στέρεες βάσεις, το νέο κοινωνικό κράτος.

•    Συνεργαζόμαστε με την Αυτοδιοίκηση, την Εκκλησία και την κοινωνία των πολιτών.

•    Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε, βιώσιμα και στοχευμένα προγράμματα.  

•    Διαχειριζόμαστε τους διαθέσιμους εθνικούς και Ευρωπαϊκούς πόρους, με απόλυτο σεβασμό στο φορολογούμενο πολίτη.  

Ειδικότερα:

Για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας:                       

Δημιουργήσαμε το Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα, ένα σύγχρονο  μηχανισμό κοινωνικής προστασίας που συμπεριλαμβάνει:

•    Εισοδηματική ενίσχυση

•    Ένταξη σε προγράμματα κοινωνικής προστασίας και

•    Προώθηση σε δράσεις επανένταξης στην εργασία  

Ξεκίνησε στις 15 Νοέμβρη το πιλοτικό πρόγραμμα για 13 Δήμους . Στην Κρήτη εφαρμόζεται στο Δήμο Μαλεβιζίου, για 1500 συμπολίτες.

Από τα μέσα του 2015 σε όλη τη χώρα θα στηρίζουνται για αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης,  750 περίπου χιλιάδες συμπολίτες για τους οποίους ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε κουπόνια και ακριβή συμπόνια των 12 δισεκατομμυρίων.

Στις 15 Δεκεμβρίου εξασφαλίσαμε επιπλέον 330 εκατ. Ευρώ με την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον ολοκληρωμένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την «Επισιτιστική και Βασική Υλική Συνδρομή προς Απόρους

Με τις Κοινωνικές Συμπράξεις προχωράμε σε ενιαίο εταιρικό σχεδιασμό δράσεων με όλους τους φορείς σε κάθε περιοχή.  

Εδώ με την Περιφέρεια Κρήτης ήδη ξεκινήσαμε τη δημιουργία της Κοινωνικής Σύμπραξης στην οποία θα μετέχουν όλοι οι φορείς που επιθυμούν χωρίς αποκλεισμούς.

Ταυτόχρονα αποκεντρώνουμε τη διαχείριση των πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (Ε.Κ.Τ.) για την αντιμετώπιση της φτώχειας, ύψους 800 εκατ. Ευρώ στις Περιφέρειες.

Για πρώτη φορά:

Σχεδιάσαμε και υλοποιούμε προγράμματα για τους

•    Δημιουργούμε και ενισχύουμε Δομές Αστέγων.

Το Πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασιακή Επανένταξη» για 1200 άστεγους με προϋπολογισμό 9.4 εκ. Ευρώ είναι σε εξέλιξη σε συνεργασία με 62 φορείς.

 Επιπλέον ενισχύουμε οικονομικά δράσεις για συσσίτια, γεύματα και διάθεση τροφίμων με προϋπολογισμό 8,5 εκατ. Ευρώ ώστε να  καλυφθούν όλες οι ανάγκες μέχρι να ξεκινήσει η υλοποίηση του ΤΕΒΑ.

Αναμορφώσαμε τα προγράμματα στήριξης της οικογένειας:

•    Με τα νέα επιδόματα τέκνων ενισχύονται πάνω από 650.000 οικογένειες, από το πρώτο παιδί με 700 εκατ. Ευρώ ετησίως. Πριν την κρίση διατίθεντο 260 εκατ. μόνο για τρίτεκνους και πολύτεκνους.

•    Φέτος εντάχθηκαν στους παιδικούς σταθμούς 85.000 παιδιά γονέων που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα σε σχέση με τα 48.000 του 2011.

•    Ολοκληρώσαμε, τη διαβούλευση για το πλαίσιο ίδρυσης και λειτουργίας Δομών Προστασίας Παιδιού στο οποίο θα περιλαμβάνονται και οι δομές οικογενειακού τύπου.

Στόχος μας η παροχή φροντίδας, φιλοξενίας, ψυχοκοινωνικής στήριξης και ομαλής ένταξης σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης παιδιών που στερούνται του κατάλληλου οικογενειακού περιβάλλοντος.

• Ψηφίσαμε τη Νομοθετική Ρύθμιση με την οποία  διατηρούνται, αλλά και ενισχύονται όλες οι Κοινωνικές Δομές των Δήμων και των άλλων φορέων Κοινωνικής Φροντίδας.

Τα ΚΗΦΗ και τα Κέντρα Διημέρευσης ΑμεΑ συνεχίζονται με εθνικούς πόρους μέχρι την ένταξη στα ΠΕΠ.

•    Συνεχίζεται  και αναβαθμίζεται το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» που δημιουργήθηκε από το ΠΑΣΟΚ και συνεχίζεται από Υφυπουργό του ΠΑΣΟΚ .

•    Διασφαλίσαμε τα προνοιακά επιδόματα των πραγματικά αναπήρων. •    Με την έκδοση των σχετικών ΚΥΑ λύνονται χρόνια προβλήματα όπως η έναρξη του δικαιώματος και η απλοποίηση της διαδικασίας.

Τα 1000 και πλέον ΚΕΠ της χώρας θα αναλάβουν από το Μάρτιο τη διαδικασία για τα επιδόματα και το βιβλιάριο Υγείας για ανασφάλιστους και οικονομικά αδύναμους πολίτες.

•    Το πρόγραμμα μετακίνησης των ΑΜΕΑ υλοποιείται πλέον από όλους τους συγκοινωνιακούς φορείς χωρίς καθυστερήσεις.

Σε αυτό το σημείο θέλω να κάνω μια αναφορά για το ασφαλιστικό σύστημα. Δουλέψαμε και εξασφαλίσαμε πλέον την βιωσιμότητα του. Γι αυτό αρνηθήκαμε κάθε συζήτηση μείωσης των συντάξεων και κατάργησης του ΕΚΑΣ.

Προχωρήσαμε σε ένα μεταρρυθμιστικό μέτρο που έπρεπε να έχει γίνει χρόνια. Την ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βιογραφικού.

Τον προηγούμενο μήνα ολοκληρώθηκε μέχρι το 1994 και μέχρι το επόμενο Οκτώβριο θα είναι για όλο τον ασφαλιστικό βίο. Μόνο έτσι θα εκδίδεται η σύνταξη σε 1 μέρα για να σταματήσει το απαράδεκτο φαινόμενο της πολύμηνης και πολύχρονης καθυστέρησης.

•    Βελτιώθηκε η διαδικασία έκδοσης βιβλιαρίου για ανασφάλιστους πολίτες και οικονομικά αδύνατους πολίτες 63 δήμων, τα ανασφάλιστα παιδιά, τα Άτομα με Αναπηρία και πρώην ασφαλισμένους ταμείων που  έχουν χάσει την ασφαλιστική τους ικανότητα.

Φίλες και φίλοι έρχομαι τώρα στο θέμα της αντιμετώπισης της ανεργίας.  Αυτές τις μέρες ξεκινάει η υλοποίηση νέων προγραμμάτων καταπολέμησης της ανεργίας ύψους 600 εκατ. Ευρώ και ήδη διαφαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα με μια πρώτη μικρή μείωση της ανεργίας.

Διασφαλίσαμε το επίδομα ανεργίας για τους εποχιακά εργαζομένους, τους ξενοδοχοϋπαλλήλους.

Σε αυτό το σημείο επιτρέψτε μου να σταθώ στην απόφαση του 1ου Κυβερνητικού Συμβουλίου Απασχόλησης σχετικά με τη  Θεσμοθέτηση της Ρήτρας Απασχόλησης που αποτελεί σημαντική Οικονομική και Κοινωνική Καινοτομία για να συμβαδίσει η ανάπτυξη με την Κοινωνική Πρόοδο και τη δημιουργία ποιοτικών και σταθερών θέσεων εργασίας.

Η Ρήτρα Απασχόλησης θα εφαρμόζεται:

•    Σε κάθε νομοθετική πρωτοβουλία

•    Σε κάθε κανονιστική πράξη (ΠΔ, ΚΥΑ, ΥΑ) μείζονος οικονομικής, αναπτυξιακής και κοινωνικής σημασίας που έχουν επίπτωση στην απασχόληση.

•    Σε προγράμματα και δράσεις των Υπουργείων και των εποπτευόμενων Οργανισμών.

•    Στην έκπτωση στη φορολογία των επιχειρήσεων

•    Στην αξιολόγηση των επενδυτικών και αναπτυξιακών σχεδίων του ΕΣΠΑ ως βασικού κριτηρίου μοριοδότησης.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Αυτές οι θεσμικές μεταβολές θα συμβάλουν στην αποτελεσματική υλοποίηση του σχεδιασμού μας που χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό του 2015.

Επιπλέον θα έχουμε στη διάθεσή μας τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ ενώ η ενίσχυση της Κοινωνικής Πρόνοιας και ένταξης από το πρωτογενές πλεόνασμα θα συμβάλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση της ανεργίας και της φτώχειας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Η εμμονή κάποιων στην Ευρώπη αλλά και εδώ στη χώρα μας για συνέχιση της πολιτικής της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, της εσωτερικής υποτίμησης, και της λιτότητας ως μόνη απάντηση στην οικονομική κρίση είναι λανθασμένη πολιτική.

Το ίδιο λανθασμένη είναι και η πολιτική των καταλόγων παροχών χωρίς τη διασφάλιση της οικονομικής δύναμης που θα τις στηρίξει.

Ζητούμενο λοιπόν θα πρέπει να είναι ο συνδυασμός της οικονομικής με την κοινωνική ανάπτυξη.

Το πώς δηλαδή θα μετασχηματιστεί η οικονομική ανάπτυξη σε ανάπτυξη για την κοινωνία με προσφορά εργασίας και σύγχρονο σύστημα Κοινωνικής Προστασίας και Πρόνοιας.  

Σε αυτό το σημείο τονίζω την ανάγκη συνειδητοποίησης της κρίσιμης κατάστασης μεγάλου μέρους της κοινωνίας.

Εμείς καλούμε όλες τις δυνάμεις κοινωνικές και πολιτικές για να ισχυροποιήσουμε τη διαπραγματευτική μας θέση.

Δεν είναι ο καιρός για τακτικές κινήσεις με γνώμονα αποκλειστικά το βραχυπρόθεσμο κομματικό συμφέρον.

Αντίθετα, είναι η εποχή που πρέπει από κοινού να χτίσουμε μια Ελλάδα ίσων ευκαιριών.

Με ένα ολοκληρωμένο σύστημα για την Κοινωνική Προστασία και Πρόνοια και με την επαναθεμελίωση του Κοινωνικού Κράτους σε στέρεες βάσεις.  

Για να δώσουμε διέξοδο και ελπίδα στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό.

Κυρίως όμως καλούμε τους πολίτες, όλους εσάς να δώσουμε στο ΠΑΣΟΚ τη δύναμη του καθοριστικού ρυθμιστή,  που μπορεί να εγγυηθεί την πολιτική σταθερότητα που είναι απαραίτητη για την οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη.

Με τον αγώνα μας θα είμαστε περισσότερο χρήσιμοι στην Πατρίδα , στην Κοινωνία  και στον κάθε πολίτη!"

Νικολέτα Σφακιανάκη

Σχόλια