Ειδήσεις

"Φρενάρουν" οι προκρατήσεις

Ανησυχητική ανάσχεση των προκρατήσεων για την ερχόμενη τουριστική σεζόν καταγράφεται από τους αρμόδιους φορείς της Κρήτης. Αυτό οφείλεται τόσο στις διεθνείς συγκυρίες, όσο και στην προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται η βαριά μας βιομηχανία από την ελληνική Πολιτεία.

Το κακό ξεκίνησε με τις εξελίξεις στη Ρωσία. Το ρούβλι έχει υποτιμηθεί και ο μέσος Ρώσος δε μπορεί να ταξιδέψει τόσο προς Ελλάδα, όσο και προς άλλες χώρες. Συνεχίστηκε με τις ανακοινώσεις για διπλασιασμό του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, ενώ πλέον τις προκρατήσεις επηρεάζει και το ρευστό πολιτικό σκηνικό που επικρατεί στη χώρα μας.

Με μεγάλη αγωνία παρακολουθούν οι επιχειρηματίες του τουρισμού τις πολιτικές εξελίξεις. Εκτιμούν ότι επηρεάζουν ήδη αρνητικά τον τουρισμό κι ελπίζουν να δραστηριοποιηθούν όλοι οι φορείς για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει ανάσχεση της ροής των κρατήσεων ενόψει του ρευστού πολιτικού κλίματος. Ενώ υπήρχε ένα θετικό κλίμα με τις προκρατήσεις, οι ανακοινώσεις περί αύξησης και συγκεκριμένα περί διπλασιασμού του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία προκάλεσαν ανάσχεση των κρατήσεων. Με το ρευστό πολιτικό κλίμα που υπάρχει τώρα η ανάσχεση των κρατήσεων έχει αυξηθεί. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια αβεβαιότητα όσον αφορά στην τουριστική σεζόν. Δεν μπορούμε να σας πούμε τι θα γίνει. Η ρωσική αγορά είναι ένα μπάχαλο και το ρευστό πολιτικό κλίμα δε μας επιτρέπει να κάνουμε αυτή τη στιγμή ασφαλείς προβλέψεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης.

Ο ίδιος σημείωσε πως έχει σταματήσει η ροή των κρατήσεων και σε καμία περίπτωση δεν είναι στα ποσοστά που ήταν πέρυσι το αντίστοιχο χρονικό διάστημα ή μέχρι και τις αρχές Δεκεμβρίου, που εξελίσσονταν με πολύ ικανοποιητικό ποσοστό αύξησης.

Νίκος Χαλκιαδάκης, πρόεδρος ξενοδόχων: «Πέρυσι τέτοια εποχή γινόταν πανικός»...

«Πέρυσι τέτοια εποχή γινόταν πανικός με τις προκρατήσεις», τόνισε και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης, ο οποίος τόνισε πως αυτή τη στιγμή είναι ρευστά τα πράγματα και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να έχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι.

«Αν δεν έχουμε ένα σταθερό πολιτικό καθεστώς, θα υπάρξει σίγουρα μεγάλο πρόβλημα. Σίγουρα θέλουμε μια σταθερή κυβέρνηση και ομαλότητα στο κράτος για να έχουμε μια καλή ροή κρατήσεων. Θέλουμε γρήγορα να έχουμε κυβέρνηση και όσο δεν ακούγεται η Ελλάδα στα διεθνή media, δε θα έχουμε θέμα. Αυτή τη στιγμή είναι ρευστά τα πράγματα. Οι Ρώσοι είναι μηδαμινοί. Περιμένουμε να δούμε τι γίνεται στις αγορές και τις πρώτες εκθέσεις τουρισμού, που αποτελούν βαρόμετρα, ξεκινώντας από την Ουτρέχτη στην Ολλανδία στις 12 Ιανουαρίου και στις 17 του μήνα στην έκθεση της Αυστρίας.

Στην ολλανδική αγορά υπήρχε μια αύξηση, θέλουμε να δούμε αν συνεχίζεται αυτή η αύξηση ή έχει κοπάσει λόγω των καθοριστικών αυτών γεγονότων. Θέλουμε να δούμε τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες και με τις on line κρατήσεις της Γερμανίας και της Αγγλίας, που επίσης αποτελούν βαρόμετρα», σημείωσε ο κ. Χαλκιαδάκης, ευχόμενος «οι ιθύνοντες και οι κυβερνώντες να μη διαλύσουν το μοναδικό πράγμα που μας έχει μείνει», δηλαδή τον τουρισμό.

Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων: «Δύσκολα αναστρέψιμο πλήγμα στον τουρισμό»...

Αν και ο Δεκέμβριος ήταν ο μήνας ο οποίος αντιπροσωπεύει ποσοστό 15% των κρατήσεων, το διάστημα που ακολουθεί είναι κρίσιμο καθώς το 50% του όγκου των κρατήσεων συμπληρώνεται τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο. Ήδη, εξάλλου, διατυπώνονται ερωτήματα, ενώ μετατίθενται κάποιες αποφάσεις πτήσεων για αργότερα, με την ανάσχεση να επηρεάζει και την αγορά συνεδρίων.

Επισημαίνουμε πως ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και οι πανελλήνιες κλαδικές ενώσεις-μέλη του ήδη εδώ και λίγες μέρες τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους: «Διαπιστώνουμε ότι οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις διαμορφώνουν ταχύτατα στην παγκόσμια κοινή γνώμη μια εικόνα αβεβαιότητας για τη χώρα μας. Παρατηρούμε ότι η εικόνα αυτή τροφοδοτείται από τα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και θέτει εκ νέου σε αμφιβολία το ευρωπαϊκό κεκτημένο της χώρας, παρά τις βαρύτατες θυσίες που υπέστη ο ελληνικός λαός. Η εικόνα αυτή ενισχύεται και από κύκλους που έχουν κάθε συμφέρον να δουν τον ελληνικό τουρισμό να καταρρέει.

Αυτά συμβαίνουν διότι ακόμη και σήμερα, όποιες κι αν είναι οι εξελίξεις, δεν έχει εξασφαλιστεί ομαλή διαχείριση από το πολιτικό σύστημα, με συνεννόηση, αυτοσυγκράτηση και σε πλαίσιο συνεργασίας με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Οι πολιτικοί μας, από κάθε παράταξη, οφείλουν να κατανοήσουν την πολύ βαριά τους ευθύνη και να σταθούν στο ύψος της εθνικής τους αποστολής.

Εάν η κατάσταση αυτή δεν αναταχθεί, αλλά συνεχιστεί και επιδεινωθεί, θα καταφέρει βαρύ και δύσκολα αναστρέψιμο πλήγμα στον τουρισμό μας και τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε κάθε άκρη της πατρίδας μας, που ζουν ή εξαρτώνται από αυτόν. Και εάν καταρρεύσει ο τουρισμός, θα καταρρεύσει και το τελευταίο ανάχωμα της ελληνικής οικονομίας».

Ιωάννα Βλαχάκη

Σχόλια