Ειδήσεις

Συνταγή… και πρόστιμο - Σοβαρές κυρώσεις σε γιατρούς

Συνταγή και... πρόστιμο επιφυλάσσει η νέα χρονιά που μόλις υποδεχτήκαμε σε όσους γιατρούς ξεπερνούν το όριο συνταγογράφησης, το οποίο έχει οριστεί ανάλογα με την ειδικότητά τους και με βάση τον πληθυσμό στην περιοχή όπου εργάζονται. Η "καμπάνα" μάλιστα για όσους υπερβαίνουν το πλαφόν θα είναι βαριά και θα κυμαίνεται από 500 μέχρι και 5.000 ευρώ!

Ο νέος νόμος τίθεται άμεσα σε εφαρμογή και έχει προκαλέσει ήδη θύελλα αντιδράσεων σε γιατρούς και φαρμακοποιούς, με ορατό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων των κλάδων τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νέο νόμο, σε περίπτωση επανειλημμένης υπέρβασης των ορίων συνταγογράφησης, ο γιατρός θα καλείται από τον ΕΟΠΥΥ να αιτιολογήσει μέσα σε δέκα ημέρες τους λόγους για τους οποίους προχώρησε στη χορήγηση των συνταγών.

Σε περίπτωση όμως που ο Οργανισμός κρίνει πως η αιτιολόγηση εκ μέρους του γιατρού δεν είναι επαρκής, τότε θα έχει τη δυνατότητα είτε να επιβάλει το παραπάνω χρηματικό πρόστιμο, είτε να προχωρήσει σε προσωρινό αποκλεισμό του γιατρού από τη συνταγογράφηση προς τους ασφαλισμένους από δύο μέχρι δώδεκα μήνες, ή και να καταγγείλει οριστικά τη σύμβαση.

Και οι φαρμακοποιοί που δεν ενημερώνουν τους ασφαλισμένους και δε χορηγούν το φθηνότερο σκεύασμα θα βρίσκονται αντιμέτωποι με τα ίδια υψηλά πρόστιμα και τον κίνδυνο να αποκλειστούν από την εκτέλεση συνταγών του Οργανισμού από έναν μέχρι και έξι μήνες.

Αν ο ασφαλισμένος επιλέξει ακριβότερο φάρμακο, θα πρέπει να υπογράψει σε ειδικό χώρο στη συνταγή πως έχει ενημερωθεί και με δική του απόφαση επιλέγει φάρμακο με υψηλότερη τιμή.

Αντιδράσεις

Σχολιάζοντας το νόμο αυτό, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Χάρης Βαβουρανάκης είναι κατηγορηματικός: «Εμείς ως γιατροί θα συνεχίσουμε να γράφουμε στον ασθενή μας το καλύτερο για την περίπτωσή του φάρμακο». Τονίζει μάλιστα ότι ο κλάδος σε καμία των περιπτώσεων δε θα μπει σε λογικές "φτηνότερων" και "ακριβότερων" φαρμάκων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των φαρμακοποιών του Ηρακλείου κ. Γιάννης Τσικανδυλάκης λέει ότι δεν έχει μάθει ο κόσμος να εμπιστεύεται τα γενόσημα και αυτό που πρέπει να γίνει είναι να υπάρξει σωστή ενημέρωση γύρω από το θέμα αυτό, αφού «τα γενόσημα, που είναι φτηνότερα, δε θα πρέπει ο κόσμος να τα φοβάται. Αυτή η κατάσταση δημιουργήθηκε επί Λοβέρδου, όταν με λάθος τρόπο προωθήθηκαν τα γενόσημα».

Ο κ. Τσικανδυλάκης καταλήγει λέγοντας ότι οι γιατροί δε θα έχουν πρόβλημα γιατί γράφουν την ουσία του φαρμάκου. Το βάρος θα πέσει στις πλάτες των φαρμακοποιών, όπως τονίζει.

Σχετικές δηλώσεις έκανε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Χάρης Βαβουρανάκης στην Αγγέλα Δουλγεράκη και τον 9.84

Χριστόφορος Παπαδάκης, Γεωργία Μακάκη

Σχόλια