default-image

Το παθητικό κάπνισμα παχαίνει... τους άλλους

Υγεία
Το παθητικό κάπνισμα παχαίνει... τους άλλους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν είναι λίγοι οι καπνιστές που «ορκίζονται», ότι το τσιγάρο είναι αυτό που τους κρατά αδύνατους.

Όπως αποκαλύπτει όμως μία νέα έρευνα, η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να βάλουν κιλά… και κυρίως τα θύματα του παθητικού καπνίσματος!

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή και καθηγητή Benjamin Bikman από το πανεπιστήμιο Brigham Young στη Γιούτα των ΗΠΑ, όσοι ζουν με έναν καπνιστή -και ιδιαίτερα τα παιδιά- διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών ή μεταβολικών διαταραχών.

Το παθητικό κάπνισμα προκαλεί σοβαρές βλάβες στην υγεία, καθώς περιέχει πάνω από 4.000 χημικές ουσίες, πολλές από τις οποίες είναι ερεθιστικές και τοξίνες, ενώ άλλες έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν την εμφάνιση καρκίνου.

Επίσημα στοιχεία δείχνουν, ότι οι Αμερικάνοι εκτίθενται τουλάχιστον μία φορά την ημέρα σε παθητικό κάπνισμα, ενώ σχεδόν το 20% των παιδιών ζουν με κάποιον που καπνίζει μέσα στο σπίτι.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμάται ότι το παθητικό κάπνισμα σκοτώνει πάνω από 12.000 ανθρώπους κάθε χρόνο εξαιτίας του καρκίνου των πνευμόνων, καρδιακών ασθενειών, εγκεφαλικών και άλλων ασθενειών των πνευμόνων.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail, ο καθηγητής Bikman και οι συνεργάτες του αποφάσισαν να ερευνήσουν πώς ο καπνός του τσιγάρου σχετίζεται με το μεταβολισμό.

Οι ερευνητές ήθελαν να εντοπίσουν το μηχανισμό, πίσω από τον οποίο οι καπνιστές γίνονται πιο ανθεκτικοί στην ινσουλίνη, κάτι που οδηγεί σε πρόσληψη βάρους.

Για τις ανάγκες της μελέτης τους εξέθεσαν ποντίκια σε παθητικό (δευτερογενές) κάπνισμα και ανέλυσαν τη μεταβολική εξέλιξή τους.

Διαπίστωσαν ότι όσα είχαν εκτεθεί σε καπνό από τσιγάρο πήραν βάρος.

Όταν προχώρησαν την έρευνά τους σε κυτταρικό επίπεδο, βρήκαν ότι ο καπνός ενεργοποιούσε ένα μικρό λιπίδιο (ceramide) το οποίο προκαλούσε μεταβολές στα μιτοχόνδρια, που με τη σειρά τους προκαλούσαν διαταραχή στη φυσιολογική κυτταρική λειτουργία και εμπόδιζαν την ικανότητα των κυττάρων να ανταποκρίνονται στην ινσουλίνη.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η έρευνα αυτή δείχνει ότι το παθητικό κάπνισμα μεταβάλλει την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη.

Πηγή: newsbeast.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News