Ειδήσεις

Οι τουρίστες επιλέγουν Κρήτη ελέω φαγητού, τοπίων & κλίματος

Που ξοδεύουν τα χρήματα τους οι τουρίστες της Κρήτης; Τι ακριβώς τους ελκύει στο νησί;

Σε αυτά τα ενδιαφέροντα ερωτήματα, επιχειρεί να απαντήσει η έρευνα η οποία συντονίστηκε από το τμήμα Οικονομίας και Διοίκησης του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Χανίων και αφορούσε επισκέπτες από 25 διαφορετικές χώρες.

 Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα, το κλίμα, το τοπίο, αλλά και η γαστρονομία αποτελούν τους βασικούς λόγους επιλογής του νησιού για διακοπές από τους ξένους τουρίστες.

Ειδικότερα, όπως έδειξαν οι απαντήσεις των επισκεπτών, οι μεγαλύτερες δαπάνες, εκτός ξενοδοχείου και μεταφορών, καταγράφονται στα εστιατόρια (87%), σε αγορές τοπικών προϊόντων (56%), δαπάνες μετακίνησης (55%), εκδρομές (30%), νυχτερινή διασκέδαση (13%), μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι (12%). Όσον αφορά μάλιστα την αγοραστική προτίμηση των επισκεπτών σε αγροτικά προϊόντα, το κρασί σε ποσοστό 44,8% κερδίζει τις προτιμήσεις. Ακολουθούν οι χυμοί πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο, τα τυριά, το μέλι, τα λαχανικά, η τσικουδιά, το ελαιοσάπουνο, τα παξιμάδια και τα αρωματικά φυτά.

Οι επισκέπτες του νησιού δηλώνουν ακόμη δηλώνουν ικανοποιημένοι από την ασφάλεια και τις υπηρεσίες φιλοξενίας και εστίασης, ενώ αντιθέτως δεν είναι ευχαριστημένοι από το οδικό δίκτυο και την καθαριότητα.

Στα βασικά ευρήματα της έρευνας περιλαμβάνονται τα εξής ποιοτικά στοιχεία: ο μέσος ορος διακοπών είναι 8-9 ημέρες, με το 68% των επισκεπτών να επιλέγει ξενοδοχεία και το 25% ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα. Από αυτούς που επιλέγουν ξενοδοχεία, το 76% προτιμά 3 και 4 αστέρων και ένα ποσοστό 31% το πλήρες πακέτο διαμονής και διατροφής. Η μεγάλη πλειοψηφία ξοδεύει κατά μέσο όρο από 60 ως 80 ευρώ ημερησίως κατά τη διάρκεια των διακοπών, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων και του τουριστικού καταλύματος.

Στο νομό Χανίων οι πιο δημοφιλείς περιοχές διαμονής είναι ο Πλατανιάς και η Αγία Μαρίνα με ποσοστό 62%. Κορυφαίος όμως προορισμός για τους αλλοδαπούς επισκέπτες που προσγειώνονται στο αεροδρόμιο Χανίων αναδείχτηκε το Ελαφονήσι, το οποίο επισκέφθηκε ένας στους τρεις τουρίστες.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της επισκεψιμότητας, η Κρήτη συγκεντρώνει κάθε χρόνο το 20% του τουρισμού της Ελλάδας, ενώ εκτιμάται ο αριθμός των επισκεπτών που επέλεξαν το νησί πέρσι για τις διακοπές του θα ξεπεράσει τα 3,5 εκατ

Σχόλια