default-image

Πόλωση και ισχυρό προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ δίνει η Palmos Analysis

Ελλάδα
Πόλωση και ισχυρό προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ δίνει η Palmos Analysis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κι άλλη μία δημοσκόπηση, από την Palmos Analysis για το Tvxs, που δημοσιεύεται, επιβεβαιώνει το κρίμα ακραίας πόλωσης, που …κινδυνεύει να μας πάει πίσω στην (όχι μακρινή) εποχή που δύο κόμματα νεμόταν το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό της «πίτας» των ψηφοφόρων.

Σύμφωνα με τη  μέτρηση της Palmos Analysis για το Tvxs που ξεκίνησε την επομένη της τρίτης ψηφοφορίας και ολοκληρώθηκε σήμερα Σάββατο το πρωί, ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να προηγείται με διαφορά 7,5 από την ΝΔ. Η απόσταση μεταξύ των 2 κομμάτων αυξάνεται μάλιστα κατά μία μονάδα σε σχέση με  την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, γεγονός που - εκτιμούν οι αναλυτές της Palmos - σημαίνει ότι η τακτική της κινδυνολογίας δεν αποδίδει πλέον στο Μέγαρο Μαξίμου. Το ίδιο συμπέρασμα προκύπτει και από άλλα ερωτήματα της  έρευνας  

Από τα άλλα  κόμματα το Ποτάμι σημειώνει πτώση ενώ το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να έχει αμφίπλευρες διαρροές και βρίσκεται στο όριο του 3% πριν ακόμη την εμφάνιση του κόμματος του Γ. Παπανδρέου. Στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής, συμπεριλαμβάνοντας δηλαδή και τους αναποφάσιστους, το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ φθάνει στο 35,5% και η κοινοβουλευτική του δύναμη στις 149 έδρες.

Αναλυτικά, τα ποσοστά των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου (χωρίς αναγωγή):

Η Χρυσή Αυγή (5,7%) επανέρχεται στην τρίτη θέση μετά την υποχώρηση που σημειώνει το Ποτάμι (4,1%), το οποίο χάνει ελαφρώς το προβάδισμα και από το ΚΚΕ (4,3%) Η δημοσκοπική πτώση του κόμματος του κ. Θεοδωράκη οφείλεται  πιθανότατα στο γεγονός ότι ότι τα φώτα της δημοσιότητας, που την προηγούμενη εβδομάδα είχαν στραφεί επάνω του λόγω της συμφωνίας με Μεταρρυθμιστές-Λυκούδη, στρέφονται τώρα προς το νέο κόμμα του κ. Παπανδρέου.  

Η ελπίδα και η προσδοκία για το μέλλον (31% των ερωτηθέντων) επικρατούν του φόβου(27%), ενώ σημαντικό ποσοστό(29%) δηλώνει ότι κυριαρχείται από αισθήματα οργής και αγανάκτησης.

Στην συσπείρωση των ψηφοφόρων του 2012, ένα αξιοσημείωτο ποσοστό(13%)  αυτών της ΝΔ στρέφεται προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για μια ακόμη ένδειξη - σύμφωνα με την ανάλυση της δημοσκόπησης  που δημοσιεύτηκε στο tvxs -  ότι  « οι ψηφοφόροι δεν επηρεάζονται από την στρατηγική επίκλησης κινδύνων της ΝΔ». 

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαρροές προς πολλές πλευρές, αλλά πολύ μικρές. 

Αντίθετα με το ΠΑΣΟΚ, που χάνει ψηφοφόρους  προς όλες τις κατευθύνσεις (και αναμένεται να χάσει ακόμη περισσότερους μετά την ανακοίνωση του κόμματος ΓΑΠ). 

Η μεγάλη πλειοφηφία δεν βλέπει καθόλου πιθανή(49%) ή λίγο πιθανή(14%) την έξοδο από την ευρωζώνη στην περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Το προηγούμενο ποσοστό όσων δεν φοβούνται,  διατηρείται αναλλοίωτο και μετά την έναρξη της προεκλογικής καμπάνιας της ΝΔ 

Στην ασφάλεια και στον χειρισμό των εθνικών θεμάτων η ΝΔ προηγείται με μικρή διαφορά εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, που υπέρέχει στα κοινωνικά θέματα και την διαπραγμάτευση για το χρέος. 

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να θεωρείται με διαφορά το καλύτερο αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα το 38% των ερωτηθέντων θεωρούν «καλύτερο αποτέλεσμα» τη νίκη ΣΥΡΙΖΑ, το 29% τη νίκη ΝΔ, το 18% «κανένα από τα δύο» και το 15% αρνήθηκε να εκφράσει γνώμη.

Και τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν απώλειες σε αυτήν την ερώτηση, σε σύγκριση με τις προηγούμενες μετρήσεις. 

Ο κ. Σαμαράς εξακολοουθεί να θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός από τον κ. Τσίπρα, που μικραίνει την διαφορά. Σύμφωνα με τα δημοσκοπικά ευρήματα το 39% θεωρεί καταλληλότερο τον Α.Σαμαρά, το 35% τον Α.Τσίπρα και το 23%... κανέναν από τους δύο.

Ανεξάρτητα από το ποιό κόμμα ψηφίζουν, οι ερωτηθέντες δηλώνουν σε ποσοστό 67% ότι πιστεύουν σε νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, 20% πιστεύουν ότι πρώτη θα τερματίσει η ΝΔ. 

Η διαφορά στην παράσταση νίκης διατηρείται σταθερή τους τελευταίους μήνες. 

Το 35,5% στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής λαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθεί η ΝΔ με 28%, το Ποτάμι και η Χρυσή Αυγή με 6,5%, το ΚΚΕ με 5,5% ενώ στις τελευταίες θέσεις έρχονται το ΠΑΣΟΚ και οι ΑΝΕΛ με 4%. Ένα 10% συγκεντρώνουν τα υπόλοιπα κόμματα.

Αναφορικά με την εκτίμηση κατανομής εδρών, πρώτος με 149 έδρες εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, με 78 έδρες ακολουθεί η ΝΔ, από 18 έδρες λαμβάνουν το Ποτάμι και η Χρυσή Αυγή, ακολυθεί το ΚΚΕ με 15 έδρες και τελευταίοι έρχονται ΠΑΣΟΚ και ΑΝΕΛ που λαμβάνουν 11 έδρες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News