Ειδήσεις

"'Οχι" στο ΠΑΣΟΚ - "Ναι" στον Παπανδρέου από τον Μ. Πετράκη

Επιστολή παραίτησης από τη Ν.Ε. Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ του Μανώλη Πετράκη, πρώην εκπροσώπου Τύπου και ενημέρωσης της Νομαρχιακής, ο οποίος κάνει λόγο για ύπαρξη προσωπικών στρατηγικών και συνεχή μετάλλαξη του κόμματος και συντάσσεται με το νέο κόμμα Παπανδρέου.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Πριν μερικές εβδομάδες ο - λίγος έστω - κόσμος του ΠΑΣΟΚ συγκλονίστηκε από την "αντιπαράθεση" μεταξύ του τέως και νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τις διαδικασίες ανασυγκρότησης και αναζωογόνησης του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης. Μια "αντιπαράθεση" που παρουσιαζόταν, και παρουσιάζεται ακόμα και σήμερα, ως ο Γιώργος Παπανδρέου να ιδρύει έναν νέο πολιτικό φορέα, ωσάν να έχει οργανωτίστικο περιεχόμενο. Είναι προφανές ότι η αντιπαράθεση ήταν και είναι βαθύτατα πολιτική.

Το κεντρικό πολιτικό ζήτημα της αρχικής διαφωνίας για το προ καιρού προγραμματιζόμενο συνέδριο δεν ήταν αν το συνέδριο θα ονομαζόταν "συνέδριο ΠΑΣΟΚ" ή "συνέδριο Δημοκρατικής Παράταξης" (αν και αυτό έχει τη σημασία του). Το πραγματικό ζήτημα ήταν ποιο είναι το πολιτικό περιεχόμενο, η ουσία και ο σκοπός της ύπαρξης ενός δημοκρατικού σοσιαλιστικού προοδευτικού κόμματος. Το πραγματικό επίδικο είναι αν θα υπάρχει ένα κόμμα στο οποίο θα κυριαρχεί ο απροσχημάτιστος διάλογος και η γόνιμη συζήτηση για τα πραγματικά προβλήματα της χώρας. Αν θα υπάρχει ένα κόμμα με σαφή ιδεολογική και πολιτική οριοθέτηση σε σχέση με τους άλλους πολιτικούς χώρους και αν θα υπάρχει έντονη λαϊκή-κοινωνική συμμετοχή και πρωτοβουλία!».

«Θα σταματήσει να συγκροτείται στη βάση σύνθεσης προσωπικών στρατηγικών;»

«Παράλληλα», συνεχίζει ο κ. Πετράκης, «αν θα πάψει να αποτελεί επιλογή το κόμμα να μεταλλάσσεται διαρκώς στα πλαίσια της εκάστοτε προεκλογικής "στρατηγικής". Αν θα σταματήσει να συγκροτείται στη βάση σύνθεσης προσωπικών στρατηγικών και επίδοξων προεκλογικών συμφωνιών μεταξύ προσωπικοτήτων. Και αν θα σταματήσει να πολιτεύεται με επικοινωνιακά "τσιτάτα", ενταγμένα στο "κάδρο" της "αντιμνημονιακής" αντιπαράθεσης Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι προφανές ότι ένα κόμμα που δε θα έχει τα παραπάνω χαρακτηριστικά δεν ενδιαφέρει κανέναν! Κανέναν, ίσως εκτός από μερικές δεκάδες πολιτικά στελέχη που έχουν συνυφάνει τη μακρόχρονη πολιτική τους δράση με την κρατική εξουσία. Μερικές εκατοντάδες κομματικά μέλη που έχουν συνδέσει την κομματική τους δραστηριότητα με τη διαμεσολάβηση "πολίτη-κράτους". Και μερικές χιλιάδες πολίτες που έχουν συνδέσει τη "στρατηγική εξόδου από την κρίση" με την επιβίωση ή αναβίωση της δικής τους "ειδικής" σχέσης με τους θεσμούς και τον κρατικό προϋπολογισμό!

Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να εκφραστεί ο χώρος του δημοκρατικού σοσιαλισμού/δημοκρατικής παράταξης από ένα τέτοιο κόμμα! Δηλαδή από ένα να κόμμα που στο εσωτερικό του κυριαρχεί η "τακτική" για το πλαίσιο προσέγγισης του χώρου με έναν από τους δύο συγκυριακά ισχυρούς εκλογικούς "πόλους" (Ν.Δ./ΣΥΡΙΖΑ) και όχι πολιτική αντιπαράθεση με το δεξιό και αριστερό λαϊκισμό. Από ένα κόμμα στο οποίο η αναζήτηση περιορίζεται μεταξύ της "στρατηγικής κυβερνητικής σχέσης" με τη Ν.Δ. και της τυχοδιωκτικής επιδίωξης ορισμένων για το "χτίσιμο" μιας αντίστοιχης σχέσης με το ΣΥΡΙΖΑ. Από ένα κόμμα όπου οι φιλόδοξοι "δελφίνοι" του λεγόμενου "τρίτου πόλου" αναδιατάσσουν τις δυνάμεις τους με σκοπό να παίξουν το χαρτί της δήθεν δικής τους διαφοροποίησης από τη σημερινή ηγεσία, ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα (αν είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ) και τους μετεκλογικούς συσχετισμούς "κυβερνησιμότητας" με μοναδικό στόχο την εκ νέου διασφάλιση κυβερνητικών ρόλων. Δηλαδή εντέλει από ένα κόμμα σε ρόλο παρακολουθητή του συγκυριακού δικομματισμού».

«Δεν μπορούμε να συμμετέχουμε σε ένα τέτοιο κόμμα»

«Προφανώς», αναφέρει ο κ. Πετράκης στην επιστολή παραίτησής του από τη Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ, «και πολλοί από εμάς δεν μπορούμε να συμμετέχουμε πλέον σε ένα τέτοιο κόμμα. Η χώρα έχει ανάγκη από έναν νέο κόμμα-πεδίο ανασύνταξης και αναζωογόνησης του χώρου, που ιστορικά εκπροσώπησε το ΠΑΣΟΚ. Από ένα κόμμα-φορέα προώθησης μεταρρυθμίσεων σε όλη τη δημόσια σφαίρα, με στόχο τη δημιουργία της "μεταπελατειακής" (και όχι απλά της "μεταμνημονιακής" ή "κανονικής") Ελλάδας, στο πλαίσιο της οποίας η ισχύς του νόμου κι όχι η δύναμη της ισχύος θα καθορίζουν τα δημόσια πράγματα. Ένα κόμμα με σαφείς ιδεολογικές οριοθετήσεις, από την επικίνδυνη δεξιά του Σαμαρά και την αλλοπρόσαλλη αριστερά του Τσίπρα. Ένα κόμμα που θα επιχειρήσει να ενώσει ευρύτατα στρώματα του ελληνικού λαού σε ένα πρόγραμμα για την ανάταξη της χώρας. Έναν νέο κινηματικό σχηματισμό που θα στεγάσει τις προοδευτικές μας αξίες, με θέσεις, προτάσεις και πρακτικές, που θα είναι:

  • συγκρουσιακές με κατεστημένα συμφέροντα, διαβρωμένους ή απαρχαιωμένους θεσμούς και έκνομες δραστηριότητες της οικονομικής ελίτ
  • μεταρρυθμιστικές στη διάρθρωση και λειτουργία του κράτους και στην αποδοτικότητα των κοινωνικών πόρων
  • εξισωτικές μεταξύ των κοινωνικών τάξεων/ομάδων, ώστε να διασφαλίζονται ίσες ευκαιρίες στην μόρφωση, την επιχειρηματικότητα, την ανταγωνιστικότητα
  • δημοκρατικές και διαφανείς σε σχέση με την διαχείριση των δημόσιων πόρων, της δημόσιας περιουσίας και εν γένει του δημόσιου χώρου
  • αντιμονοπωλιακές και δίκαιες σε σχέση με την διαχείριση και διάθεση των δημόσιων αγαθών (ενέργεια, νερό, Ρ/Τ συχνότητες, δίκτυα, συγκοινωνιακούς κόμβους, κ.λπ.)
  • πατριωτικές και ρεαλιστικές σε σχέση με την διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων της χώρας και τον ρόλο της στον παγκόσμιο καταμερισμό πλούτου/εργασίας
  • σύγχρονες και φιλελεύθερες σε σχέση με τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα (ξενοφοβία, ομοφοβία, οικογενειακό δίκαιο, κ.λπ.)
  • γνήσιες σε ηθικό επίπεδο και συνυφασμένες με τη χρηστή διαχείριση και τη λειτουργία των κομματικών στελεχών με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτελούν πρότυπα προς μίμηση και όχι προς αποφυγή ή χλευασμό από την κοινωνία και τους πολίτες».

«Το ΠΑΣΟΚ στερείται της βασικής ζωογόνας δύναμης»

«Δυστυχώς», καταλήγει ο κ. Πετράκης, «το ΠΑΣΟΚ δε στόχευσε και δεν επιδίωξε τίποτα από τα παραπάνω τα τελευταία 1-2 χρόνια. Και για αυτό σήμερα στερείται της βασικής ζωογόνας δύναμης που χρειάζεται κάθε σύγχρονο, μεταρρυθμιστικό, δημοκρατικό, σοσιαλιστικό κόμμα, που είναι η λαϊκή συμμετοχή με όρους μαζικότητας, ανιδιοτέλειας, αποφασιστικότητας και μαχητικότητας.

Υπό αυτό το πρίσμα και με βάση ότι ο χώρος του δημοκρατικού σοσιαλισμού συνολικά (και όχι μόνο του δημοκρατικού ή ριζοσπαστικού κέντρου) είναι πραγματικά χρήσιμος και αναγκαίος για τη χώρα, υπό ορισμένες προϋποθέσεις και όχι απλά επειδή υφίσταται οργανωτικά στα πλαίσια ιστορικά καταξιωμένων πολιτικών σχηματισμών, υποβάλλω την παραίτησή μου από μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου και μέλος του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να ενταχτώ στο νέο κόμμα που δημιουργείται με πρωτοβουλία του Γιώργου Α. Παπανδρέου».

Σχόλια