default-image

Άστεγος ζει σε σπηλιά στην παραλιακή του Ηρακλείου

Κρήτη
Άστεγος ζει σε σπηλιά στην παραλιακή του Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καταφύγιο άστεγων ψυχών αποτελεί το Ανοικτό Κέντρο Υποδοχής Αστέγων στο Ηράκλειο, το οποίο φιλοξένησε επί τρία βράδια δεκάδες άστεγους που ήρθαν αντιμέτωποι με το τσουχτερό κρύο και τις έντονες βροχοπτώσεις στα παγκάκια, και όχι μόνο, και με τους ίδιους να δίνουν μάχη όχι μόνο με τις χαμηλές θερμοκρασίες αλλά και μάχη για να πιάσουν παγκάκι για να ξαπλώσουν.

Τις πρώτες μέρες του 2015 ζεστάθηκαν κυριολεκτικά, όχι όμως και η παγωμένη τους ψυχή όπως λένε οι ίδιοι στο neakriti.gr.

Προσωπικές ιστορίες που σοκάρουν, με τον τηλεοπτικό φακό να επισκέπτεται και μια σπηλιά, η οποία αποτελεί τη φωλιά ενός νεοάστεγου από την Κύπρο, ο οποίος περιέγραψε το εφιαλτικό ταξίδι για την επιβίωση.

Καταφύγιο σε… σπηλιά

Και όμως υπάρχουν σήμερα άστεγοι που βρίσκουν καταφύγιο σε σπηλιές…

Όπως ο κ. Ανδρέας ο οποίος κοιμάται σε σπηλιά η οποία βρίσκεται απέναντι από το λιμάνι του Ηρακλείου και επί της παραλιακής οδού.

Κατάγεται από την Κύπρο. Εξασφάλιζε πριν αρκετό καιρό ένα μεροκάματο στο τιμόνι, καθώς ήταν οδηγός εθνικών μεταφορών.

Παντρεύτηκε Κρητικιά, όμως μετά το θάνατό της έφυγε για Γαλλία. Και εκεί δε στάθηκε τυχερός, με συνέπεια να περιφέρεται στα παγκάκια. Ένας Έλληνας τον έφερε και πάλι στην Κρήτη, με τη διαδρομή να παραμένει εφιαλτική…

Για ακόμη μια χρονιά, ο 50χρονος κ. Γαϊτάνης πέρασε τις γιορτές στο Ανοικτό Κέντρο Υποδοχής Αστέγων…

Η ανεργία του χτύπησε την πόρτα από το 2008. Επαγγελματίας μάγειρας και ζαχαροπλάστης και κάτοχος 14 διπλωμάτων εξασφαλίζει τα τελευταία χρόνια φαγητό από τα συσσίτια.

Η ζωή του παιζόταν όπως λέει κορώνα-γράμματα στα παγκάκια, ενώ δύο φορές έκανε απόπειρα αυτοκτονίας.

Το κοντέινερ που βρίσκεται στο χώρο του Ανοικτού Κέντρου Υποδοχής Αστέγων αποτελεί το προσωρινό του καταφύγιο.

Με αφορμή τις ακραίες καιρικές συνθήκες, το Ανοικτό Κέντρο Υποδοχής Αστέγων παρέμεινε ανοικτό και κατά τη διάρκεια της νύχτας για τη φιλοξενία 25 αστέγων, στις 31/12, 01/01 και 02/01.

Παράλληλα, διανεμήθηκαν τρόφιμα και υπνόσακοι σε αστέγους που θέλησαν να παραμείνουν στα παγκάκια, για τους δικούς τους λόγους.

(Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης)

Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News