default-image

Παρουσίασε το Κίνημα-Δημοκρατών Σοσιαλιστών ο Παπανδρέου

Ελλάδα
Παρουσίασε το Κίνημα-Δημοκρατών Σοσιαλιστών ο Παπανδρέου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το στίγμα του νέου κόμματος, του "Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών", έδωσε από το αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη ο ιδρυτής του κ. Γιώργος Παπανδρέου λέγοντας πως πρόκειται για την επανάσταση του αυτονόητου. «Ο χρόνος είναι μικρός. Το έργο μια μεγάλη πρόκληση. Ξεκινά με πρώτο μεγάλο σταθμό τις εθνικές εκλογές», τόνισε.

«Όσοι δε θέλουν να καταλάβουν μιλούν για διάσπαση, εμείς μιλάμε για λύτρωση και δημιουργική ρήξη με το κομματικό κατεστημένο», ήταν από τα πρώτα λόγια του Γιώργου Παπανδρέου κατά την ανακοίνωση του νέου του κόμματος, ενώ απαντώντας στα περί προσωπικής ατζέντας ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι δε σιώπησε μπροστά στην επίπλαστη ενότητα και δε βολεύτηκε.

Μιλώντας δε για επανάσταση του αυτονόητου, ο κ. Παπανδρέου απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στο νέο πολιτικό φορέα, ο οποίος βασίζεται σε αρχές όπως είναι ο ανθρωπισμός και η δέσμευση για ανθρώπινη αξιοπρέπεια, όπως είπε.

«Μας εμπνέουν», τόνισε, «οι αξίες του πολιτικού φιλελευθερισμού. Οι πολίτες πρέπει να ελέγχουν την εξουσία, να υπερισχύσει η ισχύς του δικαίου και όχι το δίκαιο του ισχυρού». «Μας εμπνέουν οι αρχές του σοσιαλισμού και η πίστη μας στη Δικαιοσύνη και οι αξίες της οικολογίας», συνέχισε.

«Θέλουμε να εκφράσουμε πολιτικά μια κοινωνική συμμαχία της δικαιοσύνης και της δημιουργίας. Αυτή τη συμμαχία πρέπει να σφυρηλατήσουμε».

Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε στην ομιλία του ότι όραμα του λαού ήταν ανέκαθεν η απεξάρτηση της Ελλάδας. «Αυτό ήταν το κίνητρο για την Ιδρυτική Διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ στις 3ης Σεπτέμβρη του 1974», είπε και συνέχισε λέγοντας πως σήμερα είναι και πάλι επίκαιρη η ανάγκη απεξάρτησης από ένα νέο κατεστημένο.

«Καθώς ο κύκλος της μεταπολίτευσης κλείνει, υπάρχει ένας νέος αγώνας για την απελευθέρωση της Δημοκρατίας αυτή τη φορά, της Δημοκρατίας που είναι αιχμάλωτη από οικονομικά και μιντιακά συμφέροντα τα οποία υποστηρίζονται από ένα πελατειακό κράτος», τόνισε.

Μίλησε για συντηρητικές δυνάμεις που οδηγούν τη χώρα στα πρόθυρα μιας νέας εθνικής τραγωδίας και έκανε λόγο για μια επανάσταση του αυτονόητου.

«Η Ελλάδα μπορεί αρκεί να πιστέψει στον εαυτό της», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Συγκρουόμαστε με όσους κυνηγούν την εξουσία ως λάφυρο για ιδιοποίηση, ανοίγουμε μέτωπο σε όσους νομίζουν ότι μπορούν να αυθαιρετούν χωρίς να λογοδοτούν».

Όπως είπε, «η χώρα χρειάζεται αποφασιστικότητα και ηγεσίες που βάζουν πρώτα την Ελλάδα χωρίς να υπολογίζουν προσωπικό ή πολιτικό κόστος».

Ο ίδιος υπεραμύνθηκε των πολιτικών κινήσεων και αποφάσεων που είχε πάρει στο παρελθόν λέγοντας ότι υπήρξε η ανάγκη να ληφθούν τα πιο δύσκολα και σε πολλές περιπτώσεις άδικα μέτρα, για να μη βουλιάξει η χώρα.

«Συγκρουστήκαμε, κάναμε τα πρώτα βήματα. Μας πολέμησαν σκληρά. Για να μην αλλάξουμε την Ελλάδα», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως το έργο που ξεκίνησε όχι μόνο δεν ολοκληρώθηκε αλλά στη συνέχεια αποδομήθηκε.

«Χάσαμε μάχες. Αλλά δεν ηττηθήκαμε. Αυτήν την πορεία οπισθοδρόμησης καλούμαστε σήμερα να ανακόψουμε», επισήμανε και διευκρίνισε στο ακροατήριό του πως το σημερινό ξεκίνημα δεν είναι ξεκίνημα για να γίνει το νέο κίνημα μέρος του συστήματος. «Αντιθέτως είναι για να ενισχυθεί η αντισυστημική φωνή, η φωνή των αλλαγών που χρειάζεται επιτέλους η χώρα μας».

Διαβάστε τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του κ. Παπανδρέου εδώ

Διαβάστε ολόκληρη τη διακήρυξη του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών εδώ

Στο τέλος της ομιλίας Παπανδρέου οι παρευρισκόμενοι στην αίθουσα - ανάμεσά τους και Κρητικοί που ενστερνίζονται το νέο εγχείρημα - κλήθηκαν να υπογράψουν την ιδρυτική διακήρυξη του νέου κόμματος, κάτι που έπραξε και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός.

Πλήθος κόσμου και… συνθήματα

Από νωρίς η αίθουσα όπου έγινε η παρουσίαση κατακλύστηκε από τους φίλους του νέου κόμματος, που με συνθήματα όπως «το κίνημα φουντώνει το κίνημα νικά να πέσει η Δεξιά», «Γιώργο, προχώρα, σε θέλει όλη χώρα», «το Μπενάκη είναι μικρό, δε χωράει το λαό» και «Γιώργο, μαζί θα γράψουμε ιστορία» ζέσταιναν την ατμόσφαιρα περιμένοντας να ξεκινήσει η ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου.

Πολλά είναι και τα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έδωσαν το "παρών" στο νέο εγχείρημα του Γιώργου Παπανδρέου, καθώς στο Μουσείο Μπενάκη βρέθηκαν ο Θάνος Μωραΐτης, ο Νίκος Σηφουνάκης, ο Αντρέας Φούρας, ο Γιάννης Διαμαντίδης, ο Γρηγόρης Βιώτης, ο Συμεών Κεδίκογλου, ο Γιώργος Ανωμερίτης, ο Μανώλης Στρατάκης, η στενή συνεργάτιδα του πρώην πρωθυπουργού Ρεγγίνα Βάρτζελη και ο Μιχάλης Καρχιμάκης, που μόλις χθες παραιτήθηκε από το ΠΑΣΟΚ.  

Νωρίτερα ο Γιώργος Παπανδρέου κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου την ιδρυτική δήλωση του νέου κόμματός του με ονομασία "Κίνημα - Δημοκρατών Σοσιαλιστών" και έμβλημα ένα ρόδο σε κόκκινο φόντο.

Ήδη το νέο κόμμα έχει παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα, με προφίλ στο Twitter και στο Facebook:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News