Ειδήσεις

Ταυτοποιήθηκε και 3ος Έλληνας νεκρός από το Norman Atlantic

Τα στοιχεία και τρίτου νεκρού Έλληνα στην τραγωδία του Norman Atlantic, τη σορό του οποίου αναγνώρισαν οι συγγενείς του που μετέβησαν στο Μπάρι, δημοσιοποίησε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου το υπουργείο Ναυτιλίας ύστερα από σχετική ενημέρωση από την πρεσβεία της Ελλάδας στη Ρώμη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η σορός του τρίτου νεκρού Έλληνα ανήκει στον Γεράσιμο Καζαντζίδη.

Η ανακοίνωση του υπουργείου έχει ως εξής:

«Επιβεβαιώθηκε από την πρεσβεία της Ελλάδας στη Ρώμη η ταυτοποίηση της σορού ενός άνδρα από την οποία προκύπτει ότι πρόκειται για τον ελληνικής υπηκοότητας Γεράσιμο Καζαντζίδη».

Οι άλλοι δύο επισήμως ταυτοποιημένοι ως νεκροί είναι ο Νικόλαος Παράσχης και ο Κωνσταντίνος Κουφόπουλος.

Παράλληλα συνεχίζεται το θρίλερ με την τύχη του Γιώργου Δούλη, ο οποίος ενώ αρχικά θεωρούνταν νεκρός από το βράδυ της Πρωτοχρονιάς συγκαταλέγεται στον κατάλογο των αγνοουμένων.

Τι απαντά το Λιμενικό στις κατηγορίες των Ιταλών για το Norman Atlantic

Εντωμεταξύ, χθες το υπουργείο Ναυτιλίας κατέρριψε τους ισχυρισμούς του Ιταλού εισαγγελέα περί ελληνικών καθυστερήσεων, με την αλληλογραφία μέσω της οποίας φαίνεται ότι το υπουργείο ενημέρωνε τις ιταλικές Αρχές για τη χωρητικότητα του πλοίου και τη λίστα των επιβατών από τις 11:40.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ιταλός εισαγγελέας Έτορε Καρντινάλι κατηγόρησε τη χώρα μας ότι έχει «ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς» και πως δεν έχει δώσει μια αξιόπιστη λίστα. Το ελληνικό υπουργείο έδωσε στη δημοσιότητα έγγραφα με τις ενέργειες του σώματος και την αλληλογραφία για τη λίστα επιβατών.

Συγκεκριμένα, το Λιμενικό δημοσιοποίησε το λεπτομερές ιστορικό των αρχικών ενεργειών του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου από τη στιγμή που ενημερώθηκε για το περιστατικό εκδήλωσης πυρκαγιάς, μέχρι και τη χρονική στιγμή που κατέστη εφικτή η επικοινωνία για πρώτη φορά με τον πλοίαρχο του Norman Atlantic, αλλά και την αλληλογραφία για τη λίστα επιβαινόντων.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, προωθήθηκαν έγκαιρα προς την ιταλική πλευρά (MRCC/ROME) οι καταστάσεις επιβατών και πληρώματος, όπως αυτές παραλήφθηκαν από το εξουσιοδοτημένο πρόσωπο της εταιρείας (Designated Person Ashore/DPA) το οποίο είναι υπεύθυνο για τις διαδικασίες ασφαλούς διαχείρισης των λειτουργιών του πλοίου.

Απαντήσεις, ωστόσο, αναμένεται να δώσει το μαύρο κουτί που βρέθηκε στο πλοίο που χθες έδεσε στο Μπρίντιζι. Πυροσβέστες, εισαγγελέας και επιθεωρητές δεν κατόρθωσαν να επιθεωρήσουν το πλοίο καθώς υπάρχουν ακόμα φορτηγά, αυτοκίνητα και άλλα που σιγοκαίγονται, κάνοντας επικίνδυνη την παραμονή στο Norman Atlantic.

Το πλοίο έφτασε την Παρασκευή στο Μπρίντιζι

Στο μεταξύ, η εισαγγελία του Μπάρι άσκησε ποινική δίωξη σε άλλα δύο μέλη του πληρώματος, μετά τον καπετάνιο και τον επικεφαλής της πλοιοκτήτριας εταιρείας, αλλά και σε δύο εκπροσώπους της ελληνικής ναυλώτριας εταιρείας.

Σοκ από τις μαρτυρίες

Εντωμεταξύ, σοκάρει η μαρτυρία για τον εφιάλτη που έζησαν οι επιβάτες του Norman Atlantic διά στόματος του διασωθέντος Γιώργου Δημητρουλάκη στο Ράδιο 9,84 και στον Γιώργο Σαχίνη.

Σκληρές αναφορές από τον ίδιο για τη στάση του Ιταλού πλοιάρχου και των μελών του πληρώματος, καθώς και των Ιταλών διασωστών και τις επίπονες προσπάθειες που κατέβαλαν, όπως εκτιμά, «να μη διασωθεί το σκάφος».

Σχόλια