Ειδήσεις

Αιθαλομίχλη: Κι όμως είναι ακόμα εδώ!

«Η αιθαλομίχλη καλά κρατεί», αναφέρει σε κείμενο που απέστειλε προς την εφημερίδα "Ν. Κρήτη" ο επιστημονικός συνεργάτης του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος", ο γνωστός χημικός και πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ και των Ελλήνων χημικών Νίκος Κατσαρός. Μάλιστα αναφέρεται στην περίοδο του Δεκεμβρίου, κάνοντας λόγο για αποτυχία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το φαινόμενο της αιθαλομίχλης σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας!

«Η αιθαλομίχλη επικράτησε στη διάρκεια του Δεκεμβρίου και μια σειρά από μέτρα που ανακοίνωνε η κυβέρνηση δεν έφεραν το ποθητό αποτέλεσμα», αναφέρει χαρακτηριστικά. Και επεξηγεί ότι «τα μέτρα θα εφαρμόζονταν όταν οι τιμές της αιθαλομίχλης θα ξεπερνούσαν το όριο των 100 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα (όριο συναγερμού). Και εδώ είναι το ερώτημα: Δηλαδή όταν οι τιμές είναι λίγο χαμηλότερες, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει επιβάρυνση στην υγεία;».

Παρακάτω ο γνωστός επιστήμονας τονίζει την ανάγκη «επιτέλους να γίνει γνωστό ότι τα όρια δεν είναι όρια ασφαλείας, αλλά όρια ανοχής και αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν επιπτώσεις στην υγεία και στις θερμοκρασίες γύρω από την ανώτατη τιμή. Ενώ η αιθαλομίχλη επικρατούσε σε όλες τις μεγάλες πόλεις, π.χ. Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Ιωάννινα, μετρήσεις δε γίνονταν στις άλλες πόλεις Αγρίνιο, Ορεστιάδα, Πύργο κ.α., παρά την ορατή αιθαλομίχλη στις περιοχές αυτές».

Ο Νίκος Κατσαρός καταγγέλλει στο σημείο αυτό ότι γίνονται μετρήσεις μόνο για τις τιμές των μικροσωματιδίων με μέγεθος 10 εκατομμυριοστών του μέτρου και όχι για τα μικρότερα των 5 μ., των 2,5 μ. και 1 μ. (εκατομμυριοστού του μέτρου). Κι αυτό ενώ είναι γνωστό ότι όσο μικρότερο είναι το μέγεθος των αιωρουμένων σωματιδίων, τόσο πιο επικίνδυνα είναι. Ο κ. Κατσαρός εξηγεί ότι τα σωματίδια εισπνεόμενα περνούν από τους πνεύμονες στο αίμα λόγω μεγέθους. Και μεταφέρουν στο αίμα μια σειρά από τοξικές ουσίες όπως πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες, που είναι καρκινογόνοι, και άλλες τοξικές ουσίες που οι επιπτώσεις θα φανούν αργότερα με καρκινογενέσεις, καρδιαγγειακά προβλήματα, βλάβες στο συκώτι, τα νεφρά και το αμυντικό σύστημα του οργανισμού.

«Οι άμεσες επιπτώσεις είναι γνωστές, κυρίως βλάβες στο αναπνευστικό σύστημα, ασθματικές καταστάσεις και επιδείνωση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ). Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει στο κόκκινο τη χώρα μας τα τελευταία τρία χρόνια στους θανάτους από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια που οι ειδικοί αποδίδουν και στην αιθαλομίχλη».

Ιατρικές δαπάνες λόγω αιθαλομίχλης

Στο κείμενο που μας έστειλε ο Νίκος Κατσαρός αναφέρεται και σε μελέτες του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών που δείχνουν ότι οι δαπάνες στη δημόσια υγεία από την αιθαλομίχλη είναι μεγαλύτερες από τα έσοδα του κράτους από το φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο.

«Όμως η κυβέρνηση επιμένει στο αναποτελεσματικό μέτρο, με διάφορα μέτρα και πειραματισμούς που μόνο επιβαρύνουν την υγεία και εκθέτουν τη σοβαρότητα της κυβέρνησης. Ας μην ξεχνάμε ότι στις μεγάλες πόλεις εκτός από την αιθαλομίχλη έχουμε και την ατμοσφαιρική ρύπανση από τα αυτοκίνητα που δρουν αθροιστικά μαζί με την αιθαλομίχλη. Είναι δε γνωστό ότι η άπνοια, οι χαμηλές θερμοκρασίες και η θερμοκρασιακή αναστροφή ευνοούν τόσο την αιθαλομίχλη όσο και την ατμοσφαιρική ρύπανση λόγω των αυτοκινήτων».

Αλλά ο πρώην πρόεδρος των Ελλήνων χημικών παρακάτω αναφέρεται και στο φαινόμενο της παράνομης κοπής ξύλων. Είναι ένα φαινόμενο, όπως αναφέρει, που καλά κρατεί. «Όλοι έχουμε παρατηρήσει με τσεκούρια, πριόνια και κάθε άλλου είδους κοπτικά μέσα παραβάτες να καταστρέφουν ό,τι πράσινο έχει απομείνει στη χώρα μας, με τις αρμόδιες Αρχές στις περιφέρειες να απαντούν ότι οι δασοφύλακες δεν επαρκούν. Όλα τα είδη ξύλων έχουν την ίδια περίπου θερμογόνο δύναμη εφόσον είναι ξερά, εάν όμως είναι χλωρά είναι περισσότερο τοξικά και συνολικά με μικρότερη θερμογόνο δύναμη.

Όσον αφορά τη συμβουλή ειδικού πνευμονολόγου ότι την αιθαλομίχλη εμείς την παράγουμε και θα πρέπει να περιορίζουμε τη χρήση σόμπας και τζακιού, για όσους την έχουν ανάγκη, είναι ανεύθυνη, ανυπόστατη και ανεφάρμοστη. Είναι η ίδια ανεύθυνη συμβουλή που δίνει και η κυβέρνηση κάθε φορά που εμφανίζεται η αιθαλομίχλη. Όπου υπάρχουν μικρά παιδιά, άρρωστοι, ηλικιωμένοι κ.λπ. η συμβουλή αυτή δεν μπορεί να ισχύει. Η κυβέρνηση έπρεπε να δράσει προληπτικά για ελέγχους και προδιαγραφές για τις κάθε είδους πελέτες που κυκλοφορούν και προδιαγραφές και πιστοποίηση για τις κάθε είδους σόμπες και τζάκια που κυκλοφορούν καθώς και τα άλλα συστήματα θέρμανσης που εμφανίστηκαν πρόσφατα στην αγορά».

Τα μέτρα ήταν... έλεγχοι

Παρακάτω ο κ. Κατσαρός αναφέρει ότι τα πρόσφατα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση ήταν έλεγχοι στους καυστήρες βιοτεχνιών (αρτοκλιβάνους, εστιατόρια κ.λπ.), έλεγχοι στα καύσιμα υλικά (πελέτες, κ.λπ.), έλεγχοι για αποτροπή της λαθροϋλοτομίας, αγορά συσκευών μέτρησης μικροσωματιδίων, έλεγχοι στις κάθε είδους ξυλόσομπες που κυκλοφορούν στην αγορά... «Όλα αυτά έπρεπε να έχουν ήδη γίνει και όχι όταν γέμισε η αγορά με ξυλόσομπες χωρίς προδιαγραφές, με χαμηλής ποιότητας καύσιμα υλικά και ο καθένας έκανε τις δικές του εκτιμήσεις για την αιθαλομίχλη γιατί δεν υπήρχαν όργανα μέτρησης και η λαθροϋλοτομία είχε απογυμνώσει ό,τι πράσινο έχει απομείνει... Δεν αρκούν οι προσευχές για βροχές ή επικράτηση δυνατών ανέμων ή οι εξαγγελίες μέτρων για την καταπολέμηση της αιθαλομίχλης αλλά εφαρμογή μέτρων».

Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια