default-image

Ιεράπετρα: Ο ΕΛΓΑ κατέγραψε τις ζημιές από τον ανεμοστρόβιλο

Κρήτη
Ιεράπετρα: Ο ΕΛΓΑ κατέγραψε τις ζημιές από τον ανεμοστρόβιλο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο γεωπόνος-τομεάρχης του ΕΛΓΑ στο νομό Λασιθίου κ. Μιχάλης Τερζάκης, ενημερώθηκε ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, για τις ζημιές που άφησε πίσω του ο καταστροφικός ανεμοστρόβιλος λίγο πριν εκπνεύσει το 2014, και περιόδευσε το πρωί της Παρασκευής στις  περιοχές Παπά-Λάκκους και Μπουντούλες, όπου κατέγραψε τα θερμοκήπια που έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη καταστροφή.

Παράλληλα ο Δήμος της Ιεράπετρας εξέδωσε ανακοίνωση-πρόσκληση, σε όλους όσοι έχουν υποστεί μικρές η μεγαλύτερες ζημιές, να επισκεφτούν το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας 5 Ιανουαρίου το αρμόδιο γραφείο στο Δημοτικό Κατάστημα, προκειμένου να δηλώσουν τις ζημιές τους και να αφήσουν τα στοιχεία τους, για να ακολουθήσει η εξατομίκευση των ζημιών και η αίτηση αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ, εφόσον δεν έχουν πάρει απαλλαγή.

«Ο Δήμος Ιεράπετρας είναι από την πρώτη στιγμή ενήμερος για τα προβλήματα που άφησε πίσω του ο ανεμοστρόβιλος, έχει κάνει την αναγγελία της θεομηνίας στον ΕΛΓΑ και καλεί όλους όσοι επλήγησαν να δηλώσουν την ερχόμενη Δευτέρα τις ζημιές τους στην αρμόδια υπάλληλο κ. Μαρία Δασκαλάκη», μας είπε ο αντιδήμαρχος αγροτικών κ. Αντρέας Παπαδοπετράκης.

Και σε τούτη τη θεομηνία αναδείχτηκε σε όλη του τη "μεγαλοπρέπεια", το τεράστιο θέμα της αδυναμίας των αγροτών που καλλιεργούν σε θερμοκήπια, να ασφαλίσουν στον ΕΛΓΑ τις καλλιέργειες τους, λόγω υψηλού κόστους ανά στρέμμα, αλλά και το θέμα της έλλειψης εμπιστοσύνης στον ασφαλιστικό φορέα των αγροτών, που τους υποχρεώνει στην πλειονότητά τους, να ζητούν απαλλαγή από την ασφαλιστική τους υποχρέωση.

«Γνωρίζω ότι οι περισσότεροι από τους πληγέντες αγρότες δεν έχουν ασφαλίσει στον ΕΛΓΑ τις καλλιέργειές τους, όμως, ο κανονισμός αναφέρει ρητά ότι αποζημιώνονται και εκείνοι που έχουν ασφαλίσει τα πάγια στοιχεία τους. Δεν αποκλείει δηλαδή εκείνους που έχουν πάρει κάποιο δάνειο και έχουν ασφαλιστεί από τις ίδιες τις τράπεζες για τις πάγιες εγκαταστάσεις τους», διευκρινίζει ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης κ. Νίκος Δασκαλάκης.

Ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας κινητοποιήθηκε αμέσως μετά τη θεομηνία για να υποστηρίξει και να βοηθήσει όσους επλήγησαν από τον ανεμοστρόβιλο.

«Ο πρόεδρός μας, κ. Μιχάλης Μαλλιωτάκης έσπευσε αμέσως μόλις έμαθε για τη θεομηνία να  κινητοποιήσει όσους μπορούσε για να κληθεί ο ΕΛΓΑ, πριν ξεκινήσει η αποκατάσταση των ζημιών. Το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ ήρθε αμέσως έκανε την καταγραφή και την αυτοψία του στις δέκα μεγαλύτερες θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις που έχουν υποστεί τις περισσότερες ζημιές, και θα περιμένουμε μέχρι τη Δευτέρα να γίνουν και οι υπόλοιπες δηλώσεις για να συνεχιστούν οι εκτιμήσεις των ζημιών. Προσπαθούμε να βρούμε τρόπους, να αποζημιωθούν όλοι αν είναι δυνατόν», μας είπε ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Βαλάντης Παπαχατζάκης.

Επειδή το θέμα της βελτίωσης του κανονισμού του ΕΛΓΑ συζητείται έντονα, θα χρειαστεί τώρα να γίνουν σοβαρές προτάσεις προς το ΥΠΑΑΤ,  για να προκύψει μια χρήσιμη για όλους συμφωνία, έτσι ώστε και ο ΕΛΓΑ να μπορεί να εισπράττει τα ασφάλιστρά του από όλους χωρίς απαλλαγές, αλλά και οι αγρότες να αισθάνονται ότι έχουν ασφαλίσει την παραγωγή και τις πάγιες εγκαταστάσεις τους, και ότι στην πρώτη θεομηνία η ασφάλειά τους θα καλύψει - όπως γίνεται στις ασφάλειες των αυτοκινήτων - την οποιαδήποτε μικρή η μεγάλη ζημιά  τους.

Η Κίνηση Πολιτών Δήμου Ιεράπετρας

Ανοικτή επιστολή για την προχθεσινή θεομηνία εξέδωσε η Κίνηση Πολιτών Δήμου Ιεράπετρας.

«Στην περιοχή δυτικά της Ιεράπετρας, πίσω από το κατάστημα του κ. Γ. Μαστοράκη και μέχρι την περιοχή Μπουντούλες (2 χλμ. βόρια), πολλές οικογένειες αγροτών είδαν τις περιουσίες τους και τις καλλιέργειες τους, κατεστραμμένες από τον ισχυρό ανεμοστρόβιλο.

Η απογοήτευση και η απόγνωση είναι μεγάλη, δεδομένης και της μέχρι σήμερα κακής παραγωγικής χρονιάς, αφού καταγράφονται οι χαμηλότερες τιμές για όλα τα προϊόντα και για τόσο διάστημα, τα πολλά τελευταία χρόνια.

Τώρα όλες τους οι ελπίδες, είναι στις γρήγορες ενέργειες που θα πρέπει  να αναλάβει ο ΕΛΓΑ και να αποζημιώσει σύντομα όλους τους πληγέντες, που δεν έχουν προλάβει να πουλήσουν ούτε ένα μέρος της παραγωγής τους.

Είναι σίγουρο ότι θα αντιμετωπίσουμε ξανά περιπτώσεις αγροτών, που θα έχουν πάρει απαλλαγή από τον ΕΛΓΑ, μιας και τα ισχύοντα δεδομένα ασφάλισης είναι από μόνα τους αποτρεπτικά, κάτι που πρέπει να αλλάξει επιτέλους.

Σύμφωνα με τον κανονισμό, όσοι είναι ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ δικαιούνται αποζημίωση για τις πάγιες εγκαταστάσεις από τα  ΠΣΕΑ, που γνωρίζουμε καλά τις γραφειοκρατικές δυσκολίες και το μεγάλο χρονικό διάστημα που απαιτείται, και για την παραγωγή από τον ΕΛΓΑ, που είναι υποχρεωμένος να τις καταβάλει το αργότερο σε τρεις μήνες από την καταγραφή τους.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ήδη ειδοποιηθεί και καλούνται όσοι επλήγησαν από τον ανεμοστρόβιλο, να κάνουν μία σχετική αίτηση στο τμήμα του ΟΓΑ, ώστε να γίνει η αναγγελία και να ξεκινήσει αμέσως η διαδικασία που προβλέπεται.

Κατανοούμε την κατάσταση των συμπολιτών μας, η ελπίδα όμως δεν πρέπει να εγκαταλείπει κανένα, τους στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις και καλούμε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και Αρχές, να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την άμεση αποκατάσταση όλων των πληγέντων», αναφέρει η Κίνηση Πολιτών Δήμου Ιεράπετρας.

Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News