Ειδήσεις

Γλίτωσαν 25 ανθρώπους από την παγωνιά

Ζεστασιά, φαγητό και ένα κρεβάτι να κοιμηθούν και να μη μείνουν στα παγκάκια, εκτεθειμένοι στο δριμύ ψύχος και την παγωνιά αυτές τις μέρες, βρήκαν 25 άστεγοι άνθρωποι που ζουν ανάμεσά μας, διαβαίνοντας το βράδυ της Πρωτοχρονιάς την πόρτα του Κέντρου Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων του Δικτύου Κοινωνικής Φροντίδας στο Δήμο Ηρακλείου. Το Κέντρο, που βρίσκεται στη λεωφόρο Ικάρου 121 - έναντι ΣΕΑΠ - (τηλ. 2810/229.944), με τη βοήθεια εθελοντών, λόγω της επιδείνωσης του καιρού και των χαμηλών θερμοκρασιών, θα παραμείνει ανοικτό επί 24ωρου βάσεως και σήμερα προσφέροντας φαγητό, ζεστασιά και φροντίδα στους άπορους δίνοντάς τους χαρά αυτές τις άγιες ημέρες.

«Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς το πρωί, όταν είδαμε ότι είχαμε άσχημες καιρικές συνθήκες, όπως άλλωστε κάνουμε κάθε φορά που παρουσιάζεται ανάγκη, φιλοξενήσαμε περίπου 25 άτομα. Συγκεκριμένα, μόλις είδαμε το δελτίο καιρού αποφασίσαμε σε συνεργασία με το Δήμο να κρατήσουμε ανοικτό το Κέντρο και την Παρασκευή αλλά και όσο οι καιρικές συνθήκες αυτές διαρκούν, προκειμένου οι συνάνθρωποί μας που δεν έχουν πού να μείνουν να βρουν σε εμάς στέγη, τροφή και ό,τι άλλο χρειάζονται. Βασική όμως - πέρα από το δικό μας προσωπικό, στην προσπάθειά μας αυτή προκειμένου να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτή την ανάγκη - ήταν η βοήθεια που είχαμε από τον Ερυθρό Σταυρό, εθελοντές του οποίου παρέμειναν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας στο Κέντρο για να βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους», τόνισε η υπεύθυνη του Κέντρου και πρόεδρος του Σωματείου Κακοποιημένων Γυναικών Μαίρη Παχιαδάκη.

Μάλιστα, όπως η ίδια πρόσθεσε, το βράδυ της αλλαγής του χρόνου οι συνάνθρωποί μας που φιλοξενήθηκαν στο Κέντρο ξεπέρασαν τα 25 άτομα. Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι έχουν ήδη εγκατασταθεί εντός του χώρου του Κέντρου δυο κοντέινερς με τη βοήθεια του Δήμου όπου ήδη κοιμούνται 16 άτομα που δεν έχουν πού την κεφαλήν κλίναι επί μονίμου βάσεως, ενώ σημαντική στην προσφορά φαγητού στους ανθρώπους αυτούς ήταν και η συμβολή της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου.

Όπως τόνισε η κ. Παχιαδάκη, τα άτομα που καθημερινά απευθύνονται στο Κέντρο για βοήθεια είναι κυρίως μητέρες με τα παιδιά τους, οικογένειες που η ζωή τους τα έφερε αλλιώς, αλλά και άτομα όλων των εθνικοτήτων, κυρίως όμως Ρουμάνοι και Βούλγαροι, με το μικρότερο σε ηλικία φιλοξενούμενο στο Κέντρο να είναι ένα παιδάκι 4 ετών και το μεγαλύτερο ένας ηλικιωμένος άνθρωπος ηλικίας 75 χρόνων. «Για εμάς όποιος έρχεται δεν έχει ούτε χρώμα ούτε ταυτότητα. Είναι ο άνθρωπος στον οποίο εμείς προσπαθούμε να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις δύσκολες μέρες που ζούμε», κατέληξε η κ. Παχιαδάκη, επισημαίνοντας πως για τους ανθρώπους του Κέντρου κάθε ανθρώπινη οντότητα είναι ξεχωριστή και κάθε ανάγκη της σεβαστή.

Ιδρύματα Καλοκαιρινού: Ζεστασιά, τσάι και γλυκό

Ανοιχτός όμως την Πρωτοχρονιά παρέμεινε και ο Κοινωνικός Χώρος των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού (Μονής Αγκαράθου 9, πίσω από τον Άγιο Δημήτριο). Με αφορμή την ημέρα της Πρωτοχρονιάς ο χώρος λειτούργησε από τις 9 το πρωί ως και τις 3 το μεσημέρι, για όσους χρειάστηκαν μια ζεστή γωνιά, με καλή παρέα, ένα ζεστό τσάι κι ένα πρωτοχρονιάτικο γλύκισμα, και δυστυχώς δεν ήταν λίγοι. Με το προσωπικό και τη Διεύθυνση του χώρου να εύχεται σε όλους «μια καλύτερη χρονιά», τονίζοντας πως «η καρδιά μας είναι πάντα ανοιχτή, ώστε να βγούμε στο φως όλοι και μαζί»...

Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια