default-image

Βιβλικές καταστροφές στα Χανιά από την κακοκαιρία

Κρήτη
Βιβλικές καταστροφές στα Χανιά από την κακοκαιρία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρομερές καταστροφές, δρόμοι που μεταβλήθηκαν σε... ποτάμια και συνεχής καταρρακτώδη βροχή, είναι το σκηνικό με το οποίο υποδέχτηκαν οι Χανιώτες το νέο έτος. Η κακοκαιρία ήταν τόσο έντονη που η πόλη μετατράπηκε σε Βενετία, χωρίς, όμως, την ρομαντική χροιά της λέξης! Πολλά σπίτια πλημμύρισαν όπως έγραψες από χθες το neakriti.gr.

Όπως διακρίνεται στις εικόνες του protothema.gr τα προβλήματα που προέκυψαν ήταν σοβαρά.

Εκατοντάδες φαίνεται να είναι τα σπίτια που πλημμύρισαν στην πόλη των Χανίων και σε διάφορες περιοχές του νομού, Η Πυροσβεστική δέχεται πραγματική... καταιγίδα τηλεφωνημάτων για καταστήματα και σπίτια που πλημμύρισαν. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από τα Χανιά, τα μεγαλύτερα προβλήματα καταγράφονται τόσο μέσα στην πόλη των Χανίων, όσο και στη Σταλό, στο Κολυμπάρι και στην Αγία Μαρίνα.  

Ωστόσο το μεγαλύτερο πλήγμα της κακοκαιρίας φαίνεται ότι έχει δεχτεί ο δήμος Πλατανιά, όπου οι πολύωρες και καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις προκάλεσαν πλημμύρες και τα νερά "εισέβαλλαν" σε σπίτια και καταστήματα, ενώ παράλληλα προκάλεσαν και σοβαρότατες ζημίες στο οδικό δίκτυο.

Εκτός αυτών, υπήρξαν και σοβαρότατα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, οπότε στον Πλατανιά υποδέχτηκαν τον καινούργιο χρόνο χωρίς ρεύμα. Εγκλωβισμένοι υπήρξαν σε αυτοκίνητα στην πόλη των Χανίων, αλλά και σε σπίτια στο Γεράνι. Σε όλες τις περιπτώσεις η επέμβαση της πυρεσβεστικής και των σωστικών συνεργείων επέτρεψε τον απεγκλωβισμό των ανθρώπων, δίχως άλλα "παρατράγουδα".

Οδικό δίκτυο

Τεράστιες είναι οι ζημιές στο οδικό δίκτυο, καθώς λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων έχουν υπάρξει πάμπολλες κατολισθήσεις. Σε πολλά σημεία το οδικό δίκτυο του νομού Χανίων είναι αδιάβατο και οι οδηγοί αναγκάζονται να αναζητούν παρακάμψεις, έως ότου ολοκληρωθεί ο καθαρισμός των δρόμων. Για παράδειγμα ο δρόμος από τον κόμβο του Βαμβακόπουλου προς Μουρνιές παραμένει κλειστός και δυνάμεις της τροχαίας δίνουν οδηγίες στους οδηγούς για την εκτροπή της κυκλοφορίας. Από χθες άλλωστε σε ορεινά των Χανίων η κυκλοφορία διεκόπη, ενώ η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του νομού Χανίων βρίσκεται σε επιφυλακή λόγω διαρκών κατολισθήσεων σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου.

Εκτός από τις κατολισθήσεις και κάμποσα δέντρα, που ξεριζώθηκαν από τη μανία των θυελλωδών ανέμων σε συνδυασμό με την διάβρωση του εδάφους από την βροχή, έπεσαν σε δρόμους, προκαλώντας ακόμη περισσότερα προβλήματα. Μάλιστα στην πόλη των Χανίων ένα δέντρο έπεσε πάνω σε σταθμευμένο όχημα, προκαλώντας του εκτεταμένες ζημιές. Ευτυχώς, ο οδηγός δεν ήταν στο όχημα. Ενώ ταυτόχρονα έπεσαν και στύλοι της ΔΕΗ, προκαλώντας εκτεταμένες διακοπές ηλεκτροδότησης και σε άλλες περιοχές εκτός του Δήμου Πλατανιά που αναφέραμε ήδη.

Όλος ο δημοτικός και κρατικός μηχανισμός έχει τεθεί σε συναγερμό για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News