Ειδήσεις

"Σάρωσε" θερμοκήπια ανεμοστρόβιλος στην Ιεράπετρα

Παραμονή Πρωτοχρονιάς διάλεξε η θεά τύχη να στείλει ένα ακόμα πλήγμα στον ήδη λαβωμένο αγροτικό κόσμο της Ιεράπετρας.

Στις 18:30 το βράδυ της Τετάρτης πριν μας αποχαιρετίσει το 2014, ένας φοβερός σε δύναμη ανεμοστρόβιλος, που ξεκίνησε από την παραλία 2 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης, άρχισε να ξηλώνει στο πέρασμα του, σιδερένια και ξύλινα θερμοκήπια, λαμαρίνες και υπόστεγα εργοστασίων, καθώς και φωτεινές επιγραφές επιχειρήσεων, για να καταλήξει  εκτονωθεί στη θέση "Μπουντούλες" δύο χιλιόμετρα βόρεια της επαρχιακής οδού Ιεράπετρας-Βιάννου, στην οποία κινδύνεψαν διερχόμενοι οδηγοί από τις λαμαρίνες και τα σίδερα που εκσφενδόνιζε η δύναμη του αέρα.

Οι περισσότεροι πληγέντες αγρότες, άργησαν να αντιληφθούν τι τους είχε συμβεί γιατί βρισκόταν στα σπίτια τους με τις οικογένειές τους και ήταν έτοιμοι να γιορτάσουν την υποδοχή του καινούργιου χρόνου. Αντιμετώπισαν, όμως, την απόλυτη καταστροφή το πρωί ανήμερα Πρωτοχρονιάς, πηγαίνοντας στις καλλιέργειές τους για τον απαραίτητο έλεγχο.

Από τα πρώτα στοιχεία που συγκέντρωσε η δημοσιογραφική μας έρευνα, με το πρώτο φως της μέρας, εκτιμάται ότι έχουν υποστεί μικρή,  μεγαλύτερη η ολοκληρωτική καταστροφή, περισσότερες από 25 οικογένειες σε 50 στρέμματα περίπου θερμοκηπιακών καλλιεργειών.

Τεράστια ζημιά

Τη μεγαλύτερη ζημιά υπέστη η οικογένεια του κ. Δημήτρη Αχλάτη, ο οποίος επιχειρούσε από τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς να  αποκαταστήσει τις ζημιές που μπορούσε, για να σώσει ότι είχε απομείνει.

«Ζούμε σήμερα ανήμερα Πρωτοχρονιάς την απόλυτη καταστροφή. Από τα 9 στρέμματα των θερμοκηπιακών καλλιεργειών που διατηρούμε και που δεν έχουμε προλάβει ακόμα να κόψουμε ούτε ένα κιλό ντομάτας, βρήκαμε κατεστραμμένα ολοσχερώς, περισσότερα από 3,5 στρέμματα. Ζητούμε από την πολιτεία, επειδή είμαστε συνεπείς με την πληρωμή των ασφαλίστρων μας στον ΕΛΓΑ, να έρθουν το συντομότερο οι εκτιμητές του οργανισμού, να κάνουν τις εκτιμήσεις τους και να μας αποζημιώσουν την παραγωγή που δεν προλάβαμε να πάρουμε, αλλά και τις πάγιες εγκαταστάσεις από τα ΠΣΕΑ που δικαιούμαστε», μας είπε ο κ. Δημήτρης Αχλάτης.

«Θα προσπαθήσουμε να απομονώσουμε το κομμάτι του θερμοκηπίου που έχει καταστραφεί για να σώσουμε το υπόλοιπο. Οι καιρικές συνθήκες είναι αντίξοες και δεν βοηθούν. Το κακό μας βρήκε ενώ φυσά δυνατός άνεμος, πέφτει χιονόνερο και έχει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Τις επόμενες μέρες θα δούμε το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής. Περιμένουμε τον ΕΛΓΑ να ανταποκριθεί και να αποζημιώσει όλους εκείνους που υπέστησαν μικρές η μεγαλύτερες ζημιές», μας είπε ο νεαρός γεωπόνος κ. Γιώργος Αχλάτης που παρακολουθούσε την καλλιέργεια του πατέρα του.

Την καταστροφή ανακάλυψε λίγα λεπτά μετά την θεομηνία, ο νεαρός Βούλγαρος εργάτης του κ. Δημήτρη Αχλάτη, όταν μπήκε στο θερμοκήπιο να κόψει μερικά αγγούρια που του ζήτησε η μητέρα, του για να φτιάξει λίγο… τζατζίκι για το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.

Νωρίς το πρωί ανήμερα Πρωτοχρονιάς, στην περιοχή που χτυπήθηκε από τον ισχυρό ανεμοστρόβιλο βρέθηκε ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος σε θέματα αγροτικής παραγωγής κ. Νίκος Δασκαλάκης, ο οποίος προσπαθεί εδώ και καιρό με τις παρεμβάσεις του, να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, έτσι ώστε να αποζημιώνονται οι πληγέντες αγρότες από θεομηνία, ανεξάρτητα αν έχουν υποστεί ακόμα και μικρή ζημιά.

«Το θέμα μας απασχόλησε στο περιφερειακό συμβούλιο όταν θέσαμε το ζήτημα της αποζημίωσης εκείνων των αγροτών που υπέστησαν ζημιές από τον ανεμοστρόβιλο της 8ης Νοεμβρίου στη θέση Κοπάνες δυτικά του Στομίου. Από τον ΕΛΓΑ μας είπαν ότι θα γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στον καινούργιο κανονισμό που διαμορφώνεται τώρα. Εμείς θα επιμείνουμε να γίνει ακόμα πιο δίκαιος αυτός ο κανονισμός», υποστήριξε ο κ. Νίκος Δασκαλάκης.

Με τη διευκρίνηση όλων αυτών των   ζητημάτων ασχολήθηκε και συνεχίζει να ασχολείται ο Αγροτικός Σύλλογος της Ιεράπετρεας, ο Δήμος , και παλιοί αγροτοσυνδικαλιστές όπως ο Μανόλης Γερακιανάκης , ο  Παναγιώτης Μπαλοθιάρης , και πολλοί άλλοι.

Κι άλλη... επίσκεψη

Στις 7.00 το βράδυ της 8ης Νοεμβρίου, πριν 53 ημέρες, ανεμοστρόβιλος που κράτησε ελάχιστα μόλις λεπτά  δημιούργησε και πάλι, τεράστια προβλήματα σε 20 τουλάχιστον στρέμματα θερμοκηπιακών καλλιεργειών "ξηλώνοντας" σιδερένιες και ξύλινες κατασκευές, σκίζοντας πλαστικά κάλυψης, και  προξενώντας μεγάλη οικονομική ζημιά στους παραγωγούς οι οποίοι είχαν ξεκινήσει μόλις την καλλιέργεια τους.

Ο ανεμοστρόβιλος τότε ξεκίνησε την καταστροφική του πορεία βγαίνοντας από τη θάλασσα στον οικισμό Κοπάνες δυτικά του Στομίου. Αφού πέρασε στην ξηρά, ακολούθησε ένα ρέμα και κινήθηκε βορειοδυτικά για να εκτονωθεί η απίστευτη δύναμη του στη θέση Γαβρίλη, λίγο πριν το Νέο Μύρτος. Στη ίδια περιοχή στη διάρκεια των τελευταίων 10 χρόνων έχουν καταγραφεί άλλα τρία τουλάχιστον τέτοια φαινόμενα κατά τους Φθινοπωρινούς μήνες.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Κλιματολογίας   του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παναγιώτης Νάστος  έχει εργαστεί  στη δημιουργία ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για την εμφάνιση ανεμοστροβίλων, καθώς τα φαινόμενα αυτά μπορούν να προβλεφθούν με μετεωρολογικά όργανα τα οποία ανιχνεύουν τις συνθήκες αστάθειας στην ατμόσφαιρα που ευνοούν τον σχηματισμό τους.

Για να δημιουργηθούν τέτοια φαινόμενα θα πρέπει πρώτα να σημειωθεί μια αστάθεια στην ατμόσφαιρα, να συντρέξουν δυναμικοί μετεωρολογικοί παράγοντες. Η πίεση του αέρα πέφτει αρκετά και συνεπικουρούμενη από θερμές μάζες και υδρατμούς οδηγεί τα αέρια ρεύματα σε μια δυναμική ανοδική πορεία όπου αρχίζουν να περιδινίζονται δημιουργώντας τον ανεμοστρόβιλο ή τον υδροσίφωνα όπως λέγεται, όταν το ίδιο φαινόμενο δημιουργείται πάνω από τη θάλασσα και όχι στην ξηρά. 

Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια