Ειδήσεις

Γέμισε πλαστά η αγορά λίγο πριν την Πρωτοχρονιά

Μπορεί τα επίσημα στοιχεία να δείχνουν μείωση του πλαστού χρήματος, όμως τα κάλπικα ευρώ όλο και κάνουν πιο συχνή την εμφάνισή τους στην αγορά και του Ηρακλείου.

Πλαστά χαρτονομίσματα των 50 και 20, αλλά και των 5 και 10 ευρώ εντοπίζονται στις απλές καθημερινές συναλλαγές ανυποψίαστων καταναλωτών και μάλιστα τέτοιες χρονιάρες μέρες που το χρήμα ρέει περισσότερο από κάθε άλλη εποχή του χρόνου.

Πολλοί συμπολίτες μας, είτε είναι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, είτε υπάλληλοι σε βενζινάδικα, καφετέριες, ψιλικατζίδικα, περίπτερα, πρακτορεία του ΟΠΑΠ, είτε είναι μικροπωλητές και πωλητές λαϊκής, ακόμη και οι "τζογαδόροι" έχουν έρθει και ξαναέρθει αντιμέτωποι με το "ψεύτικο" χρήμα.

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα έπιασα στα χέρια μου δύο χαρτονομίσματα των 50 ευρώ και δύο των 20 ευρώ και ήταν πλαστά. Προσπαθώ πάντα να τα ελέγχω, όμως ίσως από κεκτημένη ταχύτητα για να εξυπηρετήσεις τον πελάτη που βιάζεται μπορεί κάποιο να σου ξεφύγει. Γι' αυτό πλέον και προμηθεύτηκα μηχάνημα ανίχνευσης. Συνήθως τα σκίζω αυτά τα χρήματα και τα πετώ. Πρόσφατα στις εισπράξεις που έδωσα σε κάποιον να τις πάει στην τράπεζα βρέθηκε ένα πλαστό χαρτονόμισμα. Μπορεί να βρεις τον μπελά σου, ενώ παράλληλα πέφτεις θύμα. Θα πρέπει να τσεκάρει όλος ο κόσμος και τα χαρτονομίσματα μικρής αξίας αν είναι πλαστά», λέει στη "Νέα Κρήτη" ο κ. Χαράλαμπος Παπαδάκης, που διατηρεί κατάστημα ψιλικών επί της 62 Μαρτύρων.

"Βροχή" από πλαστά

Από την πλευρά του ο υπάλληλος στο βενζινάδικο του Ιωάννη Τσικνάκη, επί της Θερίσου, κ. Αλέξανδρος Γενεράκης, τονίζει πως πριν λίγες ημέρες βρέθηκαν στις συναλλαγές του πρατηρίου δύο πλαστά χαρτονομίσματα των 50 ευρώ. Μάλιστα, ο ένας από τους πελάτες δεν ήξερε ότι ήταν πλαστό και ανέφερε, όπως μας είπε ο κ. Γενεράκης, ότι το έβγαλε από το μηχάνημα τραπεζικού καταστήματος. «Σε κάθε εργαζόμενο στο πρατήριο έχει τύχει να λάβει στα χέρια του πλαστό χαρτονόμισμα. Συνήθως τα περισσότερα πρατήρια δεν έχουν μηχάνημα ανίχνευσης κι έτσι οι επιτήδειοι σε τέτοιου είδους μαγαζιά μπορούν να σπρώξουν τα πλαστά πιο εύκολα», προσθέτει, ενώ παράλληλα αναφέρει πως έντονο είναι το πρόβλημα και στις συναλλαγές κατά τη διανομή πετρελαίου θέρμανσης.

Ο κ. Αντώνης Αγγελάκης, που διατηρεί ψητοπωλείο στη Θέρισο, πήρε στο παρελθόν επίσης δύο πλαστά χαρτονομίσματα των 50 ευρώ, ενώ, όπως αναφέρει, και τα μικρής αξίας χαρτονομίσματα έχουν την τιμητική τους ιδίως αυτές τις ημέρες που κινείται η αγορά και ο κόσμος ψωνίζει για τις γιορτές. «Αρκετά πλαστά ανιχνεύονται μόνο στο μηχάνημα, καθώς φέρουν σχεδόν όλα τα στοιχεία γνησιότητας και δεν μπορείς να τα ξεχωρίσεις με το μάτι ή με την αφή», προσθέτει. Σημειώνεται πως θύματα πέφτουν συχνά και οι ντιλιβεράδες, ενώ πλέον οι περισσότεροι καταστηματάρχες ό,τι χρήματα λάβουν στα χέρια τους τα "τεστάρουν" όλα στον ανιχνευτή κι ας παρεξηγούνται κάποιοι πελάτες. Στους πάγκους της λαϊκής υπάρχει, επίσης, πρόβλημα. «Δε γίνεται την ώρα αιχμής, που επικρατεί πανικός, να ελεγχθούν όλα τα χαρτονομίσματα», αναφέρουν παραγωγοί.

«Συνήθως αυτές τις εποχές, λόγω διακίνησης ρευστού, καλό είναι οι επιχειρήσεις που δεν έχουν μηχανήματα ανίχνευσης πλαστότητας να είναι πιο προσεκτικές. Κατά διαστήματα υπάρχουν αρκετά κρούσματα και στο Ηράκλειο και συνήθως τέτοια εποχή, καθώς αλλάζουν πολύ συχνά χέρια τα χρήματα», τόνισε ο γραμματέας της ΟΤΟΕ στο Ηράκλειο και του ΕΚΗ Στέλιος Βοργιάς.

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν πλέον τα κυκλώματα των παραχαρακτών έχουν βελτιωθεί τόσο πολύ που μόνο με τον κατάλληλο εξοπλισμό μπορεί κάποιος να αντιληφθεί ότι πρόκειται για πλαστό χαρτονόμισμα. Τα γνήσια τραπεζογραμμάτια αναγνωρίζονται από τα χαρακτηριστικά ασφαλείας που φέρουν, όπως το χαρτί, η ανάγλυφη εκτύπωση, το υδατογράφημα, το ημιτελές σχεδίασμα, η ταινία ασφαλείας, το ολόγραμμα σε λωρίδα ελάσματος και σε τμήμα ελάσματος, η μελάνη μεταβλητού χρωματισμού και η ιριδίζουσα λωρίδα. Με ένα μεγεθυντικό φακό μπορεί κάποιος αμέσως να ξεχωρίσει τυπογραφικά στοιχεία μικρού μεγέθους, όπως π.χ. στο εσωτερικό των γραμμάτων «ΕΥΡΩ» στην πρόσθια όψη.

Της Ιωάννας Βλαχάκη

Σχόλια