Ειδήσεις

Από 150 έως 670 ευρώ έλαβαν οι δικαιούχοι του "ελάχιστου"

Πάνω από 1.500 δημότες του Μαλεβιζίου ζήτησαν ήδη... μια θέση στον ήλιο, δηλαδή λίγα χρήματα για να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε ελάχιστες από τις απαιτήσεις της ζωής.

Δηλαδή, έκαναν αίτηση για να λάβουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Μόλις 22 απ' αυτούς είχαν την τύχη να κάνουν γιορτές με τα (πολλά ή λίγα, δεν έχει σημασία) χρήματα του εγγυημένου εισοδήματος.

Πρόκειται για 22 οικογένειες στο δήμο Μαλεβιζίου που είδαν τους λογαριασμούς τους να πιστώνονται με τα χρήματα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, το πρόγραμμα του οποίου εφαρμόζεται πιλοτικά σε 13 δήμους της χώρας. Εκτός από τους 1.500 που έχουν κάνει ήδη αίτηση, αναμένεται τουλάχιστον 500 ακόμη, ωστόσο η διαδικασία πιστοποίησης και εκκαθάρισης βαδίζει πολύ αργά, οπότε μόλις 22 είναι οι αιτήσεις που έχουν περάσει από το γραφειοκρατικό δαίδαλο και έχουν καταλήξει σε πληρωμές.

Την ικανοποίησή του εκφράζει σε δηλώσεις του στο neakriti.gr ο δήμαρχος Κώστας Μαμουλάκης, ο οποίος παράλληλα επισήμανε ότι από πλευράς Δήμου οι αρμόδιοι υπάλληλοι "τρέχουν" τις διαδικασίες και ότι είναι θέμα χρόνου ο σχετικός έλεγχος από τις υπηρεσίες των αρμόδιων υπουργείων προκειμένου να πιστωθεί ο λογαριασμός εκατοντάδων άλλων δικαιούχων συμπολιτών μας.

«Εμείς βάλαμε το νερό στο… αυλάκι. Τρέξαμε και τρέχουμε τις διαδικασίες με ταχύτητες του… φωτός. Από πλευράς όμως του υπουργείου υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις. Θέλω να πιστεύω ότι δε θα υπάρξουν τυχόν εμπλοκές ή άλλες καθυστερήσεις με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις», δήλωσε ο Κώστας Μαμουλάκης

Οι περισσότεροι δικαιούχοι έλαβαν 400 ευρώ, ποσό που θα λαμβάνουν κάθε μήνα και για τους επόμενους πέντε μήνες.

Το χαμηλότερο χρηματικό ποσό άγγιζε τα 150 ευρώ, ενώ υπήρχαν και ελάχιστες περιπτώσεις δικαιούχων που έλαβαν πάνω από 600 ευρώ (με το ανώτερο ποσό να είναι 672 ευρώ).

Σχεδόν το 50% των αιτούντων δηλώνει μηδενικά εισοδήματα, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά τις ηλικίες από 26 έως 40 ετών.

Αν και ο Δήμος Μαλεβιζίου έρχεται 10ος σε σχέση με τα πληθυσμιακά δεδομένα σε σύγκριση με τους υπόλοιπους 12 δήμους, σε αριθμό αιτήσεων έρχεται 5ος, γεγονός που "φωτογραφίζει" το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει αρκετές οικογένειες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το υπουργείο Εργασίας, μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου είχαν καταχωριστεί περίπου 23.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, με τους ωφελούμενους όμως να ανέρχονται σε περίπου 33.000.

Σχόλια