default-image

Μέχρι τις 5 Ιανουαρίου η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας

Οικονομία
Μέχρι τις 5 Ιανουαρίου η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παράταση μέχρι τη Δευτέρα 5 Ιανουαρίου έδωσε το υπουργείο Οικονομικών για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι, καθώς σε πολλές περιοχές - και στην Κρήτη - έχουν δημιουργηθεί προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας.

Ωστόσο, η παράταση δεν αφορά στην κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας, οπότε όσοι δε θέλουν να επιβαρυνθούν με τα τέλη για το 2015 πρέπει να τις καταθέσουν μέχρι σήμερα.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών έχει ως εξής:

«Με δεδομένες τις ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα και ενόψει της συνεχιζόμενης μεγάλης προσέλευσης των πολιτών στα σημεία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας, η εμπρόθεσμη πληρωμή τους θα μπορεί να γίνεται μέχρι και τη Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015».

Σε σχέση με πέρυσι, η κατάθεση πινακίδων έχει αυξηθεί κατά 20.000, με το συνολικό αριθμό να αγγίζει τις 150.000 πινακίδες σε επίπεδο χώρας, ενώ, αν συνυπολογίσουμε ότι θα ξεπεράσουν τις 870.000 τα οχήματα που έχουν αποσυρθεί από την κυκλοφορία από την αρχή της οικονομικής κρίσης μέχρι σήμερα, τότε μιλάμε για μια κατάσταση εφιαλτική, όπως εξηγεί ο ασφαλιστής και εκπρόσωπος της ΕΛΠΑ Κρήτης Γιάννης Λιονάκης.

«Κυριολεκτικά, γκρεμίζουν έναν από τους ισχυρότερους πόλους της εθνικής οικονομίας. Μετά τον κατασκευαστικό κλάδο, ο κλάδος του αυτοκινήτου δέχεται το ισχυρότερο πλήγμα», ανέφερε ο κ. Λιονάκης.

10.000 πινακίδες κατατέθηκαν στο Ηράκλειο

Μόνο στο Ηράκλειο, έχουν κατατεθεί μέχρι στιγμής 10.000 πινακίδες, οι οποίες αφορούν Ι.Χ. και ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, χωρίς να συνυπολογιστούν οι πινακίδες φορτηγών και μηχανών, καθώς και οι πινακίδες που κατατίθενται στα γραφεία εξυπηρέτησης φορολογουμένων σε Αρκαλοχώρι, Μοίρες, Τυμπάκι και Χερσόνησο.

Η εξέλιξη αυτή σχετίζεται με την αύξηση των τελών κυκλοφορίας, με τα τεκμήρια που εφάρμοσε η φορολογική διοίκηση για την τεκμαρτή φορολόγηση εισοδημάτων, αλλά και βεβαίως με το φόρο πολυτελείας για τα υψηλού κυβισμού οχήματα.

Υπογραμμίζεται ότι με την υποβολή δηλώσεων "ακινησίας" και την κατάθεση των πινακίδων στις ΔΟΥ που θα υποβληθούν μέχρι και σήμερα 31 Δεκεμβρίου οι φορολογούμενοι που διαθέτουν Ι.Χ. αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες, όχι μόνον απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας του 2015, αλλά γλιτώνουν και από την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης για το επόμενο έτος, καθώς στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του 2015 δε θα υπολογιστούν τεκμήρια διαβίωσης για τα Ι.Χ. αυτοκίνητά τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News