Ειδήσεις

Περιμένουν... τον Αϊ Βασίλη οι έμποροι

Στα δώρα που θα γίνουν στο... παρά πέντε στηρίζουν τις ελπίδες τους οι έμποροι της Κρήτης, που περιμένουν η δύσκολη χρονιά του 2014 να κλείσει με μια καλύτερη εικόνα στην αγορά, από άποψη αγοραστικής κίνησης.

Σήμερα, παραμονή της Πρωτοχρονιάς, τα εμπορικά καταστήματα του Ηρακλείου θα λειτουργήσουν με συνεχές ωράριο, βάσει του εορταστικού προγράμματος που ανακοίνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου. Και συγκεκριμένα θα έχουν ανοιχτά τις πόρτες τους για το αγοραστικό κοινό από τις 9 το πρωί ως τις 8 το βράδυ. Αν και λόγω των οικονομικών υποχρεώσεων, των φόρων, των τελών κυκλοφορίας, των δόσεων και των λογαριασμών που τρέχουν, οι έμποροι γνωρίζουν ότι τα ψώνια των Ηρακλειωτών και γενικότερα των Κρητικών θα είναι περιορισμένα.

Ωστόσο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι λίγο-πολύ όλοι θα προχωρήσουν στην αγορά δώρων τα οποία θα ανταλλάξουν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα την αλλαγή του χρόνου. Εκείνο που κατά κοινή ομολογία φαίνεται να χαρακτηρίζει τον τρόπο με τον οποίο ψωνίζουν φέτος οι Κρητικοί είναι το ότι κοιτούν να βρουν ό,τι πιο οικονομικό υπάρχει στην αγορά. Πράγμα που σημαίνει ότι προσπαθούν σε σχέση με παλιότερα, που ξόδευαν άσκοπα μεγάλα ποσά σε δώρα και προσωπικά είδη, σήμερα να ξοδέψουν πολύ λιγότερα χρήματα. Πρωταρχικό τους μέλημα αποτελεί η προμήθεια των ειδών που θα πλαισιώσουν το εορταστικό τραπέζι και η κάλυψη των αναγκών των παιδιών τους.

Οι καταστηματάρχες περιγράφουν τις αλλαγές που έχουν υποστεί οι καταναλωτικές συμπεριφορές, τονίζοντας πως πλέον το καταναλωτικό κοινό αναζητά κυρίως τα πιο οικονομικά προϊόντα από κάθε είδος. Έτσι, όσοι ψώνισαν στις γιορτές διέθεσαν κατά 20% χαμηλότερα ποσά σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Χαρακτηριστικά, ενώ ο μέσος όρος της συνολικής αξίας αγορών για χριστουγεννιάτικα δώρα στην Ευρώπη των «28» ήταν 488 ευρώ, στην Ελλάδα ήταν αντίστοιχα 406 ευρώ.

Μικρή πτώση

Πάντως, σύμφωνα με τους εμπόρους του Ηρακλείου, η αγορά κινείται με ικανοποιητικούς ρυθμούς, έστω κι αν ο τζίρος τους δεν παρουσιάζει σημαντική αύξηση. Βέβαια, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΣΕΕ, η κίνηση αυτές τις εορταστικές ημέρες ήταν πεσμένη γύρω στο 6% με 8% στα αστικά κέντρα, αλλά τα ποσοστά είναι μικρότερα σε σχέση με άλλες χρονιές. Το 2012 οι έμποροι είχαν μετρήσει μείωση του τζίρου κατά 30%, ενώ πέρυσι η πτώση κινήθηκε γύρω στο 10%. Από τα πρώτα συγκριτικά στοιχεία της αγοράς, φαίνεται ότι ο κλάδος όπου διαπιστώθηκε η μεγαλύτερη μείωση της ζήτησης των Χριστουγέννων είναι η κατηγορία της ένδυσης και υπόδησης. Επιβεβαιώνεται και φέτος η στροφή των καταναλωτών σε μικρο-δωράκια, συμβολικού περισσότερο χαρακτήρα, με δυναμική επιλογή των ηλεκτρονικών.

Της Μαρίας Αντωνογιαννάκη

Σχόλια