Ειδήσεις

Διχασμένοι οι πολίτες για την προσφυγή στις κάλπες

Διφορούμενες απόψεις εκφράζουν οι συμπολίτες μας σχετικά με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών για την 25η Ιανουαρίου. Οι Κρητικοί που συναντήσαμε στο δρόμο ή στους χώρους εργασίας τους εκφράζουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις.

Το "δείγμα", για να χρησιμοποιήσουμε τη γλώσσα των δημοσκόπων, είναι απόλυτα τυχαίο, όμως μοιάζει να αποτυπώνει ακριβώς τη διάσταση απόψεων, τους φόβους αλλά και τις προσδοκίες του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας. Υπάρχουν ασφαλώς εκείνοι που επιθυμούσαν να προσφύγουμε στις κάλπες, δεδομένης της δύσκολης οικονομικής κατάστασης και των ασφυκτικών μέτρων του μνημονίου, αλλά υπάρχουν και εκείνοι που πιστεύουν πως η απόφαση των εκλογών τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι λάθος που «μπορεί να οδηγήσει σε νέες περιπέτειες».

Το ρεπορτάζ που κάναμε χθες στο κέντρο του Ηρακλείου, επαναλαμβάνουμε, ρωτώντας ένα τυχαίο δείγμα συμπολιτών μας, είναι ενδεικτικό αλλά ενδιαφέρον ειδικά σε ό,τι αφορά τις γνώμες των νέων ανθρώπων, εκείνων που συνθλίβονται από την κρίση και οι οποίοι - και εδώ είναι το ανησυχητικό - μοιάζουν να μην εμπιστεύονται κανέναν και τίποτα.

Αλλαγή στάσης

«Οι πολιτικοί πρέπει να αλλάξουν τη στάση τους απέναντι στους δανειστές της χώρας μας. Σε ένα καλύτερο αύριο ευελπιστούμε όλοι μας. Αλλά υπό συνθήκες χειμερίας νάρκης, δε θα έρθει ποτέ».

Στέλιος Γερακάκης

Τι θα αλλάξει;

«Για εκλογές είμαστε τώρα; Δε χρειαζόταν με τίποτα να γίνει κάτι τέτοιο την παρούσα στιγμή. Να γίνουν εκλογές να αλλάξει τι; Με την κακομοιριά που έχει η Ελλάδα είμαστε για εκλογές; Δε θα λύσουν οι εκλογές τα προβλήματα του κόσμου».

Μανόλης Μακράκης

Χωρίς λόγο

«Δεν υπήρχε λόγος να ξαναμπούμε σε αυτήν τη διαδικασία. Δεν προσδοκάμε τίποτα από τις κάλπες. Είναι σίγουρο πως δε θα αλλάξει κάτι».

Μαριάνθη Τσαχάκη

Υποσχέσεις

«Πιστεύω πως ήταν η καλύτερη επιλογή, μετά από όλα αυτά που έχουμε περάσει τα τελευταία χρόνια, το να οδηγηθούμε σε εκλογές. Το θέμα όμως είναι, αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, να κάνει πράξη αυτά που λέει τόσο καιρό. Γιατί, αν δεν τηρήσει τις υποσχέσεις του, θα καταλήξουμε πάλι στα ίδια. Κάθε μέρα πάμε από το κακό στο χειρότερο. Ο κόσμος στενάζει. Δεν αντέχει πια άλλο και προσεύχεται να δει και πάλι άσπρες μέρες».

Αντώνης Καπετανάκης

Ανατροπή

«Η κατάσταση που ζούμε έπρεπε να είχε αλλάξει καιρό τώρα. Η αφαίμαξη του εισοδήματος των εργαζομένων και των συνταξιούχων έχει φτάσει στο 50%. Υπάρχουν 2 εκατομμύρια άνεργοι και άλλοι τόσοι αλλοδαποί στην Ελλάδα. Η φτώχια έχει καταντήσει τον κόσμο να ψάχνει στους κάδους και στα κοινωνικά παντοπωλεία ένα πιάτο φαΐ για να ζήσει. Κόψανε τις συντάξεις και κάνουν κρατήσεις για να έχει η κυβέρνηση πλεόνασμα. Ένα πλεόνασμα ματωμένο.

Οι πολίτες αισιοδοξούν ότι με το να πάει η χώρα σε εκλογές θα ανατρέψει κατά κάποιο τρόπο την πορεία της Ελλάδας και των πολιτών. Θέλουμε λοιπόν να πιστεύουμε ότι υπάρχει φως στο τούνελ».

Μανόλης Καπετανάκης

Αναγκαίο

«Η ζωή μας τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύ δύσκολη. Και αυτό το βιώνουμε και το βλέπουμε καθημερινά. Έπρεπε λοιπόν, θεωρώ, να οδηγηθούμε σε εκλογές. Θα κάνουν, όμως, εκείνοι που θα βγουν όλα αυτά που υπόσχονται; Αυτό είναι το ερώτημά μας».

Κατερίνα Μαγιόγλου

Όχι άλλη τυραννία

«Αν αυτός που θα κερδίσει τις εκλογές αλλάξει το καθεστώς που επέβαλαν οι άλλοι, θα είμαστε μια χαρά. Οφείλουν επιτέλους να κοιτάξουν λίγο τον πολίτη που υποφέρει. Τους ανάπηρους που έχουν τόσο μεγάλες ανάγκες, για να μπορέσουν να συνεχίσουν να ζουν και να μην τους τυραννάνε άλλο πια. Έχω πρόβλημα υγείας. Παλιά έπαιρνα φάρμακα με μηδέν συμμετοχή και τώρα με αναγκάζουν να δίνω από την τσέπη μου 200 ευρώ. Μου δίνουν 400 ευρώ και μου παίρνουν τα 200. Πώς να ζήσεις; Όλοι ζούμε ένα δράμα. Να δουν τους άνεργους, αλλά και τους εργαζόμενους, ώστε να δουλεύουν και να πληρώνονται όπως τους αξίζει και όχι να δουλεύουν τζάμπα και με μισθούς πείνας».

Κατερίνα Ανδρεαδάκη-Καπετανάκη

Απογοήτευση

«Είμαστε όλοι απογοητευμένοι με την εξέλιξη των πραγμάτων. Δε μας ενδιαφέρουν οι εκλογές, γίνουν δε γίνουν. Δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Θα ακολουθηθούν οι ίδιες πολιτικές, διότι είναι στη νοοτροπία του Έλληνα αυτό».

Δημήτρης Παπαδάκης

Απροχώρητο

«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο με την παρούσα κυβέρνηση και αργά ή γρήγορα θα καταλήγαμε στη διάλυση της Βουλής και στην ανακοίνωση εκλογών. Όμως, δεν ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες πια. Όποιος και να βγει, πάντα κάποιος άλλος θα υπάρχει από πίσω να κουμαντάρει τη χώρα. Δε θέλω να απασχολώ το μυαλό μου με τα μέτρα, τους φόρους και τα μνημόνια. Γιατί όσο ασχολείσαι με αυτά και τους πολιτικούς, τόσο πιο πολύ αξία τους δίνεις. Τόσο πιο πολλή δύναμη αντλούν και σε κατευθύνουν σε άλλους δρόμους και τρόπους σκέψης».

Γιώργος Χονδροζουμάκης

Το ίδιο έργο

«Θα πάμε σε εκλογές περιμένοντας κάτι καλύτερο. Όμως, κατά βάθος γνωρίζουμε ότι θα δούμε και πάλι το ίδιο έργο. Ό,τι ζούμε θα συνεχιστεί».

Κώστας Ψαράκης

Συνέχεια

«Κάνουν δεν κάνουν εκλογές, νομίζω ότι η χώρα θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Όποιος και αν επικρατήσει, θα συνεχιστεί η ίδια πολιτική».

Βάσω Αντωνάκη

Σκηνικό

«Προφανώς, η ζωή μας και μετά τις εκλογές θα είναι ίδια. Δεν περιμένω να αλλάξει κάτι στο σκηνικό που ζούμε».

Φωτεινή Πελεκούδα

Της Μαρίας Αντωνογιαννάκη

Σχόλια