default-image

Λαϊκή Συσπείρωση για την αξιολόγηση των δομών των δήμων

Κρήτη
Λαϊκή Συσπείρωση για την αξιολόγηση των δομών των δήμων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι εκλεγμένοι δημοτικοί και διαμερισματικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ με τη Λαϊκή Συσπείρωση, με ανακοίνωσή τους καταδικάζουν την αξιολόγηση των δομών των Δήμων και την τακτική της δημοτικής Αρχής και καλούν τους εργαζόμενους να αντιταχθούν σε αυτά «και σε παρόμοια αντεργατικά σχέδια με οργάνωση, αγώνα, διεκδίκηση, καταδίκη των δυνάμεων που σκάβουν το λάκκο των δικαιωμάτων τους», όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

Ειδικότερα η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η αναδιοργάνωση και αξιολόγηση δομών και υπηρεσιών που συζητήθηκε στο Δ.Σ. Ηρακλείου, δεν αποτελεί μεταρρύθμιση για την καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών, την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, την προστασία των εργαζομένων στο δήμο, αλλά ακριβώς το αντίθετο.

Αποτελεί το πρώτο βήμα για τη σύνταξη του επιχειρησιακού προγράμματος του δήμου στο οποίο θα εκφραστεί η απόλυτη συμμόρφωση με τους αντιλαϊκούς νόμους και την φιλομονοπωλιακή Ευρωενωσιακή πολιτική. Ένα πρόγραμμα που θα φτιαχτεί έχοντας ως γνώμονα τους λεγόμενους δημοσιονομικούς στόχους και όχι την εξυπηρέτηση των εργαζόμενων και την κάλυψη των πιεστικών λαϊκών αναγκών.

Όλα αυτά υπάγονται στη στρατηγική της Ε.Ε. έως το 2020, με τη συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ να σχεδιάζει τη λειτουργία του δημόσιου τομέα προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου για να αλώσει τις χρηματοδοτήσεις του νέου ΕΣΠΑ, να διευκολύνει τις επενδυτικές τους βλέψεις και τη διασφάλιση των κερδών του σε δημόσια αγαθά και υπηρεσίες που ιδιωτικοποιούνται (νερό, απορρίμματα, κοινωνικές υπηρεσίες, κ.ά.). Η αξιολόγηση θα αποτελέσει εργαλείο στην εφαρμογή Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), στην εκποίηση της δημόσιας δημοτικής περιουσίας, στην αξιοποίηση και διαχείριση του "ανθρώπινου δυναμικού" των εργαζομένων στους δήμους για την υλοποίηση των παραπάνω σχεδιασμών.

Οι οδηγίες του ΥΠ.ΕΣ. δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών. Αφού πανηγυρίζει για τις απολύσεις σχολικών φυλάκων, την κατάργηση και διαθεσιμότητα στις δημοτικές αστυνομίες, καθορίζει τώρα τους νέους στόχους της λεγόμενης "αξιολόγησης δομών", όπως η συρρίκνωση υπηρεσιών, οι συγχωνεύσεις δομών, οι αυθαίρετες μετακινήσεις, οργανικές θέσεις μόνο για "στελέχη", κ.ά. Στην ίδια ρότα και η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ που αντιπροτείνει μια "καλή αξιολόγηση" αποσυνδεδεμένη από απολύσεις αλλά χωρίς νύξη για άλλες συνέπειες.

Με την αξιολόγηση και τη στοχοθεσία στοχεύουν στην προώθηση σαρωτικών ιδιωτικοποιήσεων. Συνεπώς, στο πλαίσιο του σημερινού δρόμου ανάπτυξης, της σημερινής εξουσίας και του σημερινού, αντιδραστικού, κρατικού μηχανισμού δεν μπορεί να υπάρξει αξιολόγηση που θα έχει φιλολαϊκά χαρακτηριστικά, δεν μπορεί να υπάρξει "καλή" αξιολόγηση.

Η λεγόμενη αξιολόγηση δεν έχει στόχο να γίνουν καλύτεροι οι εργαζόμενοι ούτε να αναβαθμιστούν οι κοινωνικές υπηρεσίες ή να υπάρχει αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν προσφερόμενα αγαθά, όπως Υγεία - Παιδεία - Πρόνοια, κ.λπ. για όλους, όπως είναι η λαϊκή απαίτηση. Κυβέρνηση, δήμοι, Ε.Ε., με το βούρδουλα της αξιολόγησης επιδιώκουν να επιβάλλουν στους χώρους εργασίας το νόμο του φόβου και της σιωπής στους υπαλλήλους.

Η αξιολόγηση δομών, υπηρεσιών, Νομικών Προσώπων και εργαζομένων οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη μετατροπή των δήμων σε επιχειρήσεις και το δήμαρχο σε ρόλο μάνατζερ.

Σημαίνει, περισσότερα τέλη και φόρους, περαιτέρω δραστική περικοπή της κρατικής επιχορήγησης προς τις δομές των δήμων, απολύσεις προσωπικού, εμπορευματοποίηση έργων και υπηρεσιών προς τους δημότες, απαλλαγή του κράτους από την ευθύνη να προσφέρει πλήρεις, δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες στο λαό, που τις έχει ήδη πληρώσει μέσω άμεσης και έμμεσης φορολογίας. Οι εργαζόμενοι του δήμου θα αποτελούν μια "δεξαμενή" ελαστικά απασχολούμενου προσωπικού που θα μετακινείται από υπηρεσία σε υπηρεσία, από δομή σε δομή, από δήμο σε δήμο, από διαθεσιμότητα σε διαθεσιμότητα, από την απόλυση στην επαναπρόσληψη με συμβάσεις εργασίας πείνας, ή στην κατάταξη στις λίστες των πάνω από 1,5 εκατομμύριο ανέργων.

Βασικό εργαλείο στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής είναι η ίδρυση των ΚΟΙΝΣΕΠ, που αποτελούν όχημα για εύρεση φτηνών εργαζομένων, δίχως δικαιώματα, ανακύκλωση της ανεργίας και αναδιανομή της φτώχειας, ενίσχυση αντιθέσεων, διάσπαση και κατακερματισμό των εργαζομένων. Ουσιαστικά, εκχωρούνται λειτουργίες της Τοπικής Διοίκησης σε ιδιώτες, οι οποίοι βαφτίζονται επιχειρηματίες μέσω του συνεταιρισμού.

Η δημοτική Αρχή, για την εξυπηρέτηση των σχεδιασμών Κυβέρνησης - ΕΕ συνέστησε ομάδα αξιολόγησης των δομών, αντιμετωπίζοντας την κατάσταση με καθαρά δημοσιονομικούς όρους. Πιστός σύμμαχος στους σχεδιασμούς αυτούς η ΚΕΔΕ, η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ και του τοπικού σωματείου, οι οποίοι συμφωνούν με την αξιολόγηση των δομών, την ενδοδημοτική και διαδημοτική κινητικότητα κ.ά. Στόχος είναι η μείωση του κόστους λειτουργίας των δήμων και η ενίσχυση της οικονομικής τους βιωσιμότητας, που σημαίνει απολύσεις, φόρους, χαράτσια, ιδιωτικοποιήσεις.

Εμείς οι εκλεγμένοι δημοτικοί και διαμερισματικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ με τη Λαϊκή Συσπείρωση καταδικάζουμε την αξιολόγηση των δομών των Δήμων και την τακτική της δημοτικής Αρχής. Καλούμε τους εργαζόμενους να αντιταχθούν σε αυτά και σε παρόμοια αντεργατικά σχέδια με οργάνωση, αγώνα, διεκδίκηση, καταδίκη των δυνάμεων που σκάβουν το λάκκο των δικαιωμάτων τους.

Οι δημοτικοί και διαμερισματικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Δημοτικοί σύμβουλοι: Συντυχάκης Μανώλης, Κασαπάκης Μιχάλης.

Σύμβουλοι δημοτικών κοινοτήτων: Σκεπάρνη Ασημίνα (Κοινότητα Αλ/σσού), Γραμματικάκης Γιάννης (1η Κοινότητα), Μαυράκη Κατερίνα (2η Κοινότητα), Μιχελάκης Στέλιος (3η Κοινότητα), Λιάπης Κώστας (4η Κοινότητα)».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News