default-image

Οι ΔΟΥ "μπλοκάρουν" την ενημερότητα λόγω ΕΝΦΙΑ

Οικονομία
Οι ΔΟΥ "μπλοκάρουν" την ενημερότητα λόγω ΕΝΦΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν χορηγούν φορολογική ενημερότητα οι ΔΥΟ, με το αιτιολογικό ότι δεν έχουν πληρωθεί όλες οι δόσεις του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). 

Όπως γράφει σήμερα το bankingnews.gr,  η εφορία ζητά να πληρωθούν προκαταβολικά και οι δύο δόσεις που απομένουν (Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου) για να χορηγήσει φορολογική ενημερότητα, αδιαφορώντας για το νόμο που προβλέπει την έκδοση φορολογικής ενημερότητας, διάρκειας ενός μηνός, για μη ληξιπρόθεσμα χρέη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εντολή για μη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας αν δεν καταβληθεί όλος ο ΕΝΦΙΑ από τους υπόχρεους, δόθηκε προφορικά από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) για να ενισχυθούν οι εισπράξεις και να επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος των εσόδων.

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη εντολή είχε δοθεί και για το «πάγωμα» των επιστροφών φόρου, με πρόσχημα τους συμψηφισμούς με χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Θεωρητικά οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν ηλεκτρονική φορολογική ενημερότητα μηνιαίας ισχύος ακόμα κι αν έχουν βεβαιωμένες ή ρυθμισμένες οφειλές, όμως αυτό δεν ισχύει, γράφει το bankingnews.gr.

Μπορεί σ' αυτές τις περιπτώσεις το «σύστημα» να τους στέλνει στην εφορία, ωστόσο οι «δασκαλεμένοι» έφοροι δεν χορηγούν φορολογική ενημερότητα σε όσους οφείλουν ακόμη τις δύο δόσεις του ΕΝΦΙΑ, απαιτώντας να τις πληρώσουν παρά το γεγονός ότι λήγουν στο τέλος Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η φορολογική ενημερότητα διαρκεί δύο μήνες για όσους δεν χρωστούν στο Δημόσιο, ενώ 1 μήνα ισχύει σε περίπτωση ύπαρξης μη ληξιπρόθεσμων οφειλών, οφειλών που τελούν σε αναστολή ή έχουν υπαχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης τμηματικής καταβολής.

Η ηλεκτρονική έκδοση φορολογικής ενημερότητας ανακοινώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο «εν χορδαίς και οργάνοις» από τη ΓΓΔΕ Κατερίνα Σαββαϊδου:

«Mε σκοπό τη διευκόλυνση και την ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών στις συναλλαγές τους, ολοκληρώθηκε, μετά από οδηγίες της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου, η αναβάθμιση της διαδικτυακής υπηρεσίας «Έκδοση Αποδεικτικού Ενημερότητας για Χρέη προς το Δημόσιο» (Δ.ΗΛΕ.Δ. / Γ.Γ.Δ.Ε.).», ανέφερε, μεταξύ των άλλων η ανακοίνωση.

Αυτά επισήμως. Ανεπισήμως άλλα εφαρμόζονται ταλαιπωρώντας τους φορολογούμενους, αναφέρει το bankingnews.gr,

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την έκδοση φορολογικής ενημερότητας πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

*Ο φορολογούμενος να μην έχει συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 30 ευρώ ή αν έχει να είναι ρυθμισμένες κατά νόμιμο τρόπο.

*Ο φορολογούμενος να έχει υποβάλλει όλες τις δηλώσεις που υποχρεούται την τελευταία πενταετία συμπεριλαμβανομένων των δηλώσεων ΦΠΑ, Εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΜΥ και ΦΑΠ.

Μια φορολογική ενημερότητα ισχύει για 2 μήνες εφόσον δεν υφίστανται οφειλές. Αν υπάρχουν ρυθμισμένες οφειλές τότε η ισχύς της ενημερότητας περιορίζεται στον ένα μόνο μήνα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News