default-image

Η προεκλογική κίνηση και οι πρώτοι υπολογισμοί

Ελλάδα
Η προεκλογική κίνηση και οι πρώτοι υπολογισμοί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Φαρμακερή" αποδείχθηκε η τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς δε συγκεντρώθηκαν οι απαιτούμενες 180 βουλευτικές ψήφοι, αποτέλεσμα που οδηγεί σε διάλυση της παρούσας Βουλής και στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 25 Ιανουαρίου.

Για τον κάθε ένα από τους βασικούς παίκτες (Τσίπρα, Σαμαρά, Βενιζέλο) φαίνεται πως, εκτός από αυτονόητα θετικά σενάρια, υπάρχει και το σενάριο απόλυτης καταστροφής:

1) Σαμαράς-Βενιζέλος: Συντριβή στις εκλογές και έναρξη διαδικασιών απομάκρυνσής τους από την ηγεσία των κομμάτων τους.

2) Τσίπρας: Αδυναμία να ικανοποιήσει ως κυβέρνηση τις προσδοκίες που καλλιέργησε ως αντιπολίτευση.

Η παρτίδα ριζικών πολιτικών ανακατατάξεων μόλις άνοιξε. Σε αυτή την παρτίδα, όπως είναι προφανές, το "μεγάλο κόλπο" θα παιχτεί στις κάλπες των εθνικών εκλογών...

Με τέτοια στρατηγικής σημασίας ζητήματα για το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα οδηγούμαστε εξ αντικειμένου όχι μόνο σε εκλογές με στοιχεία έντονης πόλωσης, αλλά ίσως και στις πιο συναρπαστικές εκλογές μετά το 1974.

Ήδη η λεωφόρος Συγγρού έχει καταρτίσει το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοδελτίων σε όλη τη χώρα, με ορισμένες θέσεις να μένουν κενές για τυχόν εκπλήξεις ή συνεργασίες. Σε ό,τι αφορά το κομμάτι της στρατηγικής, οι στενοί συνεργάτες του Μεγάρου Μαξίμου προετοιμάζουν ήδη σερί εξορμήσεων του πρωθυπουργού στην επαρχία, καθώς θεωρούν πως παραμένει το ισχυρό χαρτί της Νέας Δημοκρατίας έναντι του Αλέξη Τσίπρα.

Οι υπολογισμοί

Η Ντόρα Μπακογιάννη θα είναι υποψήφια με τη Ν.Δ. στην Α' Αθήνας και θα δώσει σκληρή μάχη με την Όλγα Κεφαλογιάννη και τον Βασίλη Κικίλια για τη σειρά, αλλά και με τη Φωτεινή Πιπιλή και τον Νικήτα Κακλαμάνη, που θα διεκδικήσουν με αξιώσεις τη διατήρηση της έδρας. Η επίδοση θα έχει ιδιαίτερη σημασία για τους υποψήφιους της Ν.Δ. αυτή τη φορά, γιατί όποιος πρωτεύσει ή πάει πολύ καλά θα έχει βαρύτερο λόγο και σημαντικότερο ρόλο την επόμενη μέρα.

Στη Β' Αθήνας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσπαθήσει για να κρατήσει το προβάδισμά του, γνωρίζοντας ότι ο Νίκος Δένδιας, που θα μετακινηθεί εκεί από την Κέρκυρα, δεν είναι εύκολος αντίπαλος και ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει το κοινό του. Ο Μάκης Βορίδης μπορεί να αισθάνεται άνετα στην Περιφέρεια Αττικής, αφού θα αυξηθούν εκεί οι έδρες με βάση την τελευταία απογραφή του πληθυσμού. Και τι θα γίνει με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας; Πάλι Λαζαρίδης; Και αν διεκδικήσει θέση η Βούλτεψη, όπως είχε γίνει με τον τότε κυβερνητικό εκπρόσωπο Μιχελάκη το 2012;

Μπορεί να είπε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στη ΝΕΡΙΤ ότι οι εκλογές τώρα «τον βολεύουν», αλλά δεν το πιστεύουν όλοι στο εσωτερικό της Ν.Δ. Πολλοί τρέμουν για την έδρα τους και αρκετοί ανησυχούν ότι θα ακολουθήσει το κόμμα τους την πορεία του ΠΑΣΟΚ ή μία παρεμφερή. Βέβαια, η πορεία του ΠΑΣΟΚ είναι τόσο ιδιαίτερη που δύσκολα θα επαναληφθεί. Μπορεί κανείς να φανταστεί ότι ο Κώστας Καραμανλής θα έκανε δικό του κόμμα παίρνοντας βουλευτές και στελέχη από τη Ν.Δ.;

Ο Γ. Παπανδρέου

Ο Γιώργος Παπανδρέου το έχει αποφασίσει και δεν κάμπτεται από τις δημόσιες εκκλήσεις των συντρόφων του. Στη Χαριλάου Τρικούπη υπάρχει μούδιασμα. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ο Ευ. Βενιζέλος έχει μειώσει τις εμφανίσεις του στις απολύτως απαραίτητες, δεν παρενέβη καθόλου στη δημόσια συζήτηση ενόψει της τρίτης προεδρικής εκλογής, δε σχολίασε τη συνέντευξη του πρωθυπουργού, όπως συνηθίζει, δεν είπε καν κάτι δημόσια για τους σχεδιασμούς του Γ. Παπανδρέου. Με ένα non paper έγινε γνωστό ότι του πρότεινε το ψηφοδέλτιο Επικρατείας για να κάνει πίσω, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί η φήμη ότι υπάρχει ακόμη ένα βήμα να γίνει: να ζητήσουν, για παράδειγμα, στελέχη του ΠΑΣΟΚ από τον Ευ. Βενιζέλο να αφήσει την ηγεσία για να μη διασπαστεί η παράταξη. Αλλά είναι προσωπικό το πρόβλημα του Γ. Παπανδρέου με τον Ευ. Βενιζέλο; Και αν ναι, κάτι που ίσως ισχύει, μπορεί να το παραδεχτεί;

Το Ποτάμι

Ο αλληλοσπαραγμός στο ΠΑΣΟΚ, λογικά, θα ευνοούσε το Ποτάμι, που είναι ο άλλος παίκτης στον ενδιάμεσο χώρο. Αλλά κάτι τέτοιο δεν αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, για την ώρα τουλάχιστον. Ο Στ. Θεοδωράκης συζητά με τον Σπ. Λυκούδη για τις λεπτομέρειες της πολιτικής συμφωνίας τους, αλλά ακόμη δεν τα έχουν βρει στα βασικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ούτε καν το αν θα είναι ο Λυκούδης στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας έχει «κλείσει». Μεταρρυθμιστές διαμαρτύρονται επειδή δημιουργείται η εντύπωση της προσχώρησης και όχι της εκλογικής συμπαράταξης, επίσης αναρωτιούνται πώς θα έχουν λόγο στη διαμόρφωση των αποφάσεων. Στελέχη του Ποταμιού τα βάζουν με τους επαγγελματίες πολιτικούς και παραπονιούνται ότι ο Θεοδωράκης έκανε πίσω από την αρχή «πολιτική χωρίς κομματικό παρελθόν». Στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Ελιάς αναρτούν στο διαδίκτυο πρόσφατη συνέντευξη του Λυκούδη που έλεγε ότι δε θα πάει στο Ποτάμι γιατί ο Θεοδωράκης έχει πει πως δεν είναι Κεντροαριστερά. Μύλος...

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Στο βάθος της εικόνας υπάρχει η αγωνία για την επόμενη μέρα των εκλογών. Θα ζητήσει ή θα χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργασία σε κυβερνητικό επίπεδο; Όλοι αυτή τη στιγμή κλίνουν προς την ψήφο ανοχής. Αυτό λένε σε συνομιλητές τους οι αρχηγοί: «Να πάει ο ΣΥΡΙΖΑ να διαπραγματευτεί με τους έξω και αφού σπάσει τα μούτρα του και γυρίσει, τότε βλέπουμε αν και πώς θα συνεργαστούμε». Κάπως έτσι περιγράφεται ο σχεδιασμός. Με τους όρους, δηλαδή, που έχουν οδηγήσει την ελληνική Κεντροαριστερά στο σημείο που βρίσκεται σήμερα.

Αμετακίνητος ο Γ. Παπανδρέου

«Όσο ο Παπανδρέου βλέπει να τον παρακαλάνε, για να διατηρήσουν τις θεσούλες τους, τόσο περισσότερο εξοργίζεται», λένε στενοί συνεργάτες του, με αφορμή και τις τελευταίες εκκλήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να μην προχωρήσει σε ίδρυση κόμματος, αλλά να πάνε όλοι μαζί στις εκλογές και να τα λύσουν μεταξύ τους αμέσως μετά με έκτακτο συνέδριο. Κάπως έτσι, φαίνεται να πέφτουν στο κενό όλες οι προσπάθειες στελεχών του ΠΑΣΟΚ να μεταπειστεί ο Γιώργος Παπανδρέου και να μην προχωρήσει τελικά στην ίδρυση νέου κόμματος.

«Ο Γιώργος δεν κάνει πίσω», μας είπε στέλεχος από το Ηράκλειο, που μόλις την περασμένη Κυριακή συναντήθηκε μαζί του στην Αθήνα.

Η αντίδραση αυτή και το σαφές μήνυμα που περιέχει έρχεται ως «απάντηση» της πλευράς Παπανδρέου στις ασφυκτικές πιέσεις των τελευταίων ωρών, από σειρά ιστορικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ώστε να μη διασπαστεί η παράταξη.

«Δεν υπάρχει παράταξη στο 4%», σημειώνει κορυφαίο στέλεχος της πρωτοβουλίας Παπανδρέου και διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση: «Η παράταξη θα γίνει από την αρχή. Με συγκρούσεις και ρήξεις, όχι με συναλλαγές και διαπραγματεύσεις».

Υπογραμμίζει, δε, ότι «όπως όλοι οι Παπανδρέου ιστορικά, έτσι και ο Γιώργος θα ξεκινήσει κόντρα στους πάντες και θα ιδρύσει την παράταξη από την αρχή».

Σημειωτέον ότι το μεσημέρι της Δευτέρας και λίγο μετά την ατελέσφορη ψηφοφορία στη Βουλή για την προεδρική εκλογή, που σήμανε και την προσφυγή σε εκλογές, στελέχη όπως η Φώφη Γεννηματά, ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Δημήτρης Κρεμαστινός, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Γιάννης Μανιάτης και άλλοι πήγαν στο γραφείο του κ. Παπανδρέου και του ζήτησαν επίμονα να μην επιχειρήσει την ίδρυση νέου κόμματος.

Ο πρώην πρωθυπουργός τους άκουσε ευγενικά, αλλά δεν απάντησε επί της ουσίας το παραμικρό. Όπως λένε όμως συνεργάτες του, οι εκκλήσεις αυτές τον εξόργισαν, παρά του έβαλαν δεύτερες σκέψεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ανακοίνωση του νέου κόμματος δε θα γίνει τελικά μέχρι την Πρωτοχρονιά, όπως είχε προ ημερών κυκλοφορήσει, αλλά το πιθανότερο στις 3 Ιανουαρίου, για να συμβολίσει, με την επιλογή της νέας χρονιάς, το νέο ξεκίνημα.

Και ίσως με την επιλογή της 3ης, εφόσον έτσι γίνει τελικά, να θυμίζει κάπως την 3η Σεπτέμβρη, την άλλη ιστορική ημερομηνία της παράταξης.

Ικανοποίηση και ετοιμότητα στο ΣΥΡΙΖΑ - Τα σχέδια των άλλων κομμάτων

Στο ΣΥΡΙΖΑ έχει σημάνει εδώ και μέρες εκλογικός συναγερμός και έχουν συγκροτηθεί επιτροπές με αντικείμενο την προετοιμασία του κόμματος για την αναμέτρηση. Ουσιαστικά όλα αυτά έχουν τεθεί σε κίνηση από την πρώτη κιόλας ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας στη Βουλή. Ο Τσίπρας περιέγραψε ένα πρώτο πλαίσιο της εκλογικής του στρατηγικής χθες το βράδυ στον Κεραμικό, μίλησε για αλλαγή σελίδας, τέλος των μνημονίων, διεύρυνση της κοινωνικής βάσης και επαναδιατύπωσε ένα νέο σχήμα δημοκρατικής παράταξης με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ και τη νικηφόρα, όπως είπε, προοπτική για μία κυβερνώσα Αριστερά. Αυτή η διεύρυνση είναι προφανές πως δε θα είναι ανέφελη, ούτε για τον ίδιο, ούτε για το κόμμα τους, ιδίως για όσους εξακολουθούν πολιτικά να έχουν νοοτροπίες του 4%. Έως αύριο θα έχουν φτάσει στην Κουμουνδούρου και οι προτάσεις της οργανωμένης βάσης για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων.

Ουσιαστικά όμως τα ψηφοδέλτια του κόμματος θα κλείσουν μετά τις 7 Ιανουαρίου, με τη σφραγίδα της ηγεσίας. Οι διαδικασίες των προτάσεων από τα όργανα βάσης του κόμματος αφορούν απλά τις λειτουργίες του υπάρχοντος μηχανισμού, αλλά στην προοπτική ενός αυτοδύναμου πλειοψηφικού ρεύματος που θέλει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν αρκούν από μόνες τους, αφού ως κόμμα οργανωτικά εξακολουθεί να έχει καχεξίες ανάπτυξης και αυτήν τη στιγμή οδεύει σε εκλογές ως το πιθανότερο κόμμα να τις κερδίσει. Ο Τσίπρας αναμένεται να επισημοποιήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες και τις συμμαχίες του κόμματός του, κυρίως με τη ΔΗΜ.ΑΡ. και με ανεξάρτητους βουλευτές.

Η Κουμουνδούρου δεν κρύβει ότι στόχος της είναι η κατάκτηση της αυτοδυναμίας, ώστε μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να έχει δυναμική και ισχύ στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Εκτιμά δε ότι η πόλωση, που φαίνεται ότι θα επικρατήσει στην προεκλογική σύγκρουση, θα βοηθήσει σε αυτόν το στόχο.

Οι κάλπες και οι υπολογισμοί

Όπως υποστηρίζουν στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα, «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τώρα την ευκαιρία να επιτύχει αυτό που δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις: μια μεγάλη εκλογική νίκη, την πρώτη αριστερού κόμματος σε βουλευτικές εκλογές στην ελληνική πολιτική ιστορία, και να σχηματίσει κυβέρνηση - είτε αμιγώς δική του είτε σε συνεργασία με άλλο κόμμα».

Το σχέδιό του για μπλοκάρισμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας πέτυχε και τώρα πρέπει να διεκδικήσει, εν μέσω σκληρής πόλωσης, όχι μόνο τη νίκη, αλλά και την αυτοδυναμία.

Για να συμβεί αυτό, είναι αναγκαίο, πέρα από την εκλογική κεφαλαιοποίηση της οργής, να πείσει - πέραν των ήδη πεπεισμένων - τον ενδιάμεσο πολιτικό χώρο, πέραν κάθε αμφιβολίας, ότι η πόλωση με επίκληση κινδύνων από τη Ν.Δ. είναι αβάσιμη και ότι την επομένη των εκλογών η χώρα θα έχει κυβέρνηση με πρόγραμμα και... όραμα.

Για τη Ν.Δ. η ήττα στη Βουλή αποτελεί ενδεχομένως, με βάση τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις (αλλά δεν ψηφίζουν τελικά αυτές), προανάκρουσμα της ήττας στην κάλπη. Ο στόχος της εκ των πραγμάτων αρχικά είναι να χάσει έστω με τη μικρότερη δυνατή διαφορά και να αποσπάσει το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό προκειμένου είτε να εμποδίσει την αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, είτε να διατηρήσει το στάτους του μεγάλου κόμματος και ισχυρό ρόλο στις μετεκλογικές πολιτικές διεργασίες. Για τον Αντώνη Σαμαρά, σε προσωπικό επίπεδο, ο στόχος είναι επιπλέον να μην αμφισβητηθεί η προεδρία του στο κόμμα.

Το ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ, εκτός από τη βέβαιη συρρίκνωση των ποσοστών του σε σύγκριση με το 2012, αντιμετωπίζει και τη σχεδόν σίγουρη διάσπαση με τη δημιουργία κόμματος από τον Γιώργο Παπανδρέου. Αν προσθέσουμε την πρώτη παρουσία του "Ποταμιού" στον εσωτερικό εκλογικό στίβο, τα στελέχη της πολιτικά ανύπαρκτης ΔΗΜ.ΑΡ., αλλά και τους "άστεγους" του χώρου, που θα κινηθούν προς διάφορες κατευθύνσεις, τότε η Κεντροαριστερά αποτελεί ήδη έναν από τους σημαντικότερους εκλογικούς γρίφους.

Ποιος κεντροαριστερός σχηματισμός θα επιβιώσει στην εκλογική θύελλα και ποιος θα ναυαγήσει θα το δούμε πολύ σύντομα.

Τα άλλα κόμματα

Το ΚΚΕ - εν μέσω της συντριπτικής πόλωσης - θα έχει στόχο να ορθοποδήσει από το κακό εκλογικό αποτέλεσμα του 2012 και να αποφύγει τις διαρροές, κυρίως προς το ΣΥΡΙΖΑ.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, κινούμενοι δημοσκοπικά στην κόψη του ξυραφιού, θα παλέψουν να αντιρροπήσουν τις δικές τους διαρροές προς το ΣΥΡΙΖΑ με τυχόν διαρροές από τη Ν.Δ., που δε θα στραφούν στη Χρυσή Αυγή, αλλά και προσελκύοντας ψήφους από το ακροδεξιό κόμμα που μπούχτισαν από τις αποκαλύψεις για την εγκληματική του δράση. Η ίδια η Χ.Α. αποτελεί, έτσι κι αλλιώς, ένα μεγάλο εκλογικό ερωτηματικό...

Εκλογές, λοιπόν! Εδώ που είχαν φτάσει τα πράγματα, ήταν αναπόφευκτες, όσο και αν πολλοί διαφωνούσαν ή τις απεύχονταν. Η χώρα ήταν πρακτικά ακυβέρνητη, χαμένη σε μια προεκλογική περίοδο πολλών μηνών, η οποία είχε αρχίσει πολύ πριν από τις ευρωεκλογές, και εγκλωβισμένη στην αβεβαιότητα, πηγή της οποίας ήταν η κυβέρνηση και η επιλογή της να πάει σε εκλογές εν μέσω εξελίξεων και βεβιασμένων κινήσεων από το Σεπτέμβριο ήδη, με την έξοδο στις αγορές, το τέλος των μνημονίων και άλλα που όλοι είδαμε πώς κατέληξαν.

Η αντιπολίτευση, ούτως ή άλλως, από την επομένη σχεδόν του Ιουνίου του 2012 για εκλογές μιλούσε διαρκώς.

Το όλον ΠΑΣΟΚ: Οι κινήσεις Παπανδρέου και οι συνέπειες

Στο ΠΑΣΟΚ κύριο μέλημα είναι να αποσαφηνιστεί επίσημα πια η στάση του Παπανδρέου, η οποία δεν αποκλείεται να οδηγήσει το πάλαι ποτέ Κίνημα εκτός Βουλής, 40 χρόνια μετά την ίδρυσή του. Την πεποίθηση ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος πρέπει «να μείνει ως έχει με πλήρη καθήκοντα», αναλαμβάνοντας τη δέσμευση να θέσει τον εαυτό του στην κρίση του Κινήματος σε περίπτωση που το αποτέλεσμα των εκλογών είναι διαφορετικό από αυτό που έλαβε το ΠΑΣΟΚ το 2012, εκφράζει ο πρώην υπουργός και άλλοτε στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου, Γιάννης Ραγκούσης.

Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, υποστήριξε ότι ο κ. Βενιζέλος θα πρέπει «να δεσμευτεί ότι θα θέσει τον εαυτό του στην κρίση της βάσης του κινήματος, σε περίπτωση που το εκλογικό αποτέλεσμα είναι διαφορετικό από αυτό που είχε το ΠΑΣΟΚ το 2012».

Παρέμβαση υπέρ της ενότητας του ΠΑΣΟΚ έκανε με ανακοίνωσή του ο Κώστας Λαλιώτης.

«Όλοι έχουμε χρέος, ιστορικό και πολιτικό, σε αυτή την κρίσιμη καμπή για τη χώρα, την κοινωνία και τη δημοκρατική προοδευτική παράταξη να διαφυλάξουμε τη συνοχή και την ενότητα του ΠΑΣΟΚ και να διαμορφώσουμε μια αυτόνομη στρατηγική ώστε να μην είναι προσάρτημα κανενός», τονίζει ο κ. Λαλιώτης και επισημαίνει: «Κάθε επιλογή και κάθε απόφαση που οδηγεί στη διάσπαση είναι ένα ολέθριο λάθος και μετά έπονται ένας παρατεταμένος εσωκομματικός "εμφύλιος" και μύρια μοιραία λάθη».

ΑΝ.ΕΛ.: Στη δεξιά... πολυκατοικία

Συνεδρίασε νωρίς χθες το απόγευμα η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων υπό την προεδρία του Πάνου Καμμένου, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, ευχαρίστησε τους βουλευτές που «κράτησαν συμπαγή στάση». «Αποδείξαμε ότι ήμασταν μέχρι σήμερα ρυθμιστές και αύριο θα είμαστε εγγυητές σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε σε δημοσιογράφους, προτίθεται να πραγματοποιήσει άνοιγμα σε βουλευτές που έφυγαν από τους ΑΝ.ΕΛ., «αλλά κράτησαν σταθερή στάση», αναφέροντας τα ονόματα του κ. Καπερνάρου και της κ. Γιαταγάνα, για την οποία είπε ότι δεν έχει «κλείσει» με το ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα ανακοινώσει τη συνεργασία του κόμματός του με 22 κινήματα ενόψει εκλογών, ενώ δεν αποκλείεται να είναι υποψήφιος βουλευτής ο Κώστας Ζουράρις, που ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. με το κόμμα του "Πυρίκαυστος Ελλάδα".

Επίσης, ο κ. Καμμένος είπε ότι θα κατεβάσει σε κάθε περιφέρεια συμβολικά ως υποψήφιο βουλευτή έναν άνεργο, τα έξοδα του οποίου θα καλύψει το κόμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ψηφοδέλτια των ΑΝ.ΕΛ. έχουν κλείσει περίπου σε ποσοστό 80%. Ο επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα Παναγιώτης Σγουρίδης είπε ότι υπάρχει διπλάσια ροή υποψηφίων απ' ό,τι στο παρελθόν. Ο πρόεδρος του κόμματος θα ξεκινήσει τις προεκλογικές του περιοδείες στις 6 Ιανουαρίου, με πρώτο σταθμό την Αλεξανδρούπολη.

Για τις δημοσκοπήσεις που τον φέρνουν να παλεύει για την είσοδό του στη Βουλή, ο κ. Καμμένος δήλωσε αισιόδοξος και παρέπεμψε στις εκλογές του 2012, όταν και τότε, όπως είπε, τον έφεραν εκτός Βουλής και τελικά συγκέντρωσε πάνω από 10% την πρώτη φορά και περίπου 8% τη δεύτερη.

Γιώργος Σαχίνης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News