default-image

Γιορτινές "ανάσες" για την αγορά

Γιορτινές "ανάσες" για την αγορά

Λαοθάλασσα σχηματίστηκε χθες, τελευταία Κυριακή του 2014, στους εμπορικούς δρόμους των μεγάλων πόλεων, καθώς τα εμπορικά καταστήματα παρέμειναν ανοιχτά σ' όλη την Κρήτη, αλλά και σε όλη γενικά τη χώρα. Με τις καιρικές συνθήκες στο Ηράκλειο να ευνοούν τη βόλτα, οικογένειες, νέοι, αλλά και μεγαλύτεροι σε ηλικία βγήκαν στους δρόμους, οι περισσότεροι για τις τελευταίες αγορές ενόψει της εορτής της Πρωτοχρονιάς και του εθίμου που απαιτεί την ανταλλαγή δώρων. Αυτό βέβαια ίσχυε για εκείνους που το... πορτοφόλι τους άντεχε. Που είχαν κάνει τις οικονομίες τους και είχε περισσέψει κάτι από το δώρο των Χριστουγέννων και την επιδότηση, αφού αποπλήρωσαν τους φόρους και τα τέλη.

Από τις 11 το πρωί έως και τις 8 το βράδυ, όπως όριζε το χθεσινό ωράριο των καταστημάτων, η αγορά κινήθηκε κάπως καλύτερα σε σχέση με πέρυσι. Αλλά και πάλι οι αγορές των καταναλωτών έγιναν με φειδώ και σε χαμηλούς ρυθμούς εξαιτίας της προβληματικής οικονομικής κατάστασης των περισσοτέρων. Πάντως, η κορύφωση της αγοραστικής κίνησης αναμένεται να σημειωθεί τις επόμενες ημέρες, με τα ψώνια της τελευταίας στιγμής.  

Για μια ακόμα μια χρονιά, οι άγιες αυτές ημέρες ήταν αφιερωμένες στα παιδιά. Οι γονείς, αφού ψώνισαν τα απαραίτητα για το εορταστικό τραπέζι, φρόντισαν να ικανοποιούν κάθε επιθυμία των παιδιών τους.

Από την πλευρά τους, με βάση τη δεδομένη οικονομική κατάσταση, οι έμποροι εμφανίζονται ικανοποιημένοι και συγκρατημένα αισιόδοξοι από τους ρυθμούς με τους οποίους κινήθηκε η αγορά. Άσχετα αν ο τζίρος τους είναι εμφανώς μειωμένος σε σχέση με τις παλιές, καλές εποχές.

«Η μέρα ήταν καλή. Κατέβηκε στην αγορά πολύς κόσμος ο οποίος προχώρησε και σε αγορές. Παρά την κρίση που υπάρχει και τα οικονομικά προβλήματα, οι μέρες αυτές έχουν ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό. Απαιτούν από τους καταναλωτές, με ό,τι υστέρημα έχουν, να προχωρήσουν σε αγορές όπως και έγινε τόσο την Κυριακή, όσο και τις προηγούμενες ημέρες. Έτσι, μπορούμε να πούμε ότι από μέρους μας υπάρχει μια σχετική ικανοποίηση», τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανόλης Κουμαντάκης, αναφερόμενος στο πώς πήγε η αγορά αυτές τις μέρες.

Ωστόσο, εκτός από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανοιχτά χθες ήταν τόσο τα πολυκαταστήματα και οι αλυσίδες καταστημάτων των πολυεθνικών, όσο και τα σούπερ-μάρκετ. Κι αυτό λόγω της τροπολογίας που κατέθεσε στη Βουλή, προ ημερών, ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και η οποία επέτρεψε στις μεγάλες επιχειρήσεις, πέρα από την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου, να λειτουργήσουν και την τελευταία Κυριακή του έτους, αν και  αυτό το ενδεχόμενο αρχικά είχε αποκλειστεί. Το γεγονός αυτό ενόχλησε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανόλη Κουμαντάκη - σχολιάζοντας την ξαφνική αυτή απόφαση, η οποία όπως είπε ελήφθη εν μια νυκτί - να αναφέρει ότι «με πολύ πονηρό τρόπο, που αγγίζει τα όρια του ξεγελάσματος του λιανικού εμπορίου σε όλη την Ελλάδα, ο νυν υπουργός Ανάπτυξης κατέθεσε τροπολογία σε προχωρημένη ώρα στο Κοινοβούλιο, κάνοντας τις 7 Κυριακές που θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα 8. Θεωρούμε ότι αυτό είναι εμπαιγμός. Και ανέντιμη πολιτικά πράξη. Όλη τους η πολιτική εξαντλείται στις Κυριακές, αντί να ασχοληθούν με σοβαρότερα θέματα και το πώς θα δημιουργήσουν ανάπτυξη, ρευστότητα κ.λπ. Μας ξεγέλασαν με έναν πρόστυχο πολιτικό τρόπο και γι' αυτό τους καταγγέλλουμε».

Προσεκτικοί οι καταναλωτές  

Οι αγορές της Πρωτοχρονιάς μπορεί να βρίσκονται στην τελική τους ευθεία, ωστόσο η Ένωση Καταναλωτών Ελλάδας εξέδωσε ένα χρήσιμο οδηγό που απευθύνεται προς τους καταναλωτές και περιέχει χρήσιμες πληροφορίες για το τι πρέπει να προσέχουν στις γιορτινές αγορές τους. Αυτό που προέχει, λοιπόν, είναι η σωστή επιλογή των τροφίμων, αλλά και η προσεκτική διαχείριση στο σπίτι από τους καταναλωτές (μαγείρεμα, συντήρηση, κ.λπ.), που βοηθούν στη διατήρηση των πλεονεκτημάτων της παραδοσιακής μας διατροφής, αλλά και στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία και στα οικονομικά συμφέροντά μας.

Παράλληλα, οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και στις αγορές παιδικών παιχνιδιών σε σχέση τόσο με την ασφάλεια των παιδιών τους όσο και με το χαρακτήρα τους.

Γι' αυτούς τους λόγους, η Ένωση Καταναλωτών Ελλάδας συνιστά στους καταναλωτές πριν αγοράσουν:

 - Να ιεραρχήσουν τις ανάγκες τους, κάνοντας λίστα των απαραίτητων αγορών.

 - Πριν αγοράσουν, να κάνουν επισταμένη σύγκριση τιμών και ποιότητας σε ομοειδή προϊόντα.

- Να μην αγοράζουν δύο προϊόντα προσφερόμενα στην τιμή του ενός, χωρίς να σκέφτονται, αν μόνο το ένα τους είναι χρήσιμο.

- Να ελέγχουν την ημερομηνία λήξης των προϊόντων και να διαβάζουν προσεκτικά τις ετικέτες τους (πλήρη στοιχεία παραγωγού, προέλευση, συστατικά, κ.ά.).

- Να επιλέγουν τα προϊόντα που βρίσκονται στις προθήκες-ψυγεία κι όχι αυτά που είναι εκτεθειμένα στα τσιγκέλια ή στους πάγκους, τα οποία δε συντηρούνται στη σωστή θερμοκρασία.

 - Να ελέγχουν την καθαριότητα του καταστήματος και του προσωπικού που ασχολείται με ευπαθή προϊόντα (π.χ. ζωικά τρόφιμα, γλυκίσματα, κ.ά.).

- Να επιλέγουν τις οικονομικότερες προσφορές των σούπερ-μάρκετ, γιατί είναι οι πλέον συμφέρουσες.

- Να προσέχουν και να υπολογίζουν τις ημερομηνίες παραγωγής και διάρκειας συντήρησης τυποποιημένων προϊόντων.

- Να μην αγοράζουν φρούτα και λαχανικά εκτός εποχής.

- Να αποφεύγουν τις πιστωτικές κάρτες και τα εορτοδάνεια, γιατί το "πλαστικό" χρήμα αυξάνει το κόστος της αγοράς.

Σε περίπτωση που οι καταναλωτές διαπιστώσουν ότι έπεσαν θύματα κάποιων επιτήδειων, η Ένωση Καταναλωτών Ελλάδας τους προτρέπει να προχωρήσουν σε μία καταγγελία, επικοινωνώντας με τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή (1520), τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων/ΕΦΕΤ (11717), καθώς και με την Ένωση Καταναλωτών Ελλάδας (210/41.11.080).

Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News