Ειδήσεις

"Ρέθυμνο-Αλληλεγγύη Ανατροπή": Πρόταση ψηφίσματος για Ρίχτερ

Πρόταση ψηφίσματος προς το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνου και προς το Πανεπιστήμιο Κρήτης σε ό,τι αφορά το θέμα της αναγόρευσης του Γερμανού Χάιντς Ρίχτερ σε καθηγητή του Ιδρύματος κάνει η δημοτική κίνηση "Ρέθυμνο Αλληλεγγύη Ανατροπή", με επικεφαλής τον Μιχάλη Ανδρουλάκη, δηλώνοντας αντίθεση «προς όλες εκείνες τις ιστορικές αφηγήσεις που επιχειρούν να αναγνώσουν κρίσιμες πλευρές της ευρωπαϊκής ιστορίας υπό το πρίσμα της εξίσωσης επιτιθέμενων και αμυνομένων».

Οι κ. Μιχάλης Ανδρουλάκης και Κώστας Πολοπετράκης που εκπροσωπούν τη δημοτική κίνηση καλούν τον πρύτανη και τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Κρήτης να συμβάλουν στην άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης Ρίχτερ, με τη συγκρότηση ομάδας ανεξάρτητων από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης ειδικών ιστορικών, με αδιαμφισβήτητο κύρος, που θα αποτιμήσουν ενδελεχώς το επιστημονικό έργο του κ. Ρίχτερ, έτσι ώστε, όπως αναφέρουν, «με την έγκυρη κρίση τους το Πανεπιστήμιο Κρήτης να αποφασίσει τεκμηριωμένα και τελεσίδικα για την επιβεβαίωση ή την αναίρεση του τιμητικού τίτλου που αποδόθηκε».

Ολόκληρη η πρόταση ψηφίσματος της δημοτικής κίνησης κίνηση "Ρέθυμνο Αλληλεγγύη Ανατροπή" έχει ως εξής:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο και ο Δήμος Ρεθύμνου εκφράζουμε τη λύπη μας για όσα προηγήθηκαν και ακολούθησαν την αναγόρευση του κ. Ρίχτερ ως επιτίμου διδάκτορα από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Εκφράζουμε τον προβληματισμό μας για την εικόνα του Ιδρύματος στην τοπική κοινωνία και ειδικότερα την εικόνα ενός Τμήματος που θα όφειλε να υπερασπίζεται την ιστορική μνήμη και αλήθεια, τους ακαδημαϊκούς κανόνες και δεοντολογία. Οι παλινωδίες στις τοποθετήσεις καθηγητών του και η συνολική αδυναμία του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης να αιτιολογήσει τις επαμφοτερίζουσες επιλογές των μελών του δημιουργεί σοβαρές υπόνοιες για την μη κανονική του λειτουργία, γεγονός που το οδήγησε, για δεύτερη φορά στη διαδρομή του, στο να εκθέσει και να βλάψει το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ρεθύμνης καταδικάζει ανεπιφύλακτα τον απροκάλυπτο ή/και συγκαλυμμένο ιστορικό αναθεωρητισμό που τα τελευταία χρόνια επιχειρεί να αμβλύνει τις μνήμες της μεσοπολεμικής περιόδου, τις βάρβαρες ιδέες και πρακτικές των δολοφόνων ναζιστών στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο πεδίο του πολιτικού διαλόγου, δηλώνουμε την κάθετη αντίθεσή μας προς όλες εκείνες τις ιστορικές αφηγήσεις που επιχειρούν να αναγνώσουν κρίσιμες πλευρές της ευρωπαϊκής ιστορίας υπό το πρίσμα της εξίσωσης επιτιθέμενων και αμυνομένων: κανένας δε δικαιούται με το πρόσχημα της "ουδέτερης" επιστημονικής έρευνας να αφήνει το παραμικρό περιθώριο για την ταύτιση θυτών και θυμάτων. Ιστορικές αφηγήσεις που αρνούνται το Ολοκαύτωμα ή αιτιολογούν την άνοδο των ναζί ως αντίδραση στη νικηφόρα ρωσική επανάσταση είναι απαράδεκτες. Εξίσου απαράδεκτες είναι οι ερμηνείες που εντοπίζουν στην ένοπλη αντίσταση του ελληνικού λαού την αιτία για τις σφαγές του άμαχου πληθυσμού. Όλα τα παραπάνω ουσιαστικά οδηγούν στην αθώωση των ναζί και των δωσίλογων ντόπιων συνεργατών τους.

Διαχρονικά, το Δημοτικό Συμβούλιο και ο Δήμος Ρεθύμνου έχουν πολύπλευρα στηρίξει το Πανεπιστήμιο Κρήτης, συμβάλλοντας με όσες δυνάμεις διαθέτουν στην ανάδειξη του έργου του και στην απρόσκοπτη ανάπτυξή του. Στο πλαίσιο αυτό, με δεδομένο το σεβασμό μας στην αυτοτέλεια του δημόσιου πανεπιστημίου, την ακαδημαϊκή ελευθερία και την ελευθερία του λόγου, καλούμε τον πρύτανη και τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Κρήτης να συμβάλλουν στην άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης Ρίχτερ.

Θεωρούμε αναγκαία την ενδελεχή αποτίμηση του επιστημονικού έργου του κ. Ρίχτερ από ομάδα ανεξάρτητων από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης ειδικών ιστορικών με αδιαμφισβήτητο κύρος, έτσι ώστε με την έγκυρη κρίση τους το Πανεπιστήμιο Κρήτης να αποφασίσει τεκμηριωμένα και τελεσίδικα για την επιβεβαίωση ή την αναίρεση του τιμητικού τίτλου που αποδόθηκε».

Σχόλια