default-image

Παραμονή Πρωτοχρονιάς με μουσική & χορό από τον "Αετογιάννη"

Κρήτη
Παραμονή Πρωτοχρονιάς με μουσική & χορό από τον "Αετογιάννη"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Όμιλος Παιδείας & Πολιτισμού "Αετογιάννης" ετοιμάζει μια ολοήμερη δράση γεμάτη μουσικοχορευτικές παραδοσιακές εκπλήξεις με τους "Κρητικούς" Αϊ Βασίληδες στους δρόμους της πόλης του Ηρακλείου για τις 31 Δεκεμβρίου 2014, παραμονή Πρωτοχρονιάς, με κορύφωση στο Στέκι του Αετογιάννη στην πλατεία Ελευθερίας έως και την αλλαγή του χρόνου με ένα μεγάλο αυθεντικό παραδοσιακό γλέντι.

Ήδη από την πρώτη μέρα λειτουργίας του "Χωριού του Αϊ Βασίλη" στην πλ. Ελευθερίας ο "Αετογιάννης" διοργανώνει εργαστήρια Θεατρικού Παιχνιδιού, ανοικτά μαθήματα Χορού, Ομάδες Χορογυμναστικής και πολλά άλλα δρώμενα με θέμα "Παίζουμε και χορεύουμε για τα Χριστούγεννα".

Όλες οι εκδηλώσεις του Ομίλου διοργανώνονται και φέτος αφιλοκερδώς για την πόλη και τους πολίτες του Ηρακλείου και στηρίζονται στις δαπάνες της συλλογικότητας και στην καθημερινή δράση των δεκάδων μελών της Εθελοντικής Ομάδας του Ομίλου "Αετογιάννης".

Όλες οι εκδηλώσεις είναι ανοικτές προς όλους και με ελεύθερη είσοδο.

Συγκέντρωση ρούχων, τροφίμων κ.λπ. για Συσσίτια και Κοινωνικά Παντοπωλεία

Οι εκδηλώσεις γίνονται με επιπλέον σκοπό να συγκεντρωθούν ρούχα, τρόφιμα μακράς διάρκειας, φάρμακα (ακόμα κι από το σπίτι), σχολικά είδη και παιχνίδια (ακόμη και μεταχειρισμένα) και είδη πρώτης ανάγκης (σαπούνια, χαρτικά, καθαριστικά κ.λπ.) τα οποία θα δοθούν στη Διακονία της Αρχιεπισκοπής και τα Κοινωνικά Παντοπωλεία Δήμων & Περιφέρειας.

Εθελοντές του Ομίλου τα συγκεντρώνουν στο Στέκι του Ομίλου στην πλ. Ελευθερίας και τα παραδίδουν, την επόμενη μέρα, στο Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο, στα Συσσίτια και στις άλλες δομές (Περιφέρειας - Δήμου - Εκκλησίας) για τους συνανθρώπους μας που τα έχουν πραγματικά ανάγκη!

Η επιλογή των κοινωνικών φορέων που ενισχύει ο Όμιλος προέκυψε μετά από κοπιαστική έρευνα και βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων όπως η παρουσία κοινωνικών λειτουργών αλλά και η αξιοπιστία διανομής, ώστε να είναι όλοι σίγουροι ότι η βοήθεια που θα παρασχεθεί θα καταλήξει σε ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη.

Σε όλες τις εκδηλώσεις θα γίνεται παρουσίαση φωτογραφιών και ενημέρωση για τον "Ξενώνα Αγάπης" του Ομίλου στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, του οποίου οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει.

Εντυπωσίασε παραδοσιακά ο Όμιλος "Αετογιάννης" στη φωταγώγηση του Καραβιού και σε όλες τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις

Εντυπωσίασε για άλλη μια χρονιά ο Όμιλος Παιδείας & Πολιτισμού "Αετογιάννης" (www.Aetogiannis.gr) στη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου καραβιού από το δήμαρχο Ηρακλείου καθώς και σε όλες τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις που συμμετείχε τις μέρες πριν και μετά τη φωταγώγηση.

Μάλιστα φέτος η παρουσία του υπήρξε πιο δυναμική αφού από το απόγευμα και για δύο ώρες παρουσιάστηκαν για πρώτη χρονιά από τον Όμιλο παραδοσιακές μελωδίες και σκοποί της άγνωστης Κρήτης από παιδιά-μουσικούς και από παιδιά-χορευτές, ορισμένα από τα οποία δεν ήταν πάνω από 4 χρονών και αποτελούσαν αντιπροσώπους των διάφορων παιδικών Ομάδων του Ομίλου από τα κεντρικά του Ηρακλείου και από τα παραρτήματα Κοκκίνη Χάνι, Γουβών, Ελιάς, Χερσονήσου κ.α. Μουσική αποδόθηκε από τα παιδιά-εφήβους μουσικούς Μανώλη Πετράκη, Χάρη Καστελλάκη, Γιώργο Φαρσαράκη και Γιώργο Μπαλτζάκη.

Στη συνέχεια και έπειτα από την παρουσίαση της παιδικής χορωδίας και της Φιλαρμονικής του Δήμου Ηρακλείου, στη σκηνή ανέβηκαν αντιπροσωπευτικές ομάδες προχωρημένων μαθητών οι οποίες παρουσίασαν ολόκληρη τη μουσικοχορευτική παράδοση της παλαιάς Κρήτης. Καθ' όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης γινόταν αναλυτική παρουσίαση και επεξήγηση των συμβολισμών, των νοημάτων και των κοινωνικών-ιστορικών στοιχείων που συνδέονται με τον κάθε χορό.

Ιδιαίτερη στιγμή της βραδιάς αποτέλεσε η πιστή απόδοση του πηδηχτού χορού της Γέργερης με το παμπάλαιο τραγούδι "Στου Παπά-Χατζή το Μύλο" παρουσία του πολύ δραστήριου Πολιτιστικού Συλλόγου Γεργιανών. Επίσης για πρώτη φορά σε δημόσια εκδήλωση "αποκαλύφθηκε" καλλιτεχνικά από τον Όμιλο "Αετογιάννης" μια σημαντική μουσικο-χορολογική διαπίστωση η οποία έχει γίνει μέσα στα χορευτικά εργαστήριά του: Ότι το παλιό παραδοσιακό τραγούδι της Κρήτης και των νησιών μας "Τίνος είναι η Κούπα η μονεμπασιά" δεν αποτελεί μόνο αρχαία οινική τελετουργία αλλά και μια μελωδία τόσο χορευτική με την οποία μπορούν να χορευτούν την ίδια στιγμή 15 και πλέον γνωστοί και άγνωστοι χοροί της Κρήτης!

Η 6ωρη εκδήλωση ολοκληρώθηκε στην εξέδρα γύρω στις 12 τα μεσάνυχτα, ωστόσο συντελεστές, χορευτές, μουσικοί,  θεατές και περαστικοί έγιναν μία παρέα και συνέχισαν το χοροστάσι στο "Στέκι του Αετογιάννη" μπροστά από το "Σπιτάκι του Αϊ Βασίλη", δίπλα στο "Ζαχαρόσπιτο" μέσα στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό της πλατείας. Υπό τους ήχους της ασκομαντούρας και των υπόλοιπων μουσικών οργάνων όλοι μαζί χόρεψαν, τραγούδησαν και ευχήθηκαν καλές γιορτές. Μουσικά συνόδευσε το συγκρότημα "Μουσικοί Χρονοναύτες" (Γιώργος Ρασούλης, Αντώνης Αντωνιάδης, Δημήτρης Μανουσάκης, Μύρων Χαιρέτης).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News