default-image

Τρίτη πράξη… και στο βάθος εκλογές

Ελλάδα
Τρίτη πράξη… και στο βάθος εκλογές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορεί το ναυτικό θρίλερ-τραγωδία διάσωσης 478 ψυχών μεταξύ Ελλάδας-Ιταλίας και Αλβανίας να καθηλώνει εδώ και 24 ώρες επικοινωνιακά και όχι μόνο με τις δραματικές σκηνές που εξελίσσονταν στο καιόμενο και ημιβυθισμένο καράβι, όμως είναι βέβαιο ότι σε λίγες ώρες η "καρδιά" των εξελίξεων θα χτυπάει πολιτικά στο Κοινοβούλιο της Ελλάδας και ενδεχομένως αμέσως μετά εκτός αυτού, σε μία χώρα όπου τα χαρακτηριστικά της με το "Norman Atlantic" είναι σχεδόν πανομοιότυπα και ως προς την κατάσταση του "καραβιού" και ως προς τους "επιβάτες" και ως προς τα "σχέδια και το συντονισμό" διάσωσής του. Μόνο οι φορείς της "τρόικας", που "σώζει ή βουλιάζει", διαφέρουν.  

Παρότι το ναυτικό θρίλερ-τραγωδία βόρεια της Κέρκυρας μονοπωλεί το ενδιαφέρον των συζητήσεων αυτές τις ώρες με αναφορές και στην Κρήτη, είναι βέβαιο ότι περίπου στις 12 το μεσημέρι το ενδιαφέρον θα μετατοπιστεί και επικοινωνιακά και πολιτικά στο άνω μέρος της πλατείας Συντάγματος. Ίσως ποτέ άλλοτε μία ψηφοφορία στη Βουλή μεταπολιτευτικά να μην είχε τόσο ενδιαφέρον για τους πολίτες της χώρας όσο η σημερινή.

Σήμερα, μετά τις 12 το μεσημέρι και ως τη 1 (ίσως και παραπάνω, καθώς δεν είναι βέβαιο ότι όλοι οι βουλευτές θα απαντούν μονομιάς για την επιλογή τους ή αν θα περιμένουν και τη δεύτερη εκφώνηση του ονόματός τους, είτε εντός, είτε εκτός αιθούσης), σύσσωμος ο ελληνικός λαός θα βλέπει ακαριαία τι ψηφίζει ο κάθε βουλευτής στις τηλεοπτικές οθόνες, αφού η ψηφοφορία είναι φανερή.

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν την αυγή του 2015, το πιθανότερο είναι πως η δικομματική κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου δε θα κατορθώσει να συσπειρώσει 180 βουλευτές για να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οπότε βάσει του Συντάγματος η χώρα θα οδηγηθεί σε περίπου ένα μήνα σε βουλευτικές εκλογές. Όμως, όσο κι αν κάποιοι ετοιμάζονται για πρόωρες εκλογές ήδη, πρώτα απαιτείται να το αποφασίσουν σε λίγες ώρες οι βουλευτές.

Καθόλου εύκολη δεν είναι μια τέτοια απόφαση, επειδή, αν ωθήσουν με την ψήφο τους σε εκλογές ένα μήνα μετά, σχεδόν οι μισοί... (!) από τους σημερινούς βουλευτές αποκλείεται να επανεκλεγούν. Οι μισοί, κάπου 150, όχι τριάντα ή πενήντα βουλευτές! Ψηφίζοντας «παρών», οι βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ. ή κάποιοι ανεξάρτητοι καλούνται ουσιαστικά να... αυτοκτονήσουν κοινοβουλευτικά! Βασικά θα ήταν αδύνατο να υπάρξουν πρόωρες εκλογές υπό κανονικές συνθήκες. Υπάρχουν όμως παράγοντες που αλλάζουν τα δεδομένα.

Η αλλαγή δεδομένων

Ο πρώτος παράγοντας και ο πιο καθοριστικός από όλους είναι ότι κατά μοναδική εξαίρεση η χώρα οδηγείται σε εκλογές βάσει του Συντάγματος με μόνο 121 ψήφους, όταν αποτυγχάνει η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας. Ο δεύτερος παράγοντας είναι ότι τα κόμματα που οπωσδήποτε θα αυξήσουν τους βουλευτές τους, αν γίνουν εκλογές, έχουν όλα μαζί 95 βουλευτές (71 ο ΣΥΡΙΖΑ, 12 το ΚΚΕ και 12 οι ΑΝ.ΕΛ.). Από την άλλη πλευρά, με την ηγεσία της στη φυλακή, η Χρυσή Αυγή δεν έχει άλλη επιλογή παρά να βάλει τους 16 εναπομείναντες βουλευτές της να ψηφίσουν "Παρών", αν θέλει να συνεχίσει να υπάρχει. Οι «μπετόν» αρνητικοί ψήφοι, δηλαδή, ανέρχονται σε 111, αν και ορισμένοι από αυτούς, ελάχιστοι, είναι «σίγουροι» υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Ο τρίτος παράγοντας είναι πως, πέραν των 111 ψήφων που προαναφέραμε, στη δεύτερη ψηφοφορία 21 ακόμη βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ. και ανεξάρτητοι έχουν ήδη ψηφίσει εναντίον της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα. Από αυτούς, 4-5 βουλευτές είναι λόγω παρελθόντος έτοιμοι να ψηφίσουν «Σταύρος Δήμας», χωρίς την παραμικρή αντίδραση. Για να αυξηθούν όμως αυτοί και να εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας, απαιτείται να ληφθούν άλλου είδους αποφάσεις από το σύστημα, οι οποίες θα εξαντλήσουν όλες τις εφεδρείες του. Δεν υπάρχουν αυτή την ώρα τέτοιες κινήσεις. Αντίθετα, η πολιτική και εκλογική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ οδηγεί αναπότρεπτα σε νέες μεταβλητές που μεταβάλλουν ακόμη και τις εφεδρείες σε ζητούμενο σε ένα διαφορετικό πολιτικό τοπίο, ιδίως από τη στιγμή που η πιθανότητα πρόωρων εκλογών γίνει βεβαιότητα.

Ωστόσο, επειδή στην πολιτική "ποτέ δε λες ποτέ", αν, παρά τις προβλέψεις, εκλεγεί ο Σταύρος Δήμας πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα έχουμε μια σαφώς διαφορετική πολιτική κατάσταση από αυτήν που νομίζουμε.

Σε λίγες ώρες διαμορφώνεται η νέα πολιτική ως γεγονός τετελεσμένο και βάσει αυτού ή θα μιλάμε με αναλύσεις στην πορεία προς τις εκλογές μετά από έναν περίπου μήνα, είτε για τη νέα κατάσταση που θα συνεπάγεται για την πολιτική στην Ελλάδα η κυβερνητική συνέχεια όχι με 155 βουλευτές πλέον αλλά με 180.

Εκλογική ετοιμότητα

Για την ώρα πάντως, όλα τα κόμματα μέχρι τις 12 το μεσημέρι προετοιμάζονται για εκλογές υπό το κράτος της βεβαιότητας ότι η κυβέρνηση αδυνατεί να μαζέψει 180 βουλευτές για να παρατείνει την παραμονή της στην εξουσία. Τη μεγαλύτερη ζημιά σε περίπτωση εκλογών εκτιμάται ότι θα την έχει ο Βενιζέλος και το ΠΑΣΟΚ του, που θέλει να το αναδιατάξει σιωπηρά και να φτιάξει την Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη, ώστε το στίγμα του να είναι απόλυτο στο νέο σχήμα, έστω κι αν για τις ανάγκες των ψηφοδελτίων το ΠΑΣΟΚ θα παραμείνει για την ώρα ως πρώτο συνθετικό με τον "Ήλιο". Πολύ περισσότερο τώρα που ο Γιώργος Παπανδρέου είναι έτοιμος να ανακοινώσει από το απόγευμα, άντε αύριο (του λένε να μην το κάνει όπως ο Βενιζέλος με το Ζάππειο το 2007 αυθημερόν και να περιμένει 5 μέρες το πολύ), το δικό του κόμμα και το επώνυμο Παπανδρέου πιστεύει ότι του εξασφαλίζει με σιγουριά ποσοστό άνω του 3% με κορμό τους συνταξιούχους, αν η χώρα πάει σε εκλογές λόγω αποτυχίας εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας.

Η κατάσταση γίνεται πλέον πολύ δύσκολη για τον Βενιζέλο. Πρέπει να δώσει πολύ σκληρή μάχη με εντελώς αβέβαιη έκβαση για να περάσει το 3% το δικό του ΠΑΣΟΚ και να μπει στη Βουλή. Το βέβαιο είναι πως, αν η ψηφοφορία της Βουλής οδηγήσει σε βουλευτικές εκλογές, τίποτα δε θα μείνει όρθιο στον κομματικό συσχετισμό δυνάμεων.

Μη σπαταλάτε… ενέργεια - Η στρατηγική νομοτέλεια των εκλογών

Τόσο στο κυβερνητικό στρατόπεδο, όσο και στον κλειστό πυρήνα του πρωθυπουργού, εκτός αυτών που δίνουν τη μάχη ως την ύστατη στιγμή για την ανεύρεση των 180 βουλευτών, υπάρχουν και αυτοί που προσεγγίζουν την υπόθεση με άλλη οπτική. Κυρίως θεωρούν ότι η αδυναμία εκλογής προέδρου μπορεί να γίνει το "στρατηγικό όχημα" προς τις εκλογές και κυρίως αμέσως μετά από αυτές. Η άποψή τους συμπυκνώνεται περίπου ως εξής: «Μη σπαταλάτε ενέργεια για κάτι που δεν υπάρχει πλέον. Οι ραγδαίες ανακατατάξεις (πρωτιά δημοσκοπικά αλλά και πρακτικά ΣΥΡΙΖΑ, συρρίκνωση και δυϊσμός του ΠΑΣΟΚ, σύμπραξη της ΔΗΜ.ΑΡ., "Ποτάμι" με κοινοβουλευτική ομάδα, πρωτοφανής αριθμός ανεξαρτήτων, υπόδικοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής) αφήνουν εδώ και καιρό ξεκρέμαστη, κυριολεκτικά στον αέρα, τη σημερινή σύνθεση της Βουλής».

Επί της ουσίας, έστω και ανεξήγητα (ή με διαβεβαιώσεις που τελικά δεν ίσχυσαν ποτέ), τις εκλογές τις προδίκασε ο πρωθυπουργός όταν αιφνίδια στο κατακαλόκαιρο υιοθέτησε το προεκλογικό σενάριο - βγαίνουμε στις αγορές, σχίζουμε το μνημόνιο, διώχνουμε το ΔΝΤ - κι όταν τον "άδειασαν" οι αγορές και οι εταίροι ενεργοποίησε το σενάριο "ταινίας τρόμου" με τη βίαιη, δίχως διαβούλευση, επίσπευση της προεδρικής εκλογής, με μια ζαριά, δίχως "ζώνη ασφαλείας".

Όλα τα υπόλοιπα, όπως το ατομικό κυνήγι κεφαλών για τους 180, αποτελούν μια εύλογη τακτική προεκλογικής ομπρέλας της Ν.Δ. και δημιουργίας μια υγειονομικής ζώνης απομόνωσης (καραντίνας) γύρω από το ΣΥΡΙΖΑ. Γι' αυτό δεν επιδιώχθηκε καμία έγκαιρη αξιόπιστη πολιτική διαβούλευση που θα εξακρίβωνε τη δυνατότητα ενός έντιμου, δημοκρατικού, προωθητικού συμβιβασμού, ανοιχτού στους νέους συσχετισμούς.

Αν βέβαια ο Αλέξης Τσίπρας ήταν πιο "μακιαβελικός", ίσως επαναλάμβανε την τακτική του Ανδρέα Παπανδρέου του '80, που έδωσε ανοχή στην εκλογή Καραμανλή στην προεδρία για να κερδίσει με ασφάλεια το 48% το '81. Να απέφευγε δηλαδή το τρίμηνο των "Βερμούδων" και να εγκατέλειπε την κυβέρνηση στα απόνερα και τα παλίνδρομα κύματα της χρεωκοπίας. Έτσι, θα του έστρωναν ακούσια "κόκκινο χαλί" με τακτή ημερομηνία εκλογών. Ωστόσο, δεν του άφησαν περιθώριο για έναν τέτοιο ελιγμό, αλλά ούτε και η αίσθηση επείγοντος των κοινωνικών δυνάμεων που αντιπροσωπεύει ο ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω χρεωκοπίας τον έκαναν εφικτό.

Συνέντευξη Σαμαρά: Πέταξε "λευκή πετσέτα";

Αρκετοί, υπό αυτό το πρίσμα, είδαν ουσιαστικά στη συνέντευξη-μονόλογο του πρωθυπουργού στη ΝΕΡΙΤ περίπου "λευκή πετσέτα" στο θέμα της εκλογής προέδρου και την έναρξη στην ουσία του προεκλογικού αγώνα. Αποδεχόμενος στην πραγματικότητα ότι δεν μπορεί να εκλεγεί πρόεδρος σήμερα, εκτός απροόπτου, ο πρωθυπουργός περιέγραψε με μελανά χρώματα την περίπτωση να εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για πιστωτικό γεγονός και Grexit. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός διαφοροποιήθηκε τόσο από τον Σταύρο Δήμα όσο και από στελέχη του κόμματός του, αφήνοντας να αιωρείται η περίπτωση να εκλεγεί πρόεδρος και με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής, ακόμη και με ενδεχόμενη ανεξαρτητοποίηση κάποιων σήμερα λίγο πριν την ψηφοφορία. Η φράση του «καλώ τους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ του Σταύρου Δήμα για να μην κάνουμε την Χρυσή Αυγή ρυθμιστή του πολιτεύματος...» είναι διαφορετική από όσα είπαν οι Δήμας, Κυριάκος Μητσοτάκης, Ντόρα, Μαρκογιαννάκης και Παυλόπουλος, έχοντας δώσει ένα αναπάντεχο ενδιαφέρον στη ψηφοφορία, έστω και επικοινωνιακά, για λίγες ώρες.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, ωστόσο, και στο ενδεχόμενο να μην εκλεγεί ο Σταύρος Δήμας σήμερα και η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

«Εάν γίνουν εκλογές θα τις κερδίσουμε, το αισθάνομαι. Οι δημοσκοπήσεις, άλλωστε, δείχνουν ότι το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ μειώνεται στο ελάχιστο. Σημασία, όμως, έχει τι θα πει ο πολίτης μπροστά στην κάλπη. Και έχει καταλάβει τώρα τι γίνεται και δεν πρόκειται να δεχθεί να γυρίσει χρόνια πίσω», εκτίμησε ο Αντ. Σαμαράς.

Και πρόσθεσε: «Παρότι με βολεύουν οι εκλογές, εγώ θέλω να δω το πλοίο να δένει με ασφάλεια στο ήρεμο λιμάνι. Δεν μπορεί ο Τσίπρας να θέλει να το σπρώξει και πάλι στα ανοιχτά χωρίς πυξίδα, χωρίς σχέδιο και χωρίς πλήρωμα. Η υπόθεση δεν είναι το κόμμα, αλλά τι βολεύει την πατρίδα. Το θέμα είναι να μη γίνουν τώρα εκλογές».

Μπαράζ τηλεφωνημάτων: Το "κυνήγι" για τους 12 που βγάζουν πρόεδρο

Με δεδομένη την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα, τα κουκκιά δε βγαίνουν... ούτε στην 3η ψηφοφορία με βάση τη λογική. Μέχρι στιγμής η κατάσταση διαμορφώνεται στα σίγουρα 168 "Σταύρος Δήμας", ενώ αλλάζει η σύνθεση των "ανοιχτών" ανεξάρτητων βουλευτών που από 7 γίνονται 8 με την αποχώρηση της Νίκης Φούντα από τη ΔΗΜ. ΑΡ.

Συνολικά πλέον οι ανεξάρτητοι μαζί με την ομάδα των "Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών" είναι 25, εκ των οποίων οι 13 ψήφισαν Σταύρο Δήμα και οι 12 ψήφισαν "Παρών".

Τα 13 "Σταύρος Δήμας" έδωσαν μαζί με τη συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ 168 ψήφους στον Στ. Δήμα.

Το πιο πιθανό σενάριο, στο οποίο ενδεχομένως ποντάρει ο Αντώνης Σαμαράς, είναι να πείσει αυτούς τους 12 των ανεξαρτήτων να ψηφίσουν "Σταύρος Δήμας", αφού οι προσπάθειες να δημιουργηθούν διαλυτικές τάσεις στους ΑΝ.ΕΛ. και στη ΔΗΜ. ΑΡ. μέχρι στιγμής δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα για την κυβέρνηση.

Άλλωστε, η υπόθεση Χαϊκάλη φαίνεται να λειτουργεί αποτρεπτικά και για τους βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. και για αυτούς της ΔΗΜ. ΑΡ. που φοβούνται τη δημόσια διαπόμπευση σε περίπτωση αλλαγής της στάσης τους.

Άρα το Μαξίμου ευελπιστεί να αλλάξουν άποψη στην 3η ψηφοφορία οι εξής:

Πέτρος Τατσόπουλος, Μίμης Ανδρουλάκης, Βασίλης Καπερνάρος, Οδυσσέας Βουδούρης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Θεόδωρος Παραστατίδης, Ραχήλ Μακρή, Πάρις Μουτσινάς, Θεοδώρα Τζάκρη, Μάρκος Μπόλαρης, Βύρων Πολύδωρας και Νίκη Φούντα και όλοι μαζί - μηδενός εξαιρουμένου - να ψηφίσουν Σταύρο Δήμα.

Το σενάριο αυτό αγγίζει τα όρια της επιστημονικής φαντασίας, όσο Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ εξακολουθούν να προτείνουν υποψήφιο τον Στ. Δήμα. Παρ' όλα αυτά, το Μαξίμου έχει επιδοθεί σε ένα μπαράζ τηλεφωνημάτων και πιέσεων μήπως καταφέρει να ανατρέψει τα δεδομένα.

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ 3ης ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: 127 "Σταύρος Δήμας"

ΠΑΣΟΚ: 28 "Σταύρος Δήμας"

ΣΥΡΙΖΑ: 71 "ΠΑΡΩΝ"

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: 16 "ΠΑΡΩΝ"

ΑΝ. ΕΛ.: 12 "ΠΑΡΩΝ"

ΚΚΕ: 12 "ΠΑΡΩΝ"

ΔΗΜ. ΑΡ.: 9 "ΠΑΡΩΝ"

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: 10 "ΠΑΡΩΝ", 7 "Σταύρος Δήμας".

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: 6 "Σταύρος Δήμας", 2 "ΠΑΡΩΝ" (Βύρων Πολύδωρας και Νίκη Φούντα)

ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΨΗΦΙΣΕΙ ΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ

Τατσόπουλος Πέτρος-Γεώργιος: "ΠΑΡΩΝ"

Ανδρουλάκης Δημήτριος (Μίμης): "ΠΑΡΩΝ"

Καπερνάρος Βασίλειος: "ΠΑΡΩΝ"

Βουδούρης Οδυσσεύς-Νίκος: "ΠΑΡΩΝ"

Νταβρής Γεώργιος: "ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΗΜΑΣ"

Αηδόνης Χρήστος: "ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΗΜΑΣ"

Ιατρίδη Τσαμπίκα (Μίκα): "ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΗΜΑΣ"

Γιοβανόπουλος Κωνσταντίνος: "ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΗΜΑΣ"

Γιαταγάνα Χρυσούλα-Μαρία: "ΠΑΡΩΝ"

Παραστατίδης Θεόδωρος: "ΠΑΡΩΝ"

Κασαπίδης Γεώργιος: "ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΗΜΑΣ"

Μακρή Ραχήλ: "ΠΑΡΩΝ"

Μουτσινάς Παρίσης (Πάρις): "ΠΑΡΩΝ"

Μελάς Παναγιώτης: "ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΗΜΑΣ"

Κουράκος Ιωάννης: "ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΗΜΑΣ"

Τζάκρη Θεοδώρα: "ΠΑΡΩΝ"

Μπόλαρης Μάρκος: "ΠΑΡΩΝ"

Και βεβαίως, οι υπόλοιποι ανεξάρτητοι που δεν ανήκουν σε καμία ομάδα:

Λυκούδης Σπυρίδων: " ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΗΜΑΣ"

Πολύδωρας Βύρων: "ΠΑΡΩΝ"

 Ψαριανός Γρηγόριος: "ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΗΜΑΣ"

Οικονόμου Βασίλειος: "ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΗΜΑΣ"

Μάρκου Αικατερίνη: "ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΗΜΑΣ"

Μπούκουρας Ευστάθιος: "ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΗΜΑΣ"

Αλεξόπουλος Χρυσοβαλάντης: "ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΗΜΑΣ"

Φούντα Νίκη: "ΠΑΡΩΝ"

Γιώργος Σαχίνης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News