default-image

Τεραστίων διαστάσεων τραγωδία: 10 νεκροί, 36 οι αγνοούμενοι

Τεραστίων διαστάσεων τραγωδία: 10 νεκροί, 36 οι αγνοούμενοι

Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των διασωστών, η τραγωδία του Norman Atlantic λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις, αφού σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία οι νεκροί ανήλθαν στους 10, ενώ υπάρχουν ακόμη 36 αγνοούμενοι επιβάτες!

Απομακρύνθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας όλοι οι επιβάτες και το πλήρωμα από το πλοίο "Norman Atlantic", που τυλίχτηκε στις φλόγες τα ξημερώματα της Κυριακής, σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Όπως ανακοινώθηκε από τον θάλαμο επιχειρήσεων της Ρώμης, έχει περατωθεί η επιχείρηση διάσωσης των επιβαινόντων.  

Σε εξέλιξη βρίσκεται διαδικασία ταυτοποίησης από τις ιταλικές αρχές με βάση τη λίστα επιβατών και συνεχίζονται οι έρευνες στο εσωτερικό του πλοίου, καθώς εκφράζονται φόβοι για περισσότερους νεκρούς, εγκλωβισμένους στον χώρο των οχημάτων. Οι νεκροί σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ανήλθαν στους 10. Δύο από τα θύματα βρέθηκαν εντός του καμένου πλοίου.

Σύγχυση επικρατεί πάντως, το απόγευμα της Δευτέρας σχετικά με τον ακριβή αριθμό των επιβαινόντων και συνεπώς των αγνοουμένων, όπως αναφέρει tovima.gr. Σύμφωνα με τις ελληνικές Αρχές, έχουν διασωθεί οι 432 από το σύνολο των 478 επιβαινόντων και αγνοούνται 36 άτομα. Η Ιταλίδα υπουργός Άμυνας κ. Ρομπέρτα Πινότι, η οποία έδωσε συνέντευξη Τύπου για το θέμα, έκανε λόγο για 458 επιβαίνοντες, εκ των οποίων 427 έχουν διασωθεί. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, αναζητούνται 23 άτομα από την τραγωδία στο "Norman Atlantic".

Σύμφωνα tovima.gr, τη σύγχυση με τον αριθμό των επιβαινόντων πρέπει να ενισχύει η πιθανόιτατη ύπαρξη δύο διαφορετικών καταλόγων, καθώς εμπλέκονται δύο εταιρείες, η πλοιοκτήτρια και η ναυλώτρια. Γι' αυτό τον λόγο επισημαίνεται από τους ίδιους ότι η ιταλική πλευρά ενδέχεται να έχει τη λίστα με τον αριθμό των κρατήσεων.

Προφανώς εξ αυτού κλήθηκε η ναυλώτρια εταιρεία στο υπουργείο Ναυτιλίας, ώστε να γίνει η διασταύρωση των δεδομένων με την ιταλική πλευρά. Η διαφορά ανάμεσα στις κρατήσεις και στις επιβιβάσεις οδηγεί αυτόματα σε αύξηση του αριθμού των αγνοουμένων.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Λιμενικού κ. Ν. Λαγκαδιανό οι έρευνες συνεχίζονται από την ιταλική ακτοφυλακή, ενώ επιχειρείται διασταύρωση της λίστας επιβατών με την λίστα διασωθέντων για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν αγνοούμενοι.

Την ανησυχία τους για την τύχη αγνοούμενων εκφράζουν διπλωματικές πηγές από την Ιταλία, οι οποίες σύμφωνα με το vima.gr, ανέφεραν ότι πολλοί επιβάτες βρέθηκαν στη θάλασσα κατά την πρώτη φάση διάσωσης. Μετά την πρώτη βάρκα που έπεσε στη θάλασσα από το "Norman Atlantic", ακολούθησε και δεύτερη. Κατά τη μαρτυρία μιας μικρής που επέβαινε σε αυτή και διασώθηκε, η άκατος αναποδογύρισε με τους επιβαίνοντες και οι περισσότεροι εξ αυτών αγνοούνται.

Από τις ίδιες πηγές, εκφράζονται φόβοι για την ύπαρξη αρκετών αγνοουμένων στο γκαράζ του πλοίου, καθώς σύμφωνα με μαρτυρίες εκεί βρίσκονταν μέσα στις νταλίκες τους πολλοί οδηγοί. Σύμφωνα με πληροφορίες συγγενείς επιβατών βρίσκονται στο υπουργείο Ναυτιλίας στον Πειραιά, στον 5ο όροφο που είναι το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, και αναζητούν τους δικούς τους ανθρώπους.

Όπως ανέφερε ο κ. Λαγκαδιανός "τα Κέντρα Έρευνας και Διάσωσης των δύο Ακτοφυλακών βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία για τη διασταύρωση της λίστας των επιβατών του πλοίου, όπως έχει δοθεί από την πλοιοκτήτρια εταιρεία, με τη λίστα των διασωθέντων, όπως αυτή έχει δοθεί από το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης της Ρώμης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν αγνοούμενοι".

Μια πληροφορία που μετέδωσαν πριν από λίγο τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, θέλουν τους 4 από τους 7 διαπιστωμένους νεκρούς, να είναι Έλληνες, αλλά αυτό δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.  Ωστόσο φαίνεται ότι έχει βρεθεί και όγδοος νεκρός, σύμφωνα με ιταλικές ανακοινώσεις.

Στην ευρύτερη περιοχή παραμένουν 4 ελικόπτερα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, το αεροσκάφος ΑC του Λιμενικού Σώματος, ένα ελικόπτερο τύπου Dauphin του Λιμενικού Σώματος, καθώς και η φρεγάτα ΝΑΥΑΡΙΝΟ του ΠΝ για να συνδράμουν στις έρευνες.

Μετά από έναν εφιάλτη που διήρκεσε σχεδόν 35 ώρες, οι επιζώντες επιβάτες του "Norman Atlantic" απομακρύνθηκαν από το φλεγόμενο πλοίο, έπειτα από υπεράνθρωπες προσπάθειες των συνεργειών διάσωσης από Ελλάδα και Ιταλία.

Ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού στο Norman Atlantic

Όπως αναφέρει σε tweet της η ιταλική Ακτοφυλακή, η επιχείρηση ολοκληρώθηκε. Δυστυχώς, ο απολογισμός είναι οκτώ νεκροί, εκ των οποίων σίγουρα ο ένας είναι Έλληνας μετανάστης στην Ελβετία.

Ήδη, καταρτίζονται λίστες διασωθέντων επιβατών. Ωστόσο καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η διασταύρωση των στοιχείων των διασωθέντων με τις λίστες των επιβατών, συνεχίζουν να κυκλοφορούν φήμες που κάνουν λόγο για "δεκάδες αγνοούμενους", με κάποιους να ανεβάζουν τον αριθμό τους στους 38! Ολα αυτά αναμένεται να ξεκαθαρίσουν αργότερα, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Πάντως από ένα σημείο και μετά η ιταλική ακτοφυλακή σταμάτησε να δίνει ακριβή νούμερα των ανθρώπων που είχαν απομακρυνθεί από το πλοίο, κάτι το οποίο μπορεί να σημαίνει πολλά. Η αγωνία των ανθρώπων που έχουν φίλους και συγγενείς πάνω στο πλοίο είναι τρομερή και όλοι περιμένουν επίσημη και υπεύθυνη ενημέρωση για την τύχη τους.

Ρέντσι: "Αποφύγαμε την εκατόμβη"

Με την ολοκλήρωση της επιχείρησης εκκένωσης του "Norman Atlantic", ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Θα μπορούσαμε να έχουμε περισσότερα θύματα… Αποφύγαμε εκατόμβη».

Παράλληλα δεν παρέλειψε να συγχαρεί τους διασώστες. Είπε συγκεκριμένα: «Ήταν μια επέμβαση (αυτή των διασωστών) γεμάτη πάθος, αφοσίωση και επιμονή που συνέβαλε στο να αποφευχθεί το χειρότερο. Τους εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου, όπως και αυτή όλων των Ιταλών. Η δουλειά των συμπατριωτών μας μάς κάνει υπερήφανους…», υπογράμμισε ο Ματέο Ρέντσι.

Στο λιμάνι του Μπάρι νωρίτερα είχε φτάσει και το εμπορικό πλοίο "Spirit of Piraeus" στο οποίο επέβαιναν 49 διασωθέντες από το "Norman Atlantic". Σύμφωνα με πληροφορίες από αυτούς οι 27 είναι Έλληνες. 

Οι συγγενείς των επιβαινόντων μπορούν να επικοινωνούν με το υπουργείο Ναυτιλίας στα τηλέφωνα: 210-4191714 και 210-4191316. 

Η επικαιροποιημένη λίστα με τα ονόματα των διασωθέντων στο "Νorman Atlantic"

Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη λίστα του υπουργείου Ναυτιλίας οι Έλληνες διασωθέντες έχουν ως εξής:

Οι Έλληνες που διασώθηκαν από το ελληνικό Super Puma: THIRAIOU OURANIA, ANGELOPOULOU ELENA, THEOFILI REGGINA.

Οι Έλληνες που βρίσκονται στο CRUISE EUROPA: APOSTOLOU PAVLOS, APOSTOLOU KONSTANTINOS, TSANTOYKLA VASILIKI,THEOHARI AIKATERINI, THEOHARIS IOANNIS, GEORGOTA IRINI, ANTONAKIS ANDREAS, ANTONAKIS LEONIDAS, ARAMPATZIS CHRISTOS, LEFA VARVARA, KONTONIKOLAOU EVAGGELOS, PALAMARI MARIA, SKOUTAS IOANNIS, ARAMPATZI IOANNA, KOUTROPOULOS PANAGIOTIS, PSATHA EFSTATHIA, POTIRIADI ALEXANDRA, FOTIADIS THEODOROS, PERLIS CHRISTOS, MPAHARI MARIA, ANASTASIOU ARIADNE, ARVANITI EFTHIMIA, DIMITROULAKI POLIMIA, GOLFOMITSOU ELENI, VARTSIOTI IRINI, KREVAIKA SOULTANA,  PAPANTONIOU EFTIMIOS, PAPANTONIOU EFTIXIA, STAVROPOULOU STAVROULA, GONDOLO-GORDON FAIDRA, GONDOLO-GORDON MARIA.

Οι Έλληνες που βρίσκονται στο SPIRIT OF PIRΑEUS: Πατούνας Νίκος, Πατούνα Αλεξάνδρα, Πατούνας Γιάννης, Βραβορίτη Ματίνα, Τουζλούδης Γεώργιος, Νάνος Βασίλης, Τσαντακίδης Φώτιος, Θεοδωρίδης Αντώνιος, Κενανίδης Μάκης, Τσούκις Ευάγγελος, Νατσιοπούλου Ευαγγελία, Τσιλιόπουλος Κωνσταντίνος, Καλογεράκης Ιωάννης, Μαυραγάνης Βασίλειος,  Σταμπολίτης Σωτήριος, Κωνσταντινίδης Ιωάννης, Ευτηριάδης Νικόλαος, Μέσκας Μιχαήλ, Κωνσταντινίδης Λεωνίδας, Σούφης Παναγιώτης, Τσόνας Αθανάσιος, Τσόνας Δημήτριος, Τσόνας Σεβαστιανός, Μάμιλλος Πετράκης και Φερμαντζής Αθανάσιος.

Οι Έλληνες που βρίσκονται στο ABY JEANNETTE: PAPPA ATHINA, ZISIS GEORGIOS, PAPAVASILEIOU KOSTANTINOS, KOSTADIMA VASSILIKI, OIKONOMOU ANDREAZ, OIKONOMOU ANGELIKI, MARTINI ELENI, ZACHARATOS  SPIROS, ANTONAKOU OURANIA, ZACHARATOU KURINA, ZACHARATOS NIKOS, ALEXANDRA MATSANIOTI, TERZOGLOU  PETER, CHRISTOFOROS  KTENAKIS, MANDRAPILLAS  NIKITAZ, SAVVAS  PANAGIOTIDIS, FRANS  HUNTJENS, ANCELOPOULOS CHRISTOS, DOULI T., VERGIANIDOU AGAPI, GEORGIOS TZIAMOS, GEORGIOS CHRISTOU.

Οι Έλληνες που μεταφέρθηκαν στο Λέτσε: Μπονάρου Μαρία, Ταβριζέλου Βασιλική και Κεραμά Νεφέλη.

Ενημέρωση για την έως τότε κατάσταση στο "Norman Atlantic" έδωσε το πρωί της Δευτέρας ο εκπρόσωπος της ναυλώτριας εταιρείας ΑΝΕΚ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσε, οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή εξακολουθούνσαν να είναι αντίξοες, καθώς συνέχιζαν να πνέουν ισχυροί άνεμοι. Παράλληλα συμπλήρωσε πως έχει σταματήσει η ρυμούλκηση του πλοίου, καθώς έχει δοθεί προτεραιότητα στη διάσωση και μετεπιβίβαση των επιβατών.

Ο εκπρόσωπος της ΑΝΕΚ σημείωσε ότι η όλη επιχείρηση των ιταλικών και των ελληνικών Αρχών εξελισσόταν ομαλά και με γρήγορους ρυθμούς. Εντός της ημέρας αναμενόταν στην περιοχή και το ρυμουλκό σκάφος "Ιόνιο Πέλαγος" από την Πύλο, για συνδρομή στην επιχείρηση μεταφοράς του "Norman Atlantic" σε ιταλικό λιμάνι.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News