default-image

Νεκρός Έλληνας επιβάτης από την πυρκαγιά στο Norman Atlantic

Κρήτη
Νεκρός Έλληνας επιβάτης από την πυρκαγιά στο Norman Atlantic

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δραματικές στιγμές για τους επιβαίνοντες του οχηματαγωγού πλοίου Norman Atlantic στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά στη θαλάσσια περιοχή 32 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά των Οθωνών. Το πλοίο εκτελούσε το δρομολόγιο Πάτρα-Ηγουμενίτσα-Ανκόνα.

Νέο θρίλερ ατυχίας για τους 303 επιβάτες του Norman Atlantic, καθώς το μεγάλο ιταλικό ελικόπτερο που μπορούσε να μεταφέρει 25 άτομα από το φλεγόμενο πλοίο λόγω ξαφνικής ραγδαίας επιδείνωσης του καιρού αποχώρησε άπραγο τερματίζοντας την ελπίδα γρηγορότερης απαγκίστρωσης από το πλοίο. Αντίθετα στο σημείο κατέπλευσε φρεγάτα του Ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού, η οποία θα επιχειρήσει με νέου τύπου μη ανατρεπόμενες σωστικές λέμβους να απεγκλωβίσει επιβάτες.  

Ηχητικό απόσπασμα με το σήμα κινδύνου του Norman Atlantic.

Διασωθείς από το επιβατικό οχηματαγωγό πλοίο Norman Atlantic μεταφέρεται από το νοσηλευτικό προσωπικό στο νοσοκομείο Antonio Perrinoστο Πρίντεζι.
Από τη γέφυρα του πλοίου Cruise Europe των Μινωικών Γραμμών, που έχει αναλάβει το συντονιστικό της επιχείρησης, υπό την ευθύνη βέβαια της ιταλικής ακτοφυλακής, το μεγάλο ιταλικό ελικόπτερο θα προχωρούσε στη διάσωση 20 με 25 ατόμων από το φλεγόμενο Norman Atlantic, προς τις Ιταλικές ακτές, το οποίο και καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, θα προχωρούσε για την όσο το δυνατόν αμεσότερη και ταχύτερη αποβίβαση των υπολοίπων επιβαινόντων.
Σωστικά συνεργεία μεταφέρουν διασωθέντες επιβάτες του πλοίου Norman Atlantic στο λιμάνι του Οτράντο, στην Ιταλία.

Ένας Έλληνας νεκρός

Όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής το Λιμενικό Σώμα, Έλληνας είναι ο νεκρός του Norma Atlantic, επικαλούμενο το αρμόδιο κέντρο διάσωσης της Ρώμης. Στους 175 ο αριθμός των διασωθέντων, μεταξύ των οποίων και Έλληνες, από το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο, στο γκαράζ του οποίου εκδηλώθηκε πυρκαγιά.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον Έλληνα νεκρό στο Norman Atlantic

Επιβεβαιώθηκε από το αρμόδιο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης της Ιταλίας (RCC ROMA) η ανάσυρση νεκρού ανδρός από τη γλίστρα διάσωσης επιβατών του κινδυνεύοντος πλοίου Norman Atlantic.

Από την ταυτοποίηση των στοιχείων προέκυψε ότι, σύμφωνα με τη λίστα επιβατών που προώθησε η εταιρεία του πλοίου, πρόκειται για τον ελληνικής υπηκοότητας Δούλη Γεώργιο.

Από την ίδια γλίστρα, διεσώθη η γυναίκα η οποία είχε επίσης εγκλωβιστεί, με στοιχεία Δούλη Θεοδώρα και μεταφέρθηκε ασφαλώς με σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής στο Πρίντεζι της Ιταλίας.

Νίκος Δένδιας

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας χαρακτήρισε "διαβολικές" και "απίστευτες" τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, ζήτησε «ένα παράθυρο ευκαιρίας» για να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες απεγκλωβισμού και εξήρε τον επαγγελματισμό και τον «μεγάλο ηρωισμό» των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που συμμετέχουν στην επιχείρηση.

Ο κ. Δένδιας εκτίμησε ότι, μετά τις 11 το βράδυ, θα έχει περάσει στον ηπειρωτικό κορμό η καταιγίδα που πλήττει την περιοχή του συμβάντος ώστε να δοθεί η δυνατότητα στα άλλα 4 ελικόπτερα που βρίσκονται στην Κέρκυρα να συμμετάσχουν στην επιχείρηση.

Οκτώ ιταλικά ελικόπτερα με δυνατότητα μεταφοράς δύο έως τριών ατόμων και ένα ελικόπτερο Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας με δυνατότητα μεταφοράς έξι έως επτά ατόμων που απογειώνονται, από το Λέτσε, συμμετέχουν στην επιχείρηση απεγκλωβισμού των επιβαινόντων του ιταλικού επιβατηγού πλοίου, όπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας σε τηλεοπτικούς σταθμούς.

Περί το χάραμα αναμένεται να φθάσουν στην περιοχή η φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟ και η πυραυλάκατος ΔΑΝΙΟΛΟΣ.

Μ. Βαρβιτσιώτης

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, επεσήμανε ότι «θα είναι μία πολύ δύσκολη νύχτα», ενώ τόνισε ότι «δεν έχουμε καμία εικόνα για αγνοούμενο».

Όπως είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης «θέλουμε να ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά», επιβεβαιώνοντας ότι υπήρξε πρόσδεση του πλοίου με ρυμουλκό που είχε φτάσει από το Πρίντεζι, «υπήρξε πρόσδεση του πλοίου με ρυμουλκό που είχε φτάσει από το Πρίντεζι, υπάρχει δυσκολία στη συνέχεια της ρυμούλκησης, φιλοδοξούμε να αποκατασταθεί σύντομα».

Επί ποδός βρίσκονται οι Αρχές στην Ήπειρο και στην Κέρκυρα προκειμένου να υποδεχτούν και να περιθάλψουν τους διασωθέντες του φλεγόμενου πλοίου Norman Atlantic. Τα Νοσοκομεία της Κέρκυρας, των Φιλιατών και των Ιωαννίνων είναι σε ετοιμότητα για την καλύτερη αντιμετώπιση όσων περιστατικών φτάσουν μετά την διάσωση των επιβατών. Επίσης αναμένεται να φτάσουν στο νησί ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Σεραφείμ Τσόκας και ο διοικητής του Κέντρου Επιχειρήσεων του υπουργείου Υγείας.

Δέκα Έλληνες και δύο Ουκρανούς επιβαίνοντες του Norman Atlantic μέχρι στιγμής, έχει περισυλλέξει και μεταφέρει το πρώτο Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας στο πλοίο Cruise Europe των Μινωικών Γραμμών, το οποίο ορίστηκε ως πλοίο σημείο αναφοράς από τις ιταλικές Αρχές, προκειμένου να μεταφέρονται εκεί οι διασωθέντες. Μέχρι αυτή την ώρα έχει περισυλέξει 60 άτομα. Στην περιοχή μεταβαίνει και δεύτερο Σούπερ Πούμα για να συμμετάσχει στην επιχείρηση απεγκλωβισμού.

Σε ανοιχτή επικοινωνία ιταλικές και αλβανικές Αρχές

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο τηλεφώνησε στον υπουργό Εσωτερικών της Αλβανίας, Σαϊμίρ Ταχίρι, με τον οποίο συζήτησε την κατάσταση στο πλοίο Norman Atlantic. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, στα Τίρανα, οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν πληροφορίες σχετικά με την τρέχουσα πορεία της διάσωσης.

Ο Aλβανός υπουργός ενημέρωσε τον κ. Αλφάνο ότι όλα τα λιμάνια της Αλβανίας βρίσκονται σε ετοιμότητα για να αντιμετωπιστούν κάθε κατάσταση που μπορεί να προκύψει. Σύμφωνα με το λιμεναρχείο της Αυλώνας, το πλοίο κινείται προς το Δυρράχιο.

Οι εναέριες επιχειρήσεις θα συνεχιστούν όλη νύχτα αν χρειαστεί, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής Ν. Λαγκαδιανός - Χαρακτήρισε εξαιρετικά αντίξοες τις καιρικές συνθήκες, κάνοντας γνωστό πως τα δύο ελληνικά ελικόπτερα Σικόρσκι δεν κατάφεραν να φτάσουν στο σημείο όπου βρίσκεται το πλοίο, λόγω καιρού. Μίλησε επίσης για υπεράνθρωπες προσπάθειες και τεράστιες δυσκολίες.

Ιταλικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν και την πληροφορία ότι το πλοίο φαίνεται να έχει πάρει ελαφρά κλίση και δεν είναι γνωστό αν θα "αντέξει" για πολλές ώρες ακόμη να βρίσκεται στην επιφάνεια, με δεδομένο ότι η φωτιά κατέκαιγε το εσωτερικό του για ώρες. Ωστόσο εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας διέψευσε ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο και η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε.

Το πλοίο συνεχίζει να καίγεται και σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχαν γίνει γνωστές, η φωτιά είχε περιοριστεί στο πέμπτο κατάστρωμα, αν και μια μαρτυρία Ιταλού διασώστη που μετέδωσαν κάποια ιταλικά μέσα, λέει ότι η φωτιά αναζωπυρώθηκε.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδιδαν νωρίς το απόγευμα τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, είχαν διασωθεί οριστικά στο φορτηγό Spirit of Pireus μόλις 47 από τους συνολικά 150 επιβάτες που είχαν μπει στις σωστικές λέμβους του πλοίου. Ακόμη άλλος ένας επιβάτης είχε διασωθεί από το παραπλέον πλοίο Aby Jeannete και 14 μεταφέρθηκαν με ελικόπτερα στο Λέτσε της Ιταλίας, ενώ τέσσερα ιταλικά Super Puma μεταφέρουν συνεχώς επιβάτες στο Europa Cruise.

Νωρίς το απόγευμα περί τους 20 επιβάτες είχαν μεταφερθεί με τα ελικόπτερα στο πλοίο των Μινωικών, που έσπευσε στην περιοχή για να συνδράμει στην προσπάθεια διάσωσης.

Επίσης τρία μικρά παιδιά που επέβαιναν με τους γονείς τους στο Νοrman Atlantic μεταφέρθηκαν στην στρατιωτική βάση της Γκαλατίνα, κοντά στο Λέτσε, όπου σύμφωνα με πληροφορίες παρουσίαζαν συμπτώματα υποθερμίας και διακομίστηκαν σε νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής.

Τρεις γυναίκες οι οποίες μεταφέρθηκαν, επίσης, στην Γκαλατίνα, παρουσίαζαν ελαφρά υποθερμία, αλλά η υγεία τους δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία. Οι υπόλοιποι δυο είναι άνδρες, Ιταλοί, οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους.

Στην προσπάθεια διάσωσης μετέχουν και δύο ελληνικά Super Puma, τα οποία μεταφέρουν έναν-έναν τους επιβάτες του πλοίου στην ασφάλεια.

Σε ετοιμότητα να συμμετάσχουν στην επιχείρηση, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, είναι άλλα τέσσερα ελικόπτερα (μεταξύ των οποίων μεταφορικά ελικόπτερα του Στρατού Σινούκ) που βρίσκονται στην Κέρκυρα.

Τις τελευταίες ώρες δύο ρυμουλκά προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά στο πλοίο.

Τέσσερις άνθρωποι που επέβαιναν σε ναυαγοσωστικό βαρελάκι του φλεγόμενου πλοίου το οποίο είχε παρασυρθεί από τους ισχυρούς ανέμους εντοπίστηκαν και περισυλλέγησαν από παραπλέον πλοίο.

Παράλληλα δόθηκαν στη δημοσιότητα οι λίστες των επιβατών του πλοίου.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες

«Βλέπουμε παντού φωτιές. Οι φλόγες έρχονται από το γκαράζ, τις καμπίνες», είπε ένας από τους επιβάτες. Έκκληση για βοήθεια έκανε άλλος επιβάτης, μιλώντας στο MEGA. «Θέλουμε επειγόντως βοήθεια. Δεν μπορούμε να φύγουμε από το καράβι. Δεν υπάρχουν βάρκες. Έχουμε εγκλωβιστεί».

Συγκλονιστική ήταν και η μαρτυρία γυναίκας που μετέφερε τις δραματικές στιγμές που ζουν οι δικοί της άνθρωποι που βρίσκονται στο πλοίο. «Προσευχηθείτε για εμάς, καιγόμαστε», της είπαν όπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ.

«Κοιμόμασταν και μας ξύπνησε ο συναγερμός», είπε άλλος επιβάτης, περιγράφοντας τον πανικό τη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά. «Μύρισε καπνός στην καμπίνα. Φορέσαμε ζεστά ρούχα και βγήκαμε έξω», είπε η επιβάτης Ράνια Φυραίου μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega, σημειώνοντας πως όταν άρχισε το πάτωμα στο κατάστρωμα όπου βρίσκονταν οι σωσίβιες λέμβοι να καίει, ο κόσμος πανικοβλήθηκε και ανέβηκε στο πιο πάνω κατάστρωμα, όπου βρίσκεται το ελικοδρόμιο αλλά δεν έχει σωσίβιες λέμβους.

«Υπάρχουν πολλά παιδάκια και ηλικιωμένοι. Είμαστε ο ένας κοντά στον άλλο και προσπαθούμε να ζεσταθούμε», τόνισε, ενώ κάποιος συνεπιβάτης της ακούγεται να λέει «αν δεν πνιγούμε, θα πεθάνουμε από το κρύο». «Καίγονται αυτοκίνητα. Τα βλέπουμε να καίγονται» τόνισε, σημειώνοντας πως το εσωτερικό του πλοίου έχει εκκενωθεί εντελώς.

«Είμαστε έξω στο κατάστρωμα, έχουμε ξεπαγιάσει, πνιγόμαστε από την κάπνα. Το καράβι ακόμη καίγεται, τα πατώματα βράζουν... Άλλοι τρέμουν, άλλοι βήχουν από τον καπνό», είπε άλλος επιβάτης. Ο ίδιος τόνισε ότι η ενημέρωση που έχουν οι επιβάτες και προέρχεται από τον καπετάνιο είναι ότι θα έρθει ένα ρυμουλκό για να ρυμουλκήσει το πλοίο. «Το θέμα είναι μέχρι τότε δεν ξέρουμε αν θα αντέξουμε» είπε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News