default-image

Η 3η ψηφοφορία και με το βλέμμα... στις εκλογές

Ελλάδα
Η 3η ψηφοφορία και με το βλέμμα... στις εκλογές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όλες οι ενδείξεις λένε ότι η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές, καθώς παρά τις προσπάθειες, η εύρεση των 180 βουλευτών που θα ψηφίσουν τον Σταύρο Δήμο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, φαίνεται να αποτελεί ...μακρινό όνειρο.

Οι συσχετισμοί δυνάμεων των κομμάτων που βρίσκονται στο κοινοβούλιο, καθώς και τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων, δείχνουν να έχουν "σφραγίσει την τύχη" της υποψηφιότητας Δήμα, οπότε μόνο ένας αιφνιδιασμός της τελευταίας στιγμής (που κάθε στιγμή που περνά απομακρύνεται περισσότερο ως ενδεχόμενο) φαίνεται ότι μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα και να δώσει Πρόεδρο από την σημερινή Βουλή.

Το "άνοιγμα" Σαμαρά της προηγούμενης βδομάδας, έφερε μόνο τους "αναμενόμενους" ψήφους - με μόνο την Μίκα Ιατρίδη να θεωρείται "μικρή έκπληξη" καθώς μέχρι και λίγο πριν το διάγγελμα επαναλάμβανε σε όλους του τόνους ότι "θα ψηφίσει παρών". Οι υπόλοιποι που ψήφισαν θετικά ήταν είτε εκείνοι που δεν παρέστησαν στην ψηφοφορία υπ΄αριθμόν 1 (οι δύο πρώην χρυσαυγίτες, Μπούκουρας και Αλεξόπουλος, καθώς και οι Κασαπίδης, Γιοβανόπυλος) είτε οι "αναμενόμενοι" Οικονόμου, Κουράκος και Μελάς.

Είναι προφανώς δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να περιμένει τους 13 ανεξάρτητους που ψήφισαν υπέρ Δήμα, να επαναλάβουν την ψήφο τους και στην τρίτη αυριανή ψηφοφορία. Οπότε μαζί με τους 155 βουλευτές της κυβέρνησης, το "σημείο εκκίνησης" θα είναι οι 168 θετικές ψήφοι.

Ωστόσο από εκεί και πέρα τα πράγματα... είναι δύσκολα.

Μια και από τους υπόλοιπους ανεξάρτητους, αρκετοί έχουν συνδέσει την τύχη τους με κόμματα που φιλοδοξούν να βρεθούν στην επόμενη κυβέρνηση (αρκετοί με το ΣΥΡΙΖΑ, εσχάτως και ο Πολύδωρας με τους ΑΝΕΛ) ή έχουν δηλώσει για διάφορους λόγους ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσουν υπέρ Δήμα (λ.χ. Τατσόπουλος), η "δεξαμενή" των ανεξάρτητων δεν έχει πολλά εναπομείναντα "κουκιά" στα οποία μπορεί να υπολογίζει ο Αντώνης Σαμαράς. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που κάναμε την προηγούμενη βδομάδα, υπήρχαν έξι "θετικές ψήφοι σε αναμονή", που θα "έβγαιναν στα ανοιχτά" εφόσον υπήρχαν σοβαρές πιθανότητες να υπερψηφιστεί ο Σταύρος Δήμας. Μεταξύ αυτών των έξι υπολογίζαμε και στον Βύρωνα Πολύδωρα, ο οποίος όμως... έκανε την κίνηση του: συμφώνησε με τον Πάνο Καμμένο να τεθεί επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας των ΑΝΕΛ, κάτι που δείχνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση (υπό κανονικές συνθήκες πάντα) να ψηφίσει υπέρ Δήμα.

Οπότε η "καβάντζα" της κυβέρνησης μειώνεται στους πέντε, δηλαδή αυτή τη στιγμή το "ταβάνι" για το Σταύρο Δήμα φαίνεται να είναι οι 173 ψήφοι.

Η κυβέρνηση υπολόγιζε στην διάσπαση μίας εκ των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων των "μικρών" κομμάτων, ΔΗΜΑΡ ή ΑΝΕΛ, προκειμένου να πετύχει να συγκεντρώσει τις υπόλοιπες ψήφους. Ωστόσο μέχρι και σήμερα αυτό δεν έχει γίνει δυνατό: οι ΑΝΕΛ "μπετοναρίστηκαν" μετά τις καταγγελίες Χαϊκάλη και τα όσα ακολούθησαν και τυχόν απόσχιση αυτή τη στιγμή θα στιγματίσει ανεπανόρθωτα όποιον την διαπράξει. Οπότε... από εκεί έκλεισε η πόρτα. Η ΔΗΜΑΡ φυλορροούσε μέχρι την ύστατη ώρα πριν από την δεύτερη ψηφοφορία, ωστόσο το αποτέλεσμα ήταν απλώς να τεθούν εκτός ΚΟ δύο ακόμη βουλευτές, ενώ οι υπόλοιποι δηλώνουν ότι θα ακολουθήσουν την ηγεσία του κόμματος και τον Φώτη Κουβέλη. Ο τελευταίος έχει ήδη συνδέσει το πολιτικό του μέλλον (καθώς και των βουλευτών που του απέμειναν πιστοί) με τον ΣΥΡΙΖΑ, οπότε πολύ δύσκολα θα έχουμε κι άλλες αποχωρήσεις από την ΔΗΜΑΡ και σε καμία περίπτωση τόσες όσες θα χρειαστεί η κυβέρνηση για να βγάλει ΠτΔ.

Οι τρεις "εκπλήξεις"

Τις προηγούμενες ημέρες είδαν το φως της δημοσιότητας δύο σενάρια που θα επέτρεπαν ανατροπή της τελευταίας στιγμής. Θα τα αναφέρουμε, προσθέτοντας και ένα τρίτο που διακινείτο από συγκεκριμένους κύκλους αλλά πλέον... έχει περίπου μηδενικές πιθανότητες.

- Αλλαγή υποψηφίου την ...ενδέκατη ώρα. Το σενάριο αυτό θα είχε πιθανότητες υλοποίησης εφόσον βρισκόταν πρόσωπο που θα επέτρεπε σε ορισμένους ανεξάρτητους καθώς και στους βουλευτές των ΑΝΕΛ (λ.χ. Καραμανλής) ή της ΔΗΜΑΡ (Κουβέλης ή άλλη προσωπικότητα της Αριστεράς) να αλλάξουν γνώμη. Ο Κώστας Καραμανλής δεν φαίνεται ότι δέχεται να μπει στην πολιτική διαμάχη (πολλώ δε μάλλον να "κάψει" το χαρτί της μελλοντικής εμπλοκής του για την "διάσωση της συντηρητικής παράταξης" που συνεχίζει να παραμένει στο παιχνίδι) ενώ ο Φώτης Κουβέλης τερμάτισε τη φημολογία οριστικά συνδέοντας την τύχη του με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οπότε αυτό το σενάριο φαίνεται πλέον να σχοινοβατεί στα όρια του αδύνατου.

- Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής θα "τρολάρουν" την εκλογή ΠτΔ, "προσφέροντας" τις ψήφους τους, με την επίκληση "κομμουνιστικού κινδύνου" εφόσον γίνουν εκλογές που θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το σενάριο αυτό διακινήθηκε έντονα τις προηγούμενες μέρες και μάλιστα ...υφίσταται από το Σεπτέμβρη, όταν και ο υπογράφον το άκουσε για πρώτη φορά να διακινείται - τότε από στελέχη της ίδιας της Χρυσής Αυγής, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες το αναφέρουν πηγές του Μαξίμου. Μάλιστα το σενάριο έγινε τόσο... έντονο, που ανάγκασε τον Σταύρο Δήμα να δηλώσει ότι δεν θα αποδεχτεί εκλογή του με τις ψήφους των νεοναζί, ενώ την ίδια ώρα βουλευτές της κυβέρνησης δήλωναν ότι θα ψηφίσουν "παρών" εφόσον οι χρυσαυγίτες ψηφίσουν Δήμα. Βεβαίως ο πρωθυπουργός στη χθεσινή του παρουσία στη ΝΕΡΙΤ, δεν ήταν εξίσου λαύρος και φάνηκε ότι δεν πρόκειται να έχει πρόβλημα με τυχόν εκλογή ΠτΔ με τις ψήφους της Αυγής, ωστόσο ο ίδιος ο Δήμας καθώς και (σίγουρα) το ΠΑΣΟΚ, θα έχουν πρόβλημα και μάλιστα μεγάλο. Το σενάριο αυτό ακριβώς επειδή έχει "πολυφορεθεί" δεν έχει παρά απειροελάχιστες πιθανότητες υλοποίησης.

- Το τρίτο σενάριο είναι και το πιο απίθανο (όχι ότι τα άλλα δύο είναι πιθανά) και προβλέπει την έκφραση πρόθεσης από τον πρωθυπουργό για παραίτηση της κυβέρνησης μετά την εκλογή ΠτΔ και δημιουργία μιας νέας κυβέρνησης με άλλο πρόσωπο για πρωθυπουργό, δίχως τη συμμετοχή Σαμαρά και Βενιζέλου. Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν μεταξύ των προσώπων που προωθούσαν αυτό το σενάριο προ ολίγων εβδομάδων, ωστόσο σκόνταψε στην κατηγορηματική άρνηση του Αντώνη Σαμαρά. Υπήρχαν κάποιες ελάχιστες πιθανότητες να προχωρούσε αυτή η "εναλλακτική" λύση, προκειμένου να αρθούν τα αδιέξοδα, αλλά με την χθεσινή εμφάνιση του ο Αντώνης Σαμαράς κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να κάνει κάτι τέτοιο και ότι προτιμά να πάει στις εκλογές παρά να παραιτηθεί. Εξάλλου η εμφάνιση του Αντώνη Σαμαρά ήταν σαφέστατα προεκλογική...

Με αυτά τα δεδομένα, η εκλογή ΠτΔ θα πρέπει να θεωρείται απίθανη, εκτός και αν προκύψει κάτι άλλο, που δεν βρίσκεται "στα χαρτιά" αυτή τη στιγμή. Δηλαδή ένας απόλυτος αιφνιδιασμός. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να αναμένεται, οπότε... οι εκλογές έρχονται στις 25/1 ή την 1/2 2015 και... θα φέρουν ότι είναι να φέρουν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News